презентація з теми : "Принцип дії теплових двигунів "

Про матеріал
презентація з теми : "Принцип дії теплових двигунів ", основні поняття, формули, приклади розв"язання задач. формули на повторення внутрішня енергія. робота газу, 1 закон термодинаміки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Принцип дії теплових двигунів

Номер слайду 2

Зміна внутрішньої енергії ідеального одноатомного газу∆U – зміна внутрішньої енергії (Дж)∆T – зміна температури (К)Внутрішня енергія змінюється тільки тоді, коли змінюється температура газу (при незмінній масі)

Номер слайду 3

Робота газу: Якщо тиск газу не змінюється, то робота обчислюється за формулою: А=p∆V=p(V2-V1)Якщо об'єм газу не змінюється, то робота газу дорівнює нулю. А=0 Робота газу чисельно дорівнює площі під графіком в координатах p(V)

Номер слайду 4

Перший закон термодинаміки. Кількість теплоти, передана газу, іде на зміну внутрішньої енергії і на виконання роботи. Q=∆U+AQ – кількість теплоти (Дж)∆U – зміна внутрішньої енергії (Дж)A – робота (Дж)

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Це пристрій циклічної дії , який перетворює енергію згоряння палива на механічну енергію. Тепловий двигун складається з 3 частин: Тепловий двигун

Номер слайду 9

Механічну роботу в тепловому двигуні виконує газ, який отримує тепло, розширюється і тисне на поршень. Тому газ називають робочим тілом1. Робоче тіло (газ)

Номер слайду 10

Для того, щоб газ розширювався, він отримує тепло від нагрівача2. Нагрівач (нагрівник)

Номер слайду 11

Для безперервної роботи двигуна потрібно повертати в початкове положення. Для цього газ (робоче тіло) потрібно охолодити. При охолодженні газ починає стискатись.3. Холодильник (охолоджувач)

Номер слайду 12

1. Нагрівач (Дає тепло) Qн.(Дж)2. Робоче тіло – газ (розширюючись, виконує роботу) А (Дж)3. Холодильник (Забирає у газу тепло, повертаючи в початковий об'єм) Qх.(Дж)Отже, тепловий двигун складається з трьох частин:

Номер слайду 13

ККД – це відношення корисної роботи, виконаної двигуном, до кількості теплоти, одержаної від нагрівача. Вимірюється у відсотках. Це найголовніший показник економічності теплових двигунів в цілому. Коефіцієнт корисної дії теплового двигуна (ККД)

Номер слайду 14

А- корисна робота. Qн - кількість теплоти, одержана від нагрівача. Враховуючи, що. Qх - кількість теплоти, віддана холодильнику. Отримуємо таку формулу для ККД Формула ККД

Номер слайду 15

Також можна обрахувати ККД за формулою: Де: Тн – температура нагрівача в Кельвінах. Тх - температура холодильника в Кельвінах. ККД ідеального теплового двигуна

Номер слайду 16

Обчислити ККД теплового двигуна, якщо він виконує корисну роботу 500 Дж і віддає холодильнику 300 Дж теплоти. Розв'язання на наступному слайдіЗадача 1

Номер слайду 17

Звідси: Отже, А=500 Дж Qх = 300 Дж η - ?

Номер слайду 18

ККД ідеального теплового двигуна 80%. Температура нагрівача 1270 СВизначити температуру холодильника. Розв'язання на наступному слайдіЗадача 2

Номер слайду 19

ККД ідеального теплового двигуна. Звідси:η=80%=0,8 Тн = 1270 С +273=400 КТх – ?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
3.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Румянцева Оксана Василівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Коваленкова-Городович Вікторія Юріївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Фізика (академічний рівень) 10 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я.)
Додано
4 квітня 2020
Переглядів
7938
Оцінка розробки
4.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку