Презентація з теми: "Профілактика інвазійних захворювань та захворювань, що передаються статевим шляхом"

Про матеріал
Матеріал до уроку з біології для учнів 11 класу з теми: "Профілактика інвазійних захворювань та захворювань, що передаються статевим шляхом" у вигляді презентації. Містить основні етапи уроку, ілюстративний матеріал, теоретичний матеріал та завдання для відтворення вивченого матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Профілактика інвазійних захворювань та захворювань, що передаються статевим шляхом11 клас

Номер слайду 2

Головним скарбом життя є здоров'я, і щоб його зберегти, потрібно багато що знати. Авіценна

Номер слайду 3

ІНВАЗІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ (від лат. invasio - вторгнення, напад) - це хвороби, збудниками яких є тваринні паразитичні організми. Інша назва - паразитарні захворювання. Найпоширенішими групами інвазійних захворювань є протозойні (паразитами людини є понад 50 видів одноклітинних тварин) та гельмінтози (понад 270 видів паразитичних червів спричиняють захворювання в людини).

Номер слайду 4

Збудники інвазій твариноподібні організми

Номер слайду 5

Збудники інвазій твариноподібні організми

Номер слайду 6

Збудники інвазій твариноподібні організми

Номер слайду 7

Особливості інвазійних захворювань1. Збудниками є паразитичні тварини2. Специфічність3. Наявність складних життєвих циклів4. Тривалий хронічний перебіг із компромісними відносинами5. Формування нестерильного імунітету в хазяїв6. Здатність передаватися від людини до людини або від тварин до людиниІмунітет проти інвазійних збудників формується з деякими труднощами та називається нестерильним імунітетом.

Номер слайду 8

 Шляхи зараження організму людини інвазійними хворобамиаліментарний - збудник потрапляє з їжею через травну систему (наприклад, цисти дизентерійної амеби або яйця аскариди з немитими фруктами, фіни ціп'яків зі свининою);водний - зараження відбувається під час пиття або випадкового заковтування води (наприклад, цисти лямблій, личинки печінкового сисуна);контактно-побутовий - через предмети побуту (наприклад, зараження коростяним свербуном), під час контакту з хворими домашніми тваринами (наприклад, ооцисти токсоплазми з шерсті кішок, яйця ехінокока - з шерсті псів);контактно-статевий (наприклад, таким шляхом передається сечостатева трихомонада);трансплацентарний - проникнення збудника з організму зараженої вагітної жінки в організм плода через плаценту (зараження плода токсоплазмою, малярійним плазмодієм);трансмісивний - під час укусів кровосисних кліщів, комах (наприклад, муха це-це є переносником трипаносом, москіти - лейшманій).

Номер слайду 9

Профілактика інвазійних захворювань. Найефективнішим заходом профілактики інвазій є елементарне дотримання правил особистої гігієни (миття рук перед вживанням їжі, після відвідування місць загального користування та спілкування з домашніми тваринами). Крім того, потрібно обов'язково обдавати кип'ятком овочі та фрукти, що їх вживають у сирому вигляді, піддавати необхідній термічній обробці рибу та м'ясо. Важливо турбуватись про повноцінне харчування, що в достатній кількості забезпечує організм усіма поживними речовинами, вітамінами А, С, D. Позитивне значення має і стимулювання імунітету, що знижує ймовірність зараження, перешкоджає міграції паразитів по організму, скорочує тривалість їхнього життя в організмі хазяїна.

Номер слайду 10

Особливості захворювань, що передаються статевим шляхом. Термін «захворювання, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ)» рекомендований ВООЗ у 1982 р. замість застарілого терміна «венеричні хвороби». Нині відомо близько 30 збудників ЗПСШ, серед яких віруси, бактерії, гриби й одноклітинні тварини. 1. Збудниками є віруси, бактерії, гриби, твариноподібні2. Малосимптомний перебіг3. Уражають переважно органи статевої й сечовидільної систем4. Тривалий хронічний перебіг без лікування5. Відсутність імунітету в хазяїв6. Здатність передаватися від людини до людини.

Номер слайду 11

Класифікація ЗПСШПершої групи належать типові захворювання, що передаються статевим шляхом, - сифіліс, гонорея, хламідіоз. Збудники цих захворювань передаються в разі незахищеного статевого контакту. До другої групи відносять: захворювання з переважним ураженням статевих шляхів (генітальний герпес, хламідіоз, лямбліоз, трихомоніаз та ін.) та захворювання з переважним ураженням інших органів (СНІД, гепатит В, лямбліоз, короста, цитомегаловірусна інфекція та ін.).

Номер слайду 12

Заходи профілактики ЗПСШ Правила особистої гігієни та  інтимну гігієну статевих органів. Безпечна статева поведінка Відсутність шкідливих звичок.

Номер слайду 13

Практична робота № 2 Тема: «Розробка рекомендацій щодо профілактики захворювань»

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Опрацювати §31, §32 підручника, пит. усно;Повторити матеріал, підготуватися до к.р.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Дегтярьова Наталія Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Атмажова Наталя Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Потапова Галина Іванівна
    Дякую за розробку! Бажаю здоров'я та успіхів!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Нежигай Оксана Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
22 грудня 2019
Переглядів
18699
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку