Презентація з теми "Україна в геополітичних планах країн Антанти і Центральних держав. Український національний рух"

Про матеріал

Після уроку учні зможуть:

розкривати причини та визначати привід до початку Першої світової війни; характеризувати плани та стратегічні цілі держав-супротивниць відносно українських земель; визначати сутність «українського питання» напередодні Першої світової війни; позиції українських політичних сил напередодні та в умовах війни; працювати з історичними джерелами та картою.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Україна в геополітичних планах країн Антанти і Центральних держав. Український національний рух. Українські земліУрок 2.10 клас. Історія України.

Номер слайду 2

З якою метою було створеноцей плакат?Ліворуч унизу автор розмістив надпис «Друга вітчизняна війна». Що він мав на увазі? Яка війна вважалася в Росії Першою вітчизняною?

Номер слайду 3

Згадайте?Які військово-політичні блоки існували у Європі перед 1914 р.?У складі яких держав перебували українські землі на початку ХХ ст.?Які політичні партії діяли в українських землях напередодні 1914 р.?

Номер слайду 4

Антанта. Троїстий союзІталія. Австро-Угорщина. Німеччина. Франція. Велика Британія. Росія. Четверний союз. Туреччина Болгарія. Які плани щодо українських земель мали Росія, Австро-Угорщина та Німеччина?

Номер слайду 5

Що ж приваблювало європейські держави в Україні? Якими були їхні плани стосовно України?

Номер слайду 6

Плани країн Європи стосовно України:

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Після уроку ви зможете: розкривати причини та визначати привід до початку Першої світової війни; характеризувати плани та стратегічні цілі держав-супротивниць відносно українських земель; визначати сутність «українського питання» напередодні Першої світової війни;позиції українських політичних сил напередодні та в умовах війни; працювати з історичними джерелами та картою

Номер слайду 9

Проблемне питання Деякі політики й вчені, наприклад, В. Вернадський та відомий англійський славіст Р. Сетон-Вотсон вважали, що саме українське питання було однією з головних причин, що призвели до війни. Чи згодні ви з цією думкою? Свою відповідь обґрунтуйте.

Номер слайду 10

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Країна Мета. Німеччина. Розчленування Російської імперії. Приєднання Півдня України, Донецького басейну та Приазов’я. Австро-Угорщина. Послаблення Російської імперії. Приєднання Волині та Поділля. Російська імперія. Приєднання Галичини, Буковини та Закарпаття, як «исконно русских територий»Румунія. Приєднання Бессарабії та Північної Буковини

Номер слайду 11

Росія. Румунія. Польща мріяла про відновлення своєї держави в історичних кордонах. Німеччина. Австро-Угорщина

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Причини Першої світової війни

Номер слайду 14

Перша світова війна стала трагедією українського народу, так як стала для нього – братовбивчою. Український народ приймав участь у війні на боці двох ворогуючих сторін, та фактично боровся не за власні інтереси, а за імперіалістичні цілі Австро-Угорщини та Російської імперії.

Номер слайду 15

Кожна з імперій вважала українців «ненадійною» етнічною групою і всіляко переслідувала українців за їхню позицію. У Російській імперії значну кількість політиків та науковців було вислано у східні регіони імперії, було закрито періодичні видання українською мовою. У Австро-Угорській імперії створювалися концентраційні табори для «підозрілих елементів», велися слідства за підозрою у проросійській діяльностіКонцтабір Талергоф. Австро-Угорщина

Номер слайду 16

{69 CF1 AB2-1976-4502-BF36-3 FF5 EA218861}Українські політичні сили Наддніпрянщини. Назва. Характеристика. Товариство україн-ських поступовців(ТУП)Закликали до підтримки Російської імперії, сподіваючись на надання Україні автономії в майбутньому; пізніше перейшли на позиції нейтралітету. Українська соціал-демократичнаробітничапартія(УСДРП)Розкол у партії: група на чолі із С. Петлюрою виступила на боці Російської імперії; група на чолі з В. Винниченком засудила війну та відстоювала ідею автономії України. В. Дорошенко – за незалежність України. Карпато-Руськийвизвольнийкомітет. Створений у Києві емігрантами з Г аличини; виступав за возз’єднання всіх українських земель у складі Російської імперії, поширював серед галичан заклики зустрічати російські війська як визволителів. Комітет Південно-Західного фронту. Всеросійськогосоюзу земств і міст. Створений із метою підтримки російської армії;членами комітету були відомі представники українського національного руху — А. Вязлов, Д. Дорошенко, А. Ніковський. Формування легіону Українських січових стрільців

Номер слайду 17

{3 C2 FFA5 D-87 B4-456 A-9821-1 D502468 CF0 F}Громадські організації в Наддніпрянській УкраїніОрганізація. Характеристика. Комітет Всеросійського союзу міст при Південно-Західному фронтіОсновна діяльність була спрямована на допомогу біженцям із Галичини для організації їх життя у нових районах, створення українських шкіл, лікарень. Очолив комітет відомий меценат барон Ф. Штейнгель. Земський союз. Допомога всім постраждалим у війні. Організація медичної допомоги пораненим та їх реабілітація. Товариство допомоги населенню Півдня Росії, що постраждало від воєнних дій. Допомога жертвам російської окупаціїзахідноукраїнських земель: арештантам, депортованим, заручникам, біженцям. Виникло влітку 1915 р.

Номер слайду 18

Громадські організації в Наддніпрянській Україні

Номер слайду 19

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва Головна Українська Рада. Союз визволення України. Дата заснування1 серпня 1914 р.4 серпня 1914 р. Місце створення. Львів Львів Лідери К. Левицький М. Павлик М. Ганкевич. А. Жук. Д. Донцов. В. Дорошенко. Програмові засади. Посідали антиросійську позицію. Підтримка австрійського уряду у війніАктивна участь у формуванні підрозділів УССВиступали за утворення незалежної Української держави. Утворення самостійної Української держави. Утвердження демократичного устрою, надання рівних прав і свобод представникам усіх національностей. Співпраця з урядами Німеччини та Австро-Угорщини

Номер слайду 20

У 1915 р. – листопад 1916р. у Відні утворилася Загальна Українська Рада, що виникла після розширення складу Головної української ради. Зміна назви пояснювалась тим, що ЗУР мала представляти інтереси не лише галицькі, а й загальноукраїнські. До складу ЗУР увійшов 21 представник від Галичини, 7 — від Буковини, а також 3 члени Союзу Визволення України

Номер слайду 21

Кость Левицький (1859—1941) Громадський, політичний і державний діяч, один із засновників Української національно-демократичної партії, депутат австрійського парламенту та Галицького сейму, керівник Головної української (згодом Загальної української) ради, засновник і голова Національної Ради у Львові. Візуальне розпізнання

Номер слайду 22

Дмитро Донцов (1883-1973) Український літературний критик, публіцист, філософ, політичний діяч, головний ідеолог українського інтегрального націоналізму, член СВУВізуальне розпізнання

Номер слайду 23

Жук Андрій Ілліч 1880-1968 Український громадсько-політичний діяч, дипломат і публіцист. Член СВУ.

Номер слайду 24

За ініціативи Головної Української Ради створено легіон Українських січових стрільців (УСС) 6 серпня 1914 року. (Молодіжні воєнізовані організації “Січ”, “Сокіл”, “Пласт”)

Номер слайду 25

Так, з 28 тис. охочих приєднатися до УСС було зараховано лише 2,5 тис. осіб. До легіону Українських січових стрільців (УСС) увійшли 10 сотень по 250 вояків. З них 2 сотні як резерв дислокулися в Закарпатті під командою Г. Коссака.

Номер слайду 26

Галущинський Михайло Миколайович 1878-1931 Український педагог, військовик, публіцист, культурно-освітній і громадсько-політичний діяч. Командант Легіону УСС, віце-маршал сенату Польської Республіки. Член Наукового товариства імені Шевченка.

Номер слайду 27

Василь Вишиваний (Вільгельм Габсбург) 1895-1948 –!!!Український військовий діяч, політик, дипломат, поет, австрійський архікнязь династії Габсбургів, полковник Легіону Українських Січових Стрільців. Претендент на главу держави у квітні 1918 року.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Бойовий шлях Легіону УССНаприкінці вересня 1914 р. Ужоцького перевалу Карпатські Бескиди.

Номер слайду 31

На початку березня 1915 р. січові стрільці зайняли позиції на схилах гори Маківка.

Номер слайду 32

1916 pp. легіон УСС веде бої на горі Лисоня1917 під Бережанами1918 рік - у складі австро-німецьких військ здійснив похід на Наддніпрянську Україну -Правобережну (Жмеринка—Бірзула—Херсон—Нікополь—Олександрівськ).

Номер слайду 33

Проблемне питання Деякі політики й вчені, наприклад, В. Вернадський та відомий англійський славіст Р. Сетон-Вотсон вважали, що саме українське питання було однією з головних причин, що призвели до війни. Чи згодні ви з цією думкою? Свою відповідь обґрунтуйте.

Номер слайду 34

Домашнє завдання1. Опрацювати параграф 1 с.7-152. Відповісти УСНО на пит.1-6 на с.153. Вчити терміни та дати

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Окулов Олексій Володимирович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 вересня 2023
Переглядів
3031
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку