Прояви та використання змочування і незмочування: 1.Клеєння, паяння, фарбування, змащення тертьових поверхонь. 2.Воскова поверхня на листках, фруктах, соломі запобігає гниттю. 3.Змащене жиром пір'я водоплаваючих птахів допомагає їм утриматись на воді. 4.Флотація (спливання) відокремлення цінної породи від пустої.
Застосування Завдяки капілярним явищам відбувається проникнення вологи з ґрунту в стебла і листя рослин. В капілярах відбуваються основні процеси, пов'язані з диханням і живленням організмів. У тілі дорослої людини приблизно 160·109 капілярів, загальна довжина яких сягає 60 - 80 тис. км.
Застосування У будівництві враховують можливість підняття вологи по капілярних порах будівельних матеріалів. Для захисту фундаменту і стін від дії ґрунтових вод та вологи застосовують гідроізоляційні матеріали: толь, смоли тощо. Завдяки капілярному підняттю вдається фарбувати тканини.
Чи можна носити воду в решеті? Візьмемо металеве решето з середніми отворами (близько 1мм) і опустимо його в розплавлений парафін. Виймаємо решето: воно покрите тонким шаром парафіну, що ледве помітний. Решето залишилось решетом: в ньому є отвори, через які вільно проходить голка, але тепер можна носити в ньому воду.
Запитання 1. Наведіть приклади дії сил поверхневого натягу. 2. Як зміниться сила поверхневого натягу води у разі розчинення в ній мила? 3. Якої форми набувають краплі рідини в умовах невагомості? Чому? 4. Чому жирові плями на одязі не вдається змити водою? 5. Чому фундамент цегляних будинків покривають гарячим бітумом чи обкладають толем? 6. Наведіть приклади врахування і використання капілярних систем у повсякденному житті.
Задачі Знайдіть масу води, що піднялась по капілярній трубці діаметром 0,5 мм. Змочування повне. Визначити, на яку висоту підніметься масло гнітом, виготовленого з тканини, діаметр капілярів якої становить 0,2 мм. Густина масла 870 кг/м3, поверхневий натяг масла 26 мН/м. 3. Творче завдання: запропонуйте спосіб експериментального вимірювання в домашніх умовах коефіцієнта поверхневого натягу води або іншої рідини.