Презентація з теми: "ЗНАЧЕННЯ ВОДИ І ВОДНИХ РОЗЧИНІВ У ПРИРОДІ І ЖИТТІ ЛЮДИНИ"

Про матеріал
Презентація з теми: "ЗНАЧЕННЯ ВОДИ І ВОДНИХ РОЗЧИНІВ У ПРИРОДІ І ЖИТТІ ЛЮДИНИ". Урок із цікавинками.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

  ЗНАЧЕННЯ ВОДИ І ВОДНИХ РОЗЧИНІВ У ПРИРОДІ І ЖИТТІ ЛЮДИНИ ДЕВІЗ УРОКУ: «ДЕ ВОДА, ТАМ І ЖИТТЯ»

Номер слайду 2

Вода, у тебе нема ні смаку, ні кольору, ні запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не відаючи, що ти таке! Не можна сказати, що ти необхідна для життя! Ти — саме життя! Ти наповнюєш нас радістю, яку не пояснити нашими почуттями... З тобою повертаються до нас сили, з якими ми вже попрощалися…Ти найбільше багатство на світі... Антуан де Сент-Екзюпері.

Номер слайду 3

«Ситуація успіху»: Один поет сказав: Вважай, ти втратив день, В який не посміхнувся. А що б не був він втраченим, подивіться один на одного і посміхніться, подумки побажайте успіхів . УСПІХ - це: У – уміння навчатись і працювати. С – співробітництво в парах, в групах. П – подолання труднощівІ – ініціативність. Х - хороший настрій

Номер слайду 4

Академік В.І. Вернадський писав: «Вода стоїть окремо в історії нашої планети. Немає природного тіла, яке могло б порівнятися з нею за впливом на хід основних, найграндіозніших, геологічних процесів. Не тільки земна поверхня, але й глибокі – в масштабі біосфери – частини планети визначаються… її існуванням і її властивостями»

Номер слайду 5

1. Народ скаже – як зав’яже - Не виливай каламутну воду, доки чисту не знайдеш.- Він, як вода, скрізь просочиться.- Без води й борщу не звариш.- Вода в решеті не встоїть.- Тиха вода греблю рве.- Глибока вода не каламутиться.- Чим глибша вода, тим більша риба.- Вода знайде собі дорогу.- Вода крапля по краплі і камінь довбає.- Не тим крапля камінець довбає, що сильна, а тим, що часто падає.- В решеті води не наносиш.- Пролиту воду назад не збереш.- Вчорашньої води не доженеш.- Вода все сполоще, крім лихого слова.  

Номер слайду 6

2. Відгадай Чого на гору не викотити, В решеті не віднести, В руках не утримати? Хто вік біжить і не втомиться? Я падаю на ваші хати, Я білий, білий, волохатий, Я прилипаю вам до ніг І називаюсь просто —... Ніжна зірка, срібно-біла На руки згори злетіла, Я приніс її сюди, Стала крапелька... Білесенькі сніжиночки, Вродились ми з води, Легенькі, як пір’їночки, Спустились ми сюди. 

Номер слайду 7

Я і хмара, і туман, І струмок, і океан, І літаю, і біжу, І скляною бути можу! Текло, текло і лягло під скло. Над річкою, над долиною Повисла біла полотнина. Де вода стоїть стовпом? Що шумить без вітру? (в. Що то за вода, що літа?

Номер слайду 8

Відома з віку рідина, Усяк її вживає, Буває хмаркою вона, Пушинкою буває, Бува, як скло, Крихка, тверда, Звичайно, підкажіть —... Сивий дід біля воріт Усім очі заволік. Клубочиться, а не дим,Лягає, а не сніг. У нас під дахом Білий цвях висить. Сонце зійде — Цвях впаде.

Номер слайду 9

Я добродушна, м’яка і слухняна, але коли я схочу, навіть камінь сточу. Біле, як сорочка,Пухнасте, як квочка. Крил не має,А гарно літає. Що це за птиця,Що сонця боїться? Я прозорий і твердий,Ходять, їздять по мені. Не тону я у воді,Не горю я у вогні. У чому дірки не вивертиш? Я добродушна, м’яка і слухняна, але коли я схочу, навіть камінь сточу. Біле, як сорочка,Пухнасте, як квочка. Крил не має,А гарно літає. Що це за птиця,Що сонця боїться? Я прозорий і твердий,Ходять, їздять по мені. Не тону я у воді,Не горю я у вогні. У чому дірки не вивертиш?

Номер слайду 10

3. Вірю - не вірю- Усі речовини добре розчиняються у воді.- За збільшення температури розчинність речовин збільшується.- Вода, цукор, пісок — добре розчиняються у воді.- Крейда, пісок у воді не розчиняються.- Щоб швидше розчинити сіль, її треба подрібнити.- Щоб швидше розчинити цукор, воду треба нагріти.- Природна питна вода блакитного кольору, кисла на смак.- Вода дуже добре стискується.- Та речовина, яка розчиняється у воді, називається розчинником.- Газоподібні речовини у воді не розчиняються.

Номер слайду 11

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}пісок оцтова кислотацемент нафтацукор вуглекислий газолія глинакисень крейдабензин спирткухонна сіль крохмаль4. Розчиняється – не розчиняється

Номер слайду 12

5. Недовчив- Речовини, які розчиняються у воді, називають ...- Речовини, які не розчиняються у воді, ...- Вода у розчині називається ...- Речовина у розчині називається ...- Компоненти суміші у розчині не видно, тому розчин є сумішшю...- Якщо кількість речовини у розчині мало, то розчин називають ...- Якщо речовина у воді вже не розчиняється, то розчин називають...- Воду можна відміряти за допомогою ...- Природним концентрованим розчином є ... вода.- Суміші води з твердими, рідкими і газоподібними речовинами називають ...- Речовина, яка розчиняється у воді, ...- Температура на розчинність речовин ...- Більшість твердих речовин краще розчиняється не у холодній, а у ... воді.- Газоподібні речовини краще розчиняються у ... воді, ніж у гарячій воді.

Номер слайду 13

6. Властивості води - ФІЗИКА

Номер слайду 14

7. Вміст води в організмі людини (у %){5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1 Головний мозок (сіра речовина / біла речовина)83/702 Спинний мозок78,43 Нирки824 Серце795 Легені796 М’язи757 Шкіра728 Печінка709 Скелет4610 Зубна емаль0,211 Плазма крові9212 Скловидне тіло ока9913 Слина99,414 Шлунковий сік90

Номер слайду 15

У тілі здорової дорослої людини, і при нормальній вазі, міститься близько 2/3 води, тобто понад 40 літрів води на 70 кг людини. Частка води в організмі з віком зменшується:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}97%у плода80%у новонароджених75%у немовлят70%у дітей61%у дорослих чоловіків51%у дорослих жінок45%у літніх людей

Номер слайду 16

Знаючи масу власного тіла, розрахуємо кількість води у своєму організмі: m(Н2 О) = 0,65 · m(тіла)

Номер слайду 17

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} 8. Гра «Хрестики - нулики» (розчинні – нерозчинні речовини)

Номер слайду 18

Номер слайду 19

9. Обмін інформацією - БІОЛОГІЯВода відіграє унікальну роль як речовина, що визначає можливість існування і саме життя всіх істот на Землі. Вона виконує роль універсального розчинника, в якому відбуваються основні біохімічні процеси живих організмів. Оскільки у криги густина менше, ніж у рідкої води, вода у водоймах замерзає зверху, а не знизу. Утворений шар льоду перешкоджає подальшому промерзанню водойми, і це дозволяє його мешканцям вижити. Потрібно пам’ятати, що вода розширюється під час замерзання, і це руйнує клітинні структури, відповідно заморожування завдає шкоди живим організмам. Деякі істоти (тритони) переносять заморожування/відтанення тому, що мають особливий склад клітинної плазми, який не розширюється під час заморожування.

Номер слайду 20

9. Обмін інформацією - ГЕОГРАФІЯБлизько 71% поверхні Землі вкрито водою (океани, моря, озера, річки, льодовики). На Землі приблизно 96,5% води припадає на океани, 1,7% світових запасів становлять ґрунтові води, ще 1,7% — льодовики та крижані шапки Антарктиди і Гренландії, невелика частина міститься в річках, озерах і болотах, 0,001% — у хмарах (утворюються зі зважених у повітрі часток льоду й рідкої води). Велика частина земної води — солона, непридатна для сільського господарства й пиття. Частка прісної становить близько 3%, причому 98,8% цієї води міститься в льодовиках і ґрунтових водах. Менше 0,3% всієї прісної води міститься в річках, озерах і атмосфері, іще менша кількість (0,003%) — у живих організмах.

Номер слайду 21

10. Визначити речовини. Використовуючи лише індикатори фенолфталеїн та метилоранж, визначити кислота чи луг знаходиться у пробірці

Номер слайду 22

Випробування водних розчинів кислот і лугів індикаторами

Номер слайду 23

11. Хвилинка – цікавинка. Складіть з набору літер назву речовин. Яке слово зайве? Чому?ОРТИДІНКА, ДАОВ, ЧИЗРОН, ЗОЗАІЛ, НИЗНИКРОЧ, МІСУШ

Номер слайду 24

12. АптекаріФізіологічний розчин – штучно приготований водно-сольовий розчин (розчин кухонної солі у воді), за осмотичним тиском і сольовим складом близький до плазми крові. Його вводять хворим при значних крововтратах. Розрахувати, які маси солі і води слід взяти, щоб виготовити 100 г фізіологічного розчину, із масовою часткою 0,9 %. Виготовити цей розчин практично.

Номер слайду 25

13. Хімічний хокей - Як називається водна оболонка Землі?- Який природний мінерал в умовах Землі перебуває одночасно в трьох агрегатних станах?- Який колір має чиста вода?- Який відсоток води з усієї планети становить прісна вода?- Де на Землі зосереджені основні запаси прісної води?- Скільки днів людина може прожити без води?- У які пори року в нашій місцевості ми можемо бачити воду в природі у трьох станах?- У яких станах може перебувати вода?- За зміни яких умов вода переходить з одного стану в інший?- Чому не можна залишати в морозилці скляний посуд з водою?

Номер слайду 26

14. Міні-тренінг. Здійснити ряд перетворень: Ва  Ba. O  Ba(OH)2 S  SO3  H2 SO4

Номер слайду 27

15. Графічний диктант (+, -)1. Життя зародилось на суходолі.2. Світовий океан займає 1/3 земної поверхні.3. Сукупність усієї води на Землі – це Світовий океан.4. Вода в природі існує в трьох агрегатних станах.5. Вода за нормальних умов є газоподібною речовиною.6. Густина криги більша за густину рідкої води.7. В організмі дорослої людини міститься близько 65% води.8. Без води людина може прожити місяць.9. Водойми впливають на клімат місцевості.10. Дуже корисно для здоров’я вживати дистильовану воду.

Номер слайду 28

16. Значення води в організміВода, будучи основною складовою всіх рідин організму, зокрема крові, в якій понад 90% міститься саме її, виконує такі основні функції:- регуляція температури тіла;- виведення шлаків, токсинів і продуктів життєдіяльності;- транспорт поживних речовин і кисню;- засвоєння і перетравлення продуктів харчування;- транспортна функція;- амортизація суглобів та запобігання їх тертя;- підтримка структур клітин;- захист тканин і внутрішніх органів;- поліпшення метаболізму.

Номер слайду 29

17. Використання води для виробництва продукції{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Виробництво. Кількість (т)Потреба води (т)Кам’яне вугілля15 Сталь126 Цемент15 Папір1100-400 Алюміній11200 Пластмаси13 Цукор13 Тканини10025

Номер слайду 30

18. Хімічна розминка- Що треба знати, щоб розрахувати масу розчину?- Які за розчинністю речовини вам відомі?- Від чого залежить розчинність речовин?- Чому вода в морях солона?- Як називають речовини, які добре розчиняються у воді?- Як називають речовини, які не розчиняються у воді?- Як змінюється розчинність речовин у воді за збільшення температури?- Як змінюється розчинність речовин у воді за перемішування?- Чи впливає на розчинення подрібнення речовин? Як саме?- Що таке розчин?- Розчин — це однорідна суміш чи неоднорідна?- Чи можна вважати розчином суміш піску з водою?

Номер слайду 31

19. Промислові задачі Задача 1. Головний споживач води – сільське господарство. Воно споживає 70% всієї води, яку використовує людина. Щоб виростить 1 т пшениці, потрібно 1500 т води. Обчислити необхідну кількість води для вирощування пшениці на полі площею 25 га, якщо урожайність пшениці становить 47 ц/га.

Номер слайду 32

19. Промислові задачіЗадача 2. Одна з найгостріших проблем у світі в наш час – нестача чистої води. Айсберги – величезні уламки льодовиків, що спускаються з суші в море. Айсберг – це своєрідне сховище прісної води. Обчисліть потребу води на 1 людину на добу, якщо льодяна брила товщиною 150 м, довжиною 2 км і шириною 0,5 км містить у собі стільки прісної води відмінної якості, скільки потрібно великому місту з населенням 10 млн. осіб на місяць. Густина води дорівнює 1000кг/м³.

Номер слайду 33

20. Доміно. Знайдіть пару{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Де срібліє вербиця, …… семи крокам шляху. Чим більше береш воду із криниці, …… нею не обпечешся. Один ковток води дорівнює …… а людей – слово Скільки кригу не грій, …… там здорова водиця. Камені роз’єднує вода, …… тим більше вона дає води

Номер слайду 34

1. Гронування. Назвіть унікальні властивості води. Прозора. Текуча. Без смаку. Розчиняє деякі речовини. Має низьку теплопровідність. Унаслідок нагрівання розширюється. У разі охолодження стискається. Унаслідок замерзання розширюється. За t° = 0°С — замерзає За t° = 100°С — кипить. На Землі є в трьох станах.

Номер слайду 35

ВОДАза t° = 0°С — замерзає існує в трьох агрегатних станахпри охолоджен-ні стиску-єтьсяпри замерзанні розширю-єтьсяза t° = 100°С — кипитьдобрий розчинникпри нагріванні розширю-єтьсятекучапрозорабез смаку

Номер слайду 36

2. Роблю висновок- Вода — найпоширеніший розчинник на Землі.- Розчини складаються з розчинника та розчиненої речовини.- Вода — найкращий розчинник. Вона здатна розчиняти багато твердих, рідких, газоподібних речовин.- Підвищення температури поліпшує розчинення у воді більшості твердих речовин, але погіршує розчинення газів.- Залежно від кількості розчинника і речовини можна створити різні види розчину.

Номер слайду 37

3. Фантастичне припущення. А чи замислювались ви над тим, як би було на Землі без води? Намалюйте в уяві Землю без води. Опишіть цю планету.

Номер слайду 38

 4. Правда – неправда -   Формула води — H2 O.-   Відносна молекулярна маса води дорівнює 18.-   Тип хімічної реакції утворення води з простих речовин — сполучення.-   Лакмус дає в кислоті червоне забарвлення.-   Вода — гарний розчинник.-   Щоб виділити сіль із розчину, його необхідно профільтрувати.-   Густина льоду більша за густину рідкої води.-   У воді розчиняється залізний цвях.-   Гасіння вапна призводить до утворення гідроксиду.-   Вода реагує з неметалами.-   Вода не має смаку й запаху.-   Вода може існувати в трьох агрегатних станах.-   Пісок — це оксид Силіцію. Вода реагує з цим оксидом.

Номер слайду 39

Хімворд

Номер слайду 40

Я всім відома рідина,Без мене світ не може жити. В холодні дні дзеркальна я, І на мені ковзають діти. Якщо мене підігрівать. Аж поки не почну кипіти,Я можу враз легкою статьІ в небо парою злетіти…

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Запаси води на планеті порядка 1млрд 408млн 700тисяч км кв.

Номер слайду 43

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}  Самооцінка діяльності: Я + мої дії на уроці: Повторив Дізнався Навчився Зрозумів Не вмів, а тепер вмію. Здобув додаткову інформацію. Моя оцінка на уроці:

Номер слайду 44

Домашнє завдання:- Підготувати міні-проект: «Мій посильний внесок у збереження води».- Творче завдання: скласти кросворд за темою уроку.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 квітня 2021
Переглядів
5502
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку