Презентація з української мови "УМР. Ділові папери. Офіційний лист, діловий лист" 11 клас

Про матеріал

Презентація для уроку української мови з теми: "УМР. Ділові папери. Офіційний лист, діловий лист" для здобувачів освіти 11 класу

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вісімнадцяте січня Дистанційна робота УМР. Ділові папери. Офіційний лист, діловий лист

Номер слайду 2

Які види листів ви знаєте? (офіційні і приватні) До якого виду можна віднести цей лист? Лист Богдана Хмельницького до шведського короля Карла Густава, надісланий з козацької столиці Чигирина 13 липня 1656р. Найясніший королю Швеції, наш вельможний пане і друже! З наказу самої природи і з нашої вродженої прихильності до кожного, ми звикли нікому не робити кривди, а, навпаки, змагатися у доброзичливості з тими, хто ставиться до нас прихильно. Отже, ми, відчуваючи добре і достатньою мірою ясне ставлення до нас Вашої королівської величності, вже двічі, з душевною насолодою, відіслали листи до Вашої королівської величності. Але якимсь чином, як проти нашого бажання, так і проти бажання Вашої королівської величності, вони і досі не торкнулися рук Вашої королівської величності. Таким же чином частіші нагоди до бесід були відрізані з обох сторін, це треба приписати не якійсь ворожій недбайливості з нашого боку, а зависній ненависті тієї ж долі. Тепер, отже, для підтвердження нашої приязні до Вашої королівської величності ми повідомляємо і ясно заявляємо, що не дамо нікому допомоги - хоч би до цього нас часто закликали - ані підемо ні на кого в наступ, але при Божій допомозі захищатимемо, як зможемо, віру, волю і наші кордони, хоч би поширювалась якась несприятлива чутка, ніби ми піднімаємо зброю проти Вашої королівської величності. То ж нехай Ваша королівська величність дасть якнайменше віри цій безглуздій чутці, бо ми (як свідчать про нас минулі події) ніколи без причин не трубимо сигналу. Подавець цього листа усно і більш докладно викладе Вашій королівській величності нашу доброзичливість. Тим часом благаємо у Всевишнього найліпшого Бога вічного щастя Вашій королівській величності. Дано в Чигирині, дня 13 липня 1656 за старим календарем. Вашій королівській величності, вельмишановного пана і друга готовий до послуг друг Богдан Хмельницький, гетьман Військ Запорізьких.

Номер слайду 3

Бесіда з учнями —Яке значення дипломатичного листування? (Є одним із найважливіших аспектів дипломатичної практики. Нині українська мова забезпечує потреби всіх сфер дипломатії й міжнародних відносин — на рівні голови держави і законодавчого органу, міністерств, посольств, консульств. Нею укладають усі міжнародні договори, угоди, декларації, комюніке, ноти, ведеться листування, документація, засідання і консультації.) Що ж характерне для офіційно-ділового стилю? Що є обов'язковим? (Офіційно-діловий стиль — це стиль документів, йому притаманні стислість, точність, наявність стандарту, мовна ввічливість) —Які ще документи для ведення дипломатичного листування ви знаєте? (Ноти, листи, меморандуми, пам'ятні записки, а також особисті послання.) —Чим користуються при складанні офіційних листів? (У складанні ділових листів користуються певним зразком, інструкцією.) Обов'язковим компонентом дипломатичного листування є...? (Мовна ввічливість— мовний етикет.) Які формули ввічливості використовуються у листі Богдана Хмельницького? {Звертання: найясніший королю, вельможний пане, вельмишановний пане, Ваша королівська величність.) —Хто є адресатом цього листа, а хто адресант?

Номер слайду 4

Ми згадали деякі терміни, що стосуються нашої теми. Поясніть лексичне значення слів Словникова робота Громадянин— Дипломат — Мовний етикет — Реквізити —

Номер слайду 5

Гра «Хто більше» Написати формули ввічливості на картках-листочках: форми звертання, згоди, підтвердження, заперечення, відмови, запрошення, прохання, вітання, прощання, скласти з них крону дерева ввічливості. Формули звертання Запрошення та прохання Вітання, побажання, вдячність Згода, підтвердження Прощання, заперечення, відмова

Номер слайду 6

Запам”ятай! Найпоширенішою формою обміну інформацією між організаціями, установами, фірмами є офіційні (ділові, службові) листи. У практиці ділового спілкування поширені такі їх види: інформаційні, рекламні, листи-запрошення, супровідні, листи-повідомлення, листи-підтвердження, листи-нагадування, гарантійні, ініціативі, листи-відповіді, листи-прохання.

Номер слайду 7

Мета ділового листування — поінформувати, пояснити, впевнити або спонукати до дії. Традиційно текст листа складається двох частин: вступної та основної. У вступній частині зазначають факти, обставини, події, що спричинили написання листа, або посилаються на певні нормативні чи інструктивні матеріали. В основній частині тексту листа викладають його суть у формі пропозиції, зауваження, відмови, гарантії, висновків тощо. Проте нині через невпинне зростання потоку інформації рекомендується починати текст листа із основної частини, а докази й підстави викладати нижче. Службові листи, що стосуються нескладних питань, що вже були обговорені, можуть містити лише основну частину (наприклад: «Просимо надати спортивний зал для проведення районних змагань із волейболу» або «Згоду надати актовий зал для оформлення фотовиставки просимо підтвердити факсом»). Текст службового листа повинен розкривати тільки одне питання, що спрощує реєстрацію листів і контроль за їх проходженням. Якщо лист містить кілька пропозицій (запитань, нагадувань тощо), що контролюються різними відділами, доводиться робити копії.

Номер слайду 8

Реквізити службового листа такі: дата (день підписання ділового папера, зазначається у відповідній графі бланка), індекс, посилання на індекс і дату вхідного ділового папера (у листах-відповідях), посада та прізвище адресата і його адреса, заголовок до тексту (якщо обсяг тексту невеликий, заголовка може й не бути), текст, позначка про наявність додатка (якщо є), підпис, відбиток печатки (у разі потреби), прізвище виконавця та номер його телефону, позначка про виконання зазначеного в документі й направлення документа до справи (оформляють від руки після виконання), позначка про перенесення даних на машинний носій. Якщо службовий лист надсилають за межі України, доцільно підготувати його на двомовному бланку.

Номер слайду 9

послідовним і коректним. логічним, лаконічним, Виклад змісту службового листа має бути

Номер слайду 10

Факти й аргументи слід висвітлювати об'єктивно, стисло, але повно. У текстах офіційних листів вживаються такі мовні кліше (характерні, усталені вислови): керуючись Постановою Кабінету Міністрів України...; беручи до уваги...; у зв'язку з...; відповідно до...; враховуючи...; незважаючи на..; вивчивши Ваші пропозиції..., розглянувши Ваші зауваження...; уважно ознайомившись з аргументами...; як відомо...; ймовірно...; просимо... .

Номер слайду 11

Робота зі зразками текстів офіційних листів ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ Завідуючим районними відділами народної освіти 20 квітня 2022 р. Київський геологорозвідувальний технікум проводить день відкритих дверей. Адреса технікуму: м. Київ, вул. Анрі Барбюса, 9. Телефон для довідок: 268-5355. Різновидом інформаційного листа е рекламний лист, що містить більш детальний опис товарів чи послуг і надсилається конкретним адресатам, щоб спонукати їх скористатися запропонованим.

Номер слайду 12

Робота зі зразками текстів офіційних листів СУПРОВІДНИЙ ЛИСТ Ректору Київського національного університету їм. Т. Шевченка Надсилаємо для обговорення проект «Положення про премію Дитячого фонду України». Відгуки та пропозиції просимо надсилати до 10.12.2022 р. за адресою: Хрещатик, 34, Дитячий фонд України. Телефон для довідок: 229-85-92.

Номер слайду 13

Робота зі зразками текстів офіційних листів ЛИСТ-ЗАПРОШЕННЯ Директору Державного комунального підприємства «Інтер'єр», Київ-153, просп. Лісний, 39-а 15 грудня 2022 р. у ДКП «Силует» (за адресою: вул. Олени Теліги, 21) відбудеться нарада керівників державних комунальних підприємств м. Києва. Запрошуємо Вас узяти участь у нараді. Директор ДКП (підпис) П. І. Сидоренко

Номер слайду 14

* Робота зі зразками текстів офіційних листів ЛИСТ-ПРОХАННЯ Запорізька школа-ліцей, вул. Лесі Українки, 1 Директорові машинобудівельного заводу Макаренку Володимирові Борисовичу. Шановний Володимире Борисовичу! Адміністрація школи-ліцею просить Вас прийняти учнів 8-Г класу для проходження літньої трудової практики, що триватиме 12 днів. Просимо забезпечити учнів відповідною роботою. Дата Директор школи-ліцею (підпис)

Номер слайду 15

* 1. лист-запрошення приєднатися до вже оформленої та оплаченої екскурсії до м. Канева (відвідання музею та могили Т. Г. Шевченка) у березні 2023 р. здобувачами освіти Гімназії №6; 2. супровідний лист про повернення рекламних зразків фотоальбомів для випускників Гімназії №6; 3. ініціативний лист із пропозицією здобувачів освіти Гімназії №6 надавати посильну допомогу у догляді за інвалідами похилого віку, що мешкають у притулку для старих; 4. лист-прохання про проходження виробничої практики здобувачами освіти Гімназії №6. Самостійна робота Скориставшись зразками та самостійно визначивши адресанта й адресата, скласти один із таких офіційних листів:

Номер слайду 16

Підсумок уроку. Для чого використовують службові листи? Які види офіційних листів ви запам'ятали? Що є обов'язковим компонентом ділового листування? Про що можна дізнатися лише з форми звертання? Домашнє завдання Скласти текст офіційного листа будь-якого характеру (рекламного, запрошення, повідомлення, підтвердження, супровідного, гарантійного тощо), який міг би бути надісланий адміністрацією Гімназії №6.

ppt
Додано
22 січня 2023
Переглядів
9405
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку