Презентація з Захисту України 11 клас(дівчата) "Вступ до тактичної медицини. Причини превентивних смертей при бойовій травмі.Етапи надання домедичної допомоги

Про матеріал
Ознайомити учнів з заходами і засобами першої медичної допомоги при бойових діях; наскільки своєчасно, правильно і чітко буде надана перша медична допомога, настільки вищими будуть шанси щодо збереження життя й успішного лікування поранених і хворих на подальших етапах медичної евакуації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Вступ до тактичної медицини. Причини превентивних смертей при бойовій травмі. Етапи надання домедичної допомоги.

Номер слайду 4

Мета: Ознайомити учнів з заходами і засобами першої медичної допомоги; наскільки своєчасно, правильно і чітко буде надана перша медична допомога, настільки вищими будуть шанси щодо збереження життя й успішного лікування поранених і хворих на подальших етапах медичної евакуації.

Номер слайду 5

План уроку1. Основи тактичної медицини. 2. Причини превентивних смертей при бойовій травмі.3. Склад індивідуальної аптечки IFAK першого рівня4. Етапи надання домедичної допомоги в бойових умовах.style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 6

Тактична медицина - це надання медичної допомоги під час військових дій. Основна мета – врятувати життя пораненому.

Номер слайду 7

Основні причини загибелі від поранень, смерті від яких можна запобігти: крововтрата – 60%, пневмоторакс – 33%, блокування дихальних шляхів – 6%.

Номер слайду 8

В умовах бойових дій відзначають:

Номер слайду 9

Червона зона – зона бойових дій. Якщо поранений знаходиться у червоній зоні, то в ній пораненому лише проводиться первинний огляд всієї поверхні тіла на предмет серйозних поранень та накладають джгут для зупинки кровотечі. Пораненого НЕ перев'язують, НЕ роблять ін'єкцій. НЕОБХІДНО оцінити та співставити шанси пораненого на виживання, інтенсивність обстрілу, рівень небезпеки та при можливості попередньо подавити вогневі точки противника. Його максимально швидко і безпечно евакуюють у Жовту зону.

Номер слайду 10

Червона зона – зона бойових дій. Незалежно від місця поранення кінцівки, джгут накладється або вище суглоба ближчого до поранення, або максимально близько до тулуба. Правильно поставлений джгут викликає різький біль у місці накладання, оніміння кінцівки нижче місця накладання й неможливість роботи кінцівки, на якій він встановлений. Якщо поранений має ці симптоми-значить джгут поставлений вірно. ПМД надавати максимально швидко з дотриманням правил особистої безпеки (рятувальник не підіймається вище тіла пораненого, який лежить на землі, не знімати засоби захисту).

Номер слайду 11

Якщо у зоні обстрілу у пораненого артеріальна кровотеча з кінцівки, необхідно:1. Завести поранену кінцівку на своє плече

Номер слайду 12

ПАМ'ЯТАЙТЕ: Якщо джгут не буде накладено при пораненні стегна або шиї протягом 2 хвилин, чи плеча – протягом 5 хвилин, поранений загине! 2. Прикласти скатку бинта до місця поранення судини та з максимальним зусиллям накласти джгут. 4. Ввести вище джгута знеболювальний препарат зі шприц-тюбика (який приколоти до одягу спереду або біля рани чи джгута).5. Повернути пораненого на живіт та транспортувати його в зону укриття.

Номер слайду 13

Якщо у зоні обстрілу у пораненого значна кровотеча з шиї (чи голови), необхідно:1. Прижати до рани (сонної артерії) бинт без упаковки 2. Покласти руку пораненого на своє плече3. Накласти джгут (давлючу пов'язку) на шию (артерію), провівши його під рукою4. Повернути пораненого на живіт та транспортувати його до укриття Для запобігання повітряної емболії прикладання скатки бинта до рани є обов'язковим !

Номер слайду 14

Якщо поранений в зоні обстрілу не подає ознак життя, Перша допомога зводиться до перевертання пораненого на живіт та транспортування в зону укриття в положенні “на животі”. Оскільки у зоні обстрілу небезпечно знімати шолом, бронежилет, визначати стан пораненого та ін., положення лежачи “на животі” дозволяє зберегти його життя у стані коми – найбільш імовірній причині смерті у бойових умовах.

Номер слайду 15

Перевертання “на живіт” проводиться в два прийоми:1. Щоб запобігти ускладненням при переломах шийного відділу хребта, необхідно завести руку пораненого за голову.

Номер слайду 16

2. Захопивши протилежне плече, ривком перевернути пораненого “на себе”. Полегшити перевертання пораненого можна, якщо ногою зачепити його голінь та разом з ним повернутися на спину.

Номер слайду 17

Транспортування пораненого до зони укриття може здійснювати: одна людина, переповзаючи “на боку” (як на малюнку),або поповзом дві особи (удержуючи пораненого під руки, за бронежилет або поклавши його на плащ-намет). УВАГА: Тільки у випадках поранень в живіт пораненого не перевертають і транспортують у положенні “на спині”.

Номер слайду 18

Жовта зона - це зона, де ведуться активні бойові дії, але є можливість не бути на лінії прямого вогню, знаходитися за укриттям. В цій зоні проводиться вторинний огляд пораненого: антисептика, перев'язка ран та підготовка для відправлення у Зелену зону. Жовта зона – зона укриття

Номер слайду 19

Зелена зона - місце, у якому фактично закінчується зона відповідальності за хворого парамедиком - передача пораненого санбригаді. Зелена зона – зона тактичної евакуації

Номер слайду 20

pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
27 вересня 2020
Переглядів
3038
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку