Презентація за легендою "Ракова криниця"

Про матеріал
Презентація до уроку за легендою "Ракова криниця"допоможе не тільки з'ясувати зміст твору, але й дасть можливість системно його проаналізувати.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Автор- Мартинюк Ірина Іванівна, учитель Вельбівненського ліцею Острозької міської ради Рівненської областіУкраїнська легенда «Ракова криниця»

Номер слайду 2

РАКОВА КРИНИЦЯУ старій Нечаївці, хоча й стояла вона на річці, питну воду дуже цінували — з волі пана село постало на кам’янистому правому березі Сугаклею. З питною водою було сутужно — одна криниця (ще козацьких часів!) була на східній околиці села, інша — у тодішньому центрі, біля панського маєтку та волосної управи. Більшість селян худобу напували з річки, а воду для власних потреб брали з копанок.

Номер слайду 3

Якось на весняного Миколи прибився до села один чоловік. Дід Рак (так його звали), хоча й мав більше семи десятків літ, був ще міцним, як дуб: у свої роки завиграшки міг гнути залізні підкови й піднімати багатопудові мішки зі збіжжям. Говорили люди, що в минулому був він у гайдамаках, знав і козаччину, побував за Дунаєм і в Сибіру. Місцеві жителі побоювалися його: баби казали, що він був характерником-ворожбитом. Чи це так було, чи ні, тепер уже ніхто не скаже. Збудував він собі одиноку хижу понад берегом річки. Жив із того, що наймався пасти вівці в місцевих багатіїв.

Номер слайду 4

Усе було б добре, так до криниці з водою було далеко. На Петра й Павла чудувалися селяни — зійшов із глузду старий Рак: ходить балкою з вербовим рогачем. Невдовзі потому на лівобережному крутосхилі викопав Рак криницю. Не йняли віри люди, що в Раковій криниці може бути вода, але вже більше ста п’ятдесяти літ як пішов на той світ старий Рак, а вода в його криниці не убуває ні літньої спеки, ні в лютий мороз. Навіть у найбільшу спеку в ній чиста й прохолодна вода. (...)

Номер слайду 5

Як собі допомогти в переказуванні?- Чи зможеш переказати цю легенду для тих, кого не було на уроці чи хто не має підручника?

Номер слайду 6

Доповніть речення – пункти плану переказу:1. Нечаївка потерпає від….2. Одна криниця була…., а друга -….3. Селяни беруть воду …

Номер слайду 7

Вправа «Маячок»Козак Рак. Сім десятків літ. Як дуб. Завиграшки. Багатопудові мішки. Козаччина. Дунай, Сибір. Характерник-ворожбит. Одинока хижанаймався. Пригадайте все про Рака, використавши опорні слова - маячки

Номер слайду 8

Чому дивувалися з козака Рака?1. Що купався вночі?2. Що перестав говорити?3. Що розмовляв по-турецьки?4. Що з’їдав по три миски борщу?5. Що ходив з вербовим рогачем?

Номер слайду 9

Чим прославилась Ракова криниця?

Номер слайду 10

Чиє ім’я – пана чи Рака- запам’ятав народ і чому?

Номер слайду 11

Спробуй порівняти козака Рака і пана(хоча про нього сказано дуже мало). ПАН- Бідний чи багатий?- Де живе?(уяви це місце і опиши його)-Чи має вплив на людей і який саме?-Чи дбає про своїх підданих?Козак Рак-бідний чи багатий?Де живе?(уяви і опиши це місце). Чи має вплив на односельців і який саме?Чи допомагає односельцям?

Номер слайду 12

Склади сенкан про козака Рака. Схема сенкана1. Іменник(назва предмета чи особи)2. Два прикметники на означення.3. Три дієслова.4. Речення.5. Знову іменник-узагальнення. Наприклад:1. Мама.2. Ніжна, любляча.3. Пестить, годує, виховує.4. Мама – найкраща людина.5. Берегиня.

Номер слайду 13

Подумай: Що возвеличує народ у легенді про Ракову криницю, а що засуджує?

Номер слайду 14

Знайди і запиши прислів’я про добро та милосердя.

Номер слайду 15

Допиши речення- Сьогодні на уроці…- Цікаво було…- Я працював …- Можна було б іще зробити….- Я витратив час …

Номер слайду 16

Дякую за увагу!Домашнє завдання: Для всіх обов’язково: Уміти переказувати легенду про Ракову криницю. За бажанням: Намалювати ілюстрацію до легенди про Ракову криницю;Придумати вікторину за змістом прочитаних легенд.

pptx
Додано
29 вересня 2022
Переглядів
4052
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку