Презентація за підручником О.Гісема, О.Мартинюка

Про матеріал
Колонізація Нового світу, зокрема Америки, стала важливою віхою в історії людства, коли європейські держави намагалися розширити своє володіння, збільшуючи свій вплив на нові території. Цей процес, який почався з подорожі Христофора Колумба в 1492 році, докорінно змінив світову політичну карту, призвівши до створення нових економічних, соціальних та культурних зв'язків між Старим і Новим світом. Основними колонізаторами Америки стали Іспанія, Португалія, Англія, Франція та Нідерланди. Їхні мотиви включали пошуки багатства, нових торгових шляхів, а також прагнення поширити християнство. Колонізація принесла як позитивні наслідки у вигляді культурного обміну і розвитку нових територій, так і катастрофічні результати для місцевих цивілізацій, які стикалися з жорстокими методами завойовників, рабством та хворобами. Продовжити колонізацію Нового світу змінився хід історії: з'явилися нові держави, сформувалися нові суспільства та економіки, що зрештою привели до сучасного вигляду світу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Колонізація Нового Світу. Наслідки та значення Великих географічних відкриттів

Номер слайду 2

Терміни та поняття, які варто знати й розуміти«Зустріч цивілізацій» — образний вислів для пояснення особливостей взаємодії цивілізацій Європи, Азії та Америки внаслідок Великих географічних відкриттів. Колоніальна імперія — (від поєднання слів «колонія» та «імперія»); держава, яка володіє внутрішніми або зовнішніми колоніями та використовує їхні природні й людські ресурси. Конкіста — (від однойменного іспанського слова, що означає «завоювання»); завоювання європейцями народів Центральної та Північної Америки (Нового світу) впродовж кінця XV — першої половини XVI ст.

Номер слайду 3

Після відкриття Америки розпочалася Конкіста (від ісп. - завоювання) - загарбницькі походи іспанців у Новому Світі в кінці ХV-ХVІ ст. Хто переважно ставав конкістадорами - воїни, монахи, збіднілі гідальго, жебраки і навіть злочинці. Мета конкістадорів - золото + влада. 2/3 знайденого необхідно було віддати до королівської скарбниці. Переваги конкістадорів - вогнепальна зброя. Підкорені народи та їхня культура безжально винищувалися. У 1508 р. конкістадор Хуан Понсе де Леон заснував перше європейське поселення в Новому Світі на острові Пуерто-Рико, а через п’ять років захопив півострів, який назвав Флорида. З 1519 р. почалось захоплення Мексики на чолі з Ернаном Кортесом.

Номер слайду 4

Ернан Кортес. Невідомий художник. XVIII ст. Зустріч Кортеса і Монтесуми. ЦІКАВІ ФАКТИЕ. Кортес завоював державу ацтеків із відносно невеликими втратами. Правитель ацтеків Монтесума зустрів іспанців як друзів і запросив їх до столиці своєї держави — міста Теночтітлан, розташованого посеред озера. Однак коли Монтесума зі своїми наближеними увійшов до будинку, де оселився Е. Кортес, іспанці раптово зачинили двері й захопили правителя ацтеків у полон. У палаці Монтесуми іспанці знайшли скарбницю ацтеків, де ті століттями накопичували коштовності, і пограбували її. Ацтеки намагалися звільнити свого правителя, але іспанці вбили його. Ацтекські воїни пішли в атаку. Е. Кортес наказав відступати. Охоплені панікою іспанці скупчилися на містку через дамбу, і він обвалився. У провалля падали коні, поранені іспанські воїни. Проте Е. Кортесу вдалося вирватися з пастки, навіть забравши частину скарбів. За рік Е. Кортес повернувся та знову захопив столицю ацтеків. Місто Теночтітлан було зруйнувано, а на його місці іспанські завойовники заснували нову столицю — Мехіко.

Номер слайду 5

Е. Кортес став намісником Нової Іспанії (так іспанці називали Мексику). Підкоривши протягом декількох років її територію, іспанці стали володарями чи не найбагатших у світі золотих і срібних копалень. Одночасно із завоюванням Мексики іспанські конкістадори рушили до Південної Америки вздовж її тихоокеанського узбережжя. Завойовників приваблювали розповіді про багаті на золото та срібло землі країни Піру (Перу). Ці землі в той час входили до імперії інків.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

На землі Нового Світу переїздили представники різних верств суспільства. Більшість із них об’єднувало прагнення розбагатіти в будь-який спосіб. До місцевих жителів — індіанців — вони ставилися лише як до знарядь, які їм допоможуть у цьому. Утиски з боку європейських переселенців, а також завезені ними хвороби (чума, віспа, тиф) призвели до катастрофічного зменшення кількості місцевого населення. За різними оцінками, із приблизно 40 млн населення доколумбової Америки на середину XVII ст. було втрачено від 50 до 90%.Європейські переселенці відбирали в індіанців землю та примушували працювати на копальнях, видобуваючи золото та срібло, насильно насаджували католицтво. Індіанці масово вмирали від тяжкої праці, голоду, хвороб, а для того щоб замінити померлих на важких роботах, до Америки почали завозити темношкірих рабів з Африки.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Виникла світова торгівля, що налагоджувала зв’язки між окремими материками, формування світового ринку як складової частини економіки нового суспільства. Новими центрами ділової активності стали міста Кадіс і Севілья в Іспанії, Антверпен та Амстердам у Нідерландах, Лондон в Англії. Поява колоніальних держав- Португальської,Іспанської, згодом Британської, Французької. Колоніальні війни. Першою з них вважається спроба Франції в 60-х рр. XVI ст. відібрати в Іспанії півострів Флорида в Північній Америці.«Революція цін» — процес знецінення грошей унаслідок падіння вартості золота та зростання цін на товари першої необхідності. НАСЛІДКИ І ЗНАЧЕННЯ ВЕЛИКИХ ГЕОГРАФІЧНИХ ВІДКРИТТІВПоява нових с/г культур - картоплі, кукурудзи, квасолі, томатів. Поширилося вживання шоколаду, цукру, земляних горіхів, тропічних фруктів, м’яса індички.

Номер слайду 10

Епоха Великих географічних відкриттів охопила порівняно невеликий відрізок часу, але за цей період відбулися важливі зміни в уявленнях людей про світ, який їх оточував. На карті з’явилися нові континенти, острови, торговельні шляхи. Великі географічні відкриття стали поштовхом до нових досліджень, а також розвитку природничих наук — географії, біології, астрономії, фізики, хімії. Розпочиналися пошуки легендарного Південного материка (Австралія). Географічні відкриття змінили звичне для європейців світобачення. Уперше люди відчули, наскільки величезним і різноманітним є навколишній світ. Відома європейцям на початку XVII ст. територія Землі збільшилася в шість разів порівняно з XIV ст. Висновки

Номер слайду 11

pptx
Додано
25 вересня
Переглядів
70
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку