Презентація за темою Вступ до історії України

Про матеріал
Презентація для підготовки до ЗНО за темою №1 "Вступ до історії України". Містить основні терміни, обов`язкові для запам`ятовування, теоретичну частину уроку та наочну демонстрацію теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вступ до історії України. Тема №1

Номер слайду 2

Вступ. Україна на мапі світу.1. Історія України як наука.2. Джерела з історії України.3. Періодизація історії України. План уроку

Номер слайду 3

Історія – наука, яка займається вивченням минулого людства, покладаючись при цьому на письмові та матеріальні свідчення минулих подій.Історія України – процес формування держави України. Появі державності передувавтривалий процес етногенезу українців, після виникнення якої сформувалась українськанація. Хронологія – відносно самостійна («допоміжна») історична дисципліна, що вивчаєрізноманітні системи літочислення та їхній розвиток, допомагає встановлювати точні дати історичних подій і джерел шляхом переведення на сучасне літочислення дат іншихліточислень і календарів Визначення, обов'язкові для запам'ятовування Історичні джерела – об`єкт, який існує на час дослідження і містить інформацію про факти минулого, що мають пізнавально-історичне значення. Археологія – наука, що висвітлює історію людського суспільства на основі вивчення пам’яток кам’яної, мідної (бронзової), залізної доби і пізніших часів. До цих пам’яток, що називаються археологічними, належать: стоянки, поселення, поховання, різні типи знарядь праці, зброї, посуду, прикрас, предмети побуту, мистецтво тощо. Цивілізація – людська спільнота, яка впродовж певного періоду часу (процес зародження, розвиток, загибель чи перетворення цивілізації) має стійкі особливі риси в соціально- політичній організації, економіці та культурі (науці, технологіях, мистецтві тощо), спільні духовні цінності та ідеали, ментальність (світогляд).

Номер слайду 4

Вступ. Україна на мапі світу. Україна – держава у Центрально-Східній Європі. Площа 603 548 км2. Столиця – м. Київ. Межує із Молдовою, Румунією, Угорщиною, Словаччиною, Польщею, Білоруссю, Російською Федерацією. Омивається на півдні Чорним та Азовським морями. Україна – унітарна держава. Адміністративно-територіальний устрій – обласний: 24 області + автономна республіка Крим + 2 міста зі спеціальним статусом – Київ та Севастополь. З липня 2020 р. – 136 районів. Україна є парламентсько-президентською республікою. Найвищим органом державної влади є Верховна Рада України, а главою держави — Президент України. Населення ≈ 43,8 млн осіб. Україна — індустріально-аграрна країна з переважанням продукування сировини. Україна на карті світу

Номер слайду 5

Історико-географічний поділ України

Номер слайду 6

Історія України як наукаІсторія України як наука вивчає процес розвитку українського народу (а також історію його предків, інших племен і народів на нашій території) на основних землях поселення від найдавніших часів до сучасності. Предметом навчального курсу сторія України є наука про появу людей на території сучасної України, їх розселення і спосіб життя, про їх етногенез, про українців і їх відносини з іншими народами, про матеріальний і духовний їх розвиток, про боротьбу за свою незалежність. Допоміжні історични дисципліни: Археологія – спеціальна (допоміжна) історична дисципліна, що реконструює історію на основі матеріальних пам`яток. Хронологія - спеціальна (допоміжна) історична дисципліна, що вивчає час та системи літочислення.

Номер слайду 7

Визначення датування. Традиційно, датування століть відбувається римськими цифрами: І, ІІ, ІІІ … ХХІ. Століття – це 100 років. Тисячоліття – 1000 років. Тобто, у двозначних датах: 62 р. – І століття, бо сто років ще не минуло (62<100), у тризначних: 123 р. – 100 (1 століття) +23 р. (понад 1 століття) = ІІ століття. АЛЕ, дати, що закінчуються на «оо» – 900 р., 1800 р. – це останній рік століття. 900 р. – останній рік 9 ст., а не перший рік 10 ст.; 1800 р. – останній рік 18 ст., а не перший рік 19 ст. Техніка «пальчик»: щоб визначити століття, закриваємо останні дві цифри і додаємо 1 (крім «00»)1648 + 1= 17 (XVII)ст.854 + 1= 9 (IX) ст.1600 р. – 16 (ХІV) ст.

Номер слайду 8

Джерела з історії України. Джерела з історії України – пам'ятки минулого, що дають історикам факти, на яких ґрунтуються історичні знання. Джерелознавство – спеціальна історична дисципліна, що вивчає історичні джерела. Основними типами історичних джерел є такі:1) речові джерела — пам’ятки матеріальної культури (речі, будівлі);2) писемні джерела — матеріальні носії письмової інформації, що безпосередньовідображають певні сторони діяльності людей (книги, літописи, мемуари);3) етнографічні джерела — дані про культуру, звичаї, побут народів;4) лінгвістичні джерела — дані з розвитку мови;5) усні джерела — билини, думи, міфи, легенди;6) Зображальні або зорові – картини, фото, графіті. Писемні джерела поділяють на оповідні (літописи, мемуари, листи, щоденники,Літературні твори) та актові (документи різних установ, офіційних осіб, договори, укази, накази, протоколи, стенограми).

Номер слайду 9

Періодизація історії України. Періодизація історії України передбачає поділ всього обсягу української історії на «відрізки» – періоди за певними критеріями-упорядниками (явищами, державним устроєм тощо). Автором першої логічнообгрунтованої загальної наукової періодизації історії України був Михайло Грушевський у праці «Ілюстрована історія України». В добу незалежності цю періодицію було доповнено історією ХХ ст. Додержавний період (від появи перших людей на території України – до 6 (9) ст.)Київський період (9-13 ст.)Галицько-Волинська держава (13-14 ст.)Українські землі у складі Великого князівства Литовського (14-15 ст.)Литовсько-польська доба. Річ Посполита (15-16 ст.)Козацький період (16-18 ст.)Україна у складі Російської та Австрійської імперії (19 ст.)Українська революція (1917-1921 рр.)Радянська Україна (1921-1991 рр.)Україна незалежна (від 24 серпня 1991 р.)Михайло Сергійович Грушевський

Номер слайду 10

Періодизація європейських культурних епох. Первісність – від появи первісних людей до перших цивілізацій (ІІІ тис. до н.е.). Античність – від перших цивілізації й до падіння Римської імперії ( ІІІ тис. до н.е. – IV ст. н.е.)Середні віки – від падіння Римської імперії до епохи Відродження (IV ст. н.е. – поч. XVII ст.)Новий час – від епохи Ренесансу до Першої світової війни (XVII ст. – 1914 р.)Новітня історія – від Першої світової війни до сучасності.

pptx
Додано
27 серпня 2022
Переглядів
667
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку