Презентація "Загадки Сфінкса"

Про матеріал
Опис скульптури сфінкса, легенди та загадки пов'язані з цією скульптурою, сфінкс в наш час, що знайшли вчені
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загадки Сфінкса. Вчитель: Михайлова В. В. Мистецтво 8 клас

Номер слайду 2

Протягом довгих тисячоліть єгипетський Сфінкс охороняє могили фараонів - причому деякі навіть стверджують, що з`явився він задовго до зведення найшикарніших гробниць стародавнього світу і пережив всесвітній потоп. Піклується цей дивовижний звір не тільки про збереження покійних фараонів: адже насправді він - живий, він - напівбог, він - правоохоронець. Тому на своєму місці сфінкс сидить далеко не завжди: якщо його не влаштовує, як поводяться люди (війни, чвари, грабежі, захоплення чужими богами), він зіскакує з п`єдесталу і тікає в пустелю. А там, закопавшись глибоко в пісок, пропадає з поля зору надовго.

Номер слайду 3

Знаходиться Великий Сфінкс на території Єгипту, в передмісті Каїра, на плато Гіза, що розташоване на західному узбережжі Нілу - і невтомно дивиться туди, звідки в день літнього або зимового рівнодення піднімається денне світило. Він настільки старий, що є найдавнішою статуєю нашої планети, яка змогла зберегтися до наших днів - причому цікаво, що прадавні майстри висікли його з вапняної скелі, зобразивши величезних розмірів міфічна істота, лева з обличчям людини. НАЙСТАРІША СТАТУЯ В СВІТІ Виглядає Великий Сфінкс в такий спосіб: Висота - 20 м, довжина - 73 м, ширина в плечах - 11,5 м і ширина обличчя - 4,1 м, а висота - 5 м .; Між лапами статуї розташована стела, споруджена фараоном Тутмосом IV, який правив в XIV в. до н.е.; Великий Сфінкс оточений широким ровом - 5,5 м, глибина - 2,5 м .; Біля самої древньої в світі статуї розташовані три єгипетських піраміди, гробниці фараонів Хеврі, Хеопса і Мікерна.

Номер слайду 4

На жаль, минулі тисячоліття негативно відобразилися на статуї. Головний убір, що імітує піднятий капюшон кобри, пропав назавжди, а святковий плат, спадаючий на плечі з голови - обламаний. Від церемоніальною бороди напівбога збереглися лише осколки, які в наш час можна побачити в музеях Британії і Каїра. Коли саме у Сфінкса з`явилася борода, вчені до цих пір не вирішили - одні стверджують, що її створили вже за часів Нового царства, інші - що її виготовили одночасно з головою. Сильно пошкоджений ніс, ширина якого в колишні часи становила 1,5 м (швидше за все, таким чином, один з правителів вирішив виконати заповіт Мухаммеда, що дозволяє зображати людське обличчя, і наказав збити його).

Номер слайду 5

ПРИЗНАЧЕННЯ СФІНКСАТаємниця Сфінкса оточує у всьому - і одна з його загадок полягає в тому, для чого саме прадавнім людям знадобилася створювати подібну скульптуру. Багато єгиптологи сходяться на тому, що величезна скульптура була присвячена Нілу і Сонця, яке сходить (погляд міфічного створіння не дарма спрямований на схід). Вони звертають увагу на те, що лев практично у всіх цивілізацій стародавнього Сходу символізував Сонце, тому свого фараона єгиптяни, які вважають його втіленням бога, часто зображували у вигляді цього звіра, розправляється зі своїми ворогами. Існує велика ймовірність того, що призначенням Сфінкса було охороняти вічний сон покійних фараонів. Існують версії, що в дійсності статуя Сфінкса є збірним образом, яка символізувала чотири пори року і вказувала древнім людям на день весняного рівнодення. Наприклад, згідно з цією теорією тіло лева символізувало день весняного, а невидимі нашому погляду крила - осіннього рівнодення, а лапи напівбога позначали літній, а особа - зимовий сонцестояння.

Номер слайду 6

ЗАГАДКА №1 ОСОБА МІФІЧНОГО ЗВІРАНезважаючи на те, що багато єгиптологи поки сходяться на тому, що особа Сфінкса є особою фараона Хеврі (2574-2465 рр. До н.е.), гіпотеза ця не остаточна, і її точаться палкі дискусії дослідники, тому, судячи з усього, відповідь на питання: чиє саме особа носить це містична істота, швидше за все, залишиться нерозгаданим протягом ще досить тривалого часу. Заплутує єгиптологів те, що особа має негроїдні риси, абсолютно несхожі на збережені зображення Хеврі, імовірно якого зображувала статуя, і навіть на його родичів. Фахівці, зіставивши обличчя Сфінкса з статуями цього фараона, зробили однозначний висновок, що вони належать двом абсолютно різним людям. Деякі дослідники висувають ще одну цікаву теорію, кажучи про те, що особа цієї дивної істоти поєднує в собі образи фараонів, павіана (мавпу бога мудрості і знань Тота) і бога Сонця - Гора. Багато дослідників висувають і більш нестандартні версії. Наприклад, геолог Роберт Шох, чия гіпотеза визнання серед колег не знайшла, висунув ідею, що спочатку монумент мав морду лева, замість якої пізніше якийсь єгипетський правитель наказав вибити своє обличчя.

Номер слайду 7

ЗАГАДКА №2. КОЛИ СТВОРИЛИ СФІНКСАОднією з причин, чому єгиптологи не змогли визначити, коли саме представники древнього народу створили Великого Сфінкса, є те, що висікали вони його у вапняковій скелі, вік якої набагато старше самої статуї. Офіційна версія вчених поки говорить про те, що оскільки статуя зображує фараона Хеврі, то і час її виникнення також датується цим періодом, тобто була створена в епоху правління IV династії (приблизно 2,5 тис. Років до н.е.). Акцентують вони увагу на те, що саме в цей час давньоєгипетська цивілізація досягла найбільшого розквіту, а тому ні до неї, ні після статуя створена бути не могла, оскільки єгиптяни інших епох з подібною роботою просто не впоралися б. Все не так просто: теорію цю ставить під сумнів все більше число вчених, тому останнім часом загадка Сфінкса стала більш інтригуючою, ніж раніше. Звертають увагу на те, що підстава статуї явно піддавалося ерозії, яка була викликана тривалим перебуванням пам`ятника в воді. Проведені дослідження гідрологів показали, що навколо єгипетського Сфінкса води було надзвичайно багато - і Ніл тут був абсолютно ні при чому, тому що величезний потік води, що викликав ерозію, прийшов з півночі, і сталося це приблизно в VIII тис. До н. е. Ще одна версія іншої групи британських дослідників прийшла до висновку, що стихійне лихо пронеслося тут в дванадцятому тисячолітті до нашої ери (узгоджується з датою всесвітнього потопу, який стався між VIII-X тис. До н.е.). Офіційна версія наявність тріщин і ерозії пояснює впливом навколишнього середовища (кислотні дощі, невисока якість вапняку скелі). Ще одне пояснення говорить про те, що раніше плато Гізи було надзвичайно шановане стародавніми єгиптянами, які містили його в чистоті і очищали від піску, а тому проливні дощі цілком могли пошкодити статую, збираючись у величезні калюжі біля монумента.

Номер слайду 8

Перед японськими дослідниками раптово виникла ще одна загадка Сфінкса: їх апаратура виявила невелику прямокутну кімнату (вона перебувала під лівою лапою лева) - вхід в досить вузький тунель, розташований на глибині двох метрів, який під нахилом йде вниз у напрямку до піраміді Хефрена, а тому, куди саме веде, простежити поки не вдалося, тим більше що вивчити його детальніше єгиптяни японцям не дозволили (можливо, побоюючись, як би дослідники не пошкодили статую). Привести її в первинний вигляд і розкопати до кінця не вдавалося - а тому над піском нерідко підносилася одна лише голова. Тутмоса IV в XIV в. до н.е. вдалося все ж звільнити передні лапи лева, після чого він встановив між ними гранітну стелу з написом. Пустеля заспокоювалася, і тільки за два останні століття скульптуру відкопували тричі і досягли значних результатів: в 1817 р італійським археологам вдалося очистити від піску груди статуї, а від заметів вона була повністю звільнена лише в 1925 р Очисні роботи на цьому не зупинилися і були продовжені. І не дарма: один з бульдозерів між Сфінксом і пірамідою Хеврі випадково натрапив на залишки поселення стародавнього Єгипту, опинилося набагато старшими за єгипетські піраміди (люди тут жили ще до появи фараонів). ЗАГАДКА №3. ТАЄМНИЧА КІМНАТА

Номер слайду 9

СФІНКС В НАШ ЧАС Нещодавно Сфінкса реставрували - просканувавши лева ультразвуковими випромінювачами, вчені виявили небезпечні тріщини, з якими терміново потрібно було щось робити. Та й стан лап також вселяло побоювання. Тому пам`ятник було вирішено закрити, а туристам до нього наближатися заборонили. Єгиптяни реставрували статую за свій рахунок і власними зусиллями тріщини були залиті новітніми синтетичними розчинами, п`єдестал - укріплений, були знайдені і прикріплені на місце раніше відпали шматки Сфінкса. Вони навіть зажадали (поки, щоправда, безрезультатно) у англійців повернути фрагменти бороди, щоб прикріпити її на місце. А в кінці 2014 г. Великий Сфінкс після реставрації став доступний для туристів, і люди вперше за довгі роки отримали можливість підійти до самого стародавнього пам`ятника нашої планети на відстань витягнутої руки.

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Мистецтво 8 клас (Масол Л.М.)
Додано
10 квітня 2020
Переглядів
4178
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку