Презентація "Загальна характеристика Европи"

Про матеріал

В презентації розкрита роль країн Европи в світі. Виявлені особливості розвитку і розміщення виробництв первинної і вторинної сфери. Домінуючі складові третинного сектору. Характерні риси просторової організації господарства. Презентація буде добрим помічником вчителя у розповіді про регіон.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дослідницький проект “Загальна характеристика Європи”

Номер слайду 2

Європа - західний регіон материка Євразії, який охоплює площу близько 10 млн км з населенням понад 800 млн осіб. Омивається Європа водами Атлантичного і Північного Льодовитого океанів, берегова лінія дещо розчленована. Площа півостровів становить четверту частину всієї площі континенту, а на острови припадає понад 700 тисяч кілометрів квадратних.

Номер слайду 3

Найбільш сприятливі умови для розвитку сільського господарства склалися в західній частині Європи. Найбільше забезпечені земельними ресурсами країни Східної Європи.

Номер слайду 4

У рельєфі Європи переважають низовини і височини, гори (Альпи, Апенніни, Піренійські, Балканські) займають менше ніж п’яту частину території. Основна частина Європи перебуває у межах помірних висот. Тільки крайні північні й південні її області розташовані в субарктичному і субтропічному поясах.

Номер слайду 5

Лісистість Європи трохи вища за середньосвітову, що оцінюється в 30 %. Більшість лісових багатств Європи зосереджені в Росії й Північній Європі, а максимальний показник має Фінляндія, де ліси займають 77 % усієї території.

Номер слайду 6

У Європі переважає християнська релігія. Багато людей належать до римо-католицької церкви, центр якої у Ватикані. У Північній Європі поширене протестанство, а в Східній та Південно-Східній — православ'я.

Номер слайду 7

Продукція: майже 50% усіх машин, що випускаються у світі, робляється в Європі (Німеччина, Франція, Італія, Іспанія, Росія, Грузія, Україна, Латвія, Білорусь, Великобританія);

Номер слайду 8

У Європі спостерігається закономірне зменшення річкового стоку із заходу на схід і з півночі на південь. До країн, добре забезпечених водними ресурсами, належать Швеція, Фінляндія, Велика Британія, Росія. Найбільші річки Європи: Волга, Дунай, Дніпро, Рейн, Вісла, Південна Двіна, Печора, Ельба, Одра, Рона, Сена, Луара. Волга

Номер слайду 9

Мінеральні ресурси Європи різноманітні, однак значною мірою виснажені, особливо в західній частині. Із паливних корисних копалин найістотнішими є запаси вугілля. Найбільші запаси нафти сконцентровані в Росії, Великій Британії й Норвегії, природного газу – у Росії, Норвегії і Нідерландах. Велике значення мають родовища залізних руд: Курська магнітна аномалія, Криворізький і Лотаринзький басейни, а також Нікопольський басейн марганцевих руд.

Номер слайду 10

Основні міжнародні об'єднання в Європі : Європейський союз; Рада Європи ;НАТО ;ОБСЄ ;Співдружність незалежних держав; ГУАМ;Північна рада;Євр. Аз. ЕС;Арктична рада ;Балтійська асамблея.

Номер слайду 11

Висновок: Усі європейські країни – суверенні держави: 3/4 з них мають республіканський устрій, а решта – монархії. Всі монархії (за винятком Ватикану) конституційні, серед них, крім королівств, є два князівства (Монако і Ліхтенштейн), герцогство (Люксембург). Кількість федеративних держав та їх склад постійно змінюється. У післявоєнний період лише Австрія і Швейцарія зберегли свій державний устрій і колишні межі. До федераціям примкнули пізніше Бельгія та Іспанія. Чехословаччина розпалася на дві республіки. Місце СРСР серед європейських федерацій зайняла Росія. Німеччина стала єдиною. Від колишньої Югославії залишилося колишню назву, але до її складу тепер входять лише дві республіки – Сербія та Чорногорія.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Авраменко Тамара
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
30 грудня 2018
Переглядів
23075
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку