Презентація: "Захист даних"

Про матеріал
Тема 1. Програмне забезпечення та інформаційна безпека (урок 4). Презентація на тему Захист даних для опрацювання 9 класом
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Захист даних. Шкідливі програми, їх типи, принципи дії і боротьба з ними.

Номер слайду 2

Про що йде мова?Як будь-яка складна інфраструктура, інтернет містить багато небезпек, нехтування якими може призвести не просто до втрати спокою, але й істотних грошових коштів. Кожен, хто працює з мережею, щоб не випробовувати на собі її «темні» сторони, повинен знати потенційні джерела небезпеки та вміти захищати себе й своїх менш «просунутих» близьких і друзів.

Номер слайду 3

«Симптоми» зараження комп’ютера вірусом: Часті зависання і збої в роботі комп’ютера;Повільна робота комп’ютера при запуску програм;Неможливість завантаження операційної системи;Часте звернення до жорсткого диска (часто блимає лампочка на системному блоці);Браузер зависає або поводиться несподіваним чином (наприклад, вікно програми неможливо закрити).зникнення файлів і папок або спотворення їх вмісту;

Номер слайду 4

Джерела небезпеки. Комп'ютерні віруси і троянські програми. Трояни і віруси можуть бути приховані в безкоштовних, доступних для скачування з інтернету програмах або на піратських дисках. Як вони працюють???  Ви запускаєте програму, і вона, використовуючи вразливість вашої операційної системи або іншої програми, захоплює контроль над комп'ютером.

Номер слайду 5

З цього моменту вірус чи троян безперешкодно володіє комп'ютером, доставляючи масу неприємностей виконуючи неочікувані для вас дії. Трояни при цьому щедро діляться вашою персональною та фінансовою інформацією зі своїм господарем, відправляючи її по Інтернету.

Номер слайду 6

Мережеві атакизапуск на вашому комп'ютері шкідливої програми;крадіжка ваших даних;блокування ваших даних з метою здирництва;додавання вашого комп'ютера під шкідливий бот-нет. І це далеко не повний перелік цілей зловмисників. Мережева атака на ваш комп'ютер - це спроба знайти вразливі місця в його операційній системі й програмах, які можуть бути використані зловмисником для різних цілей.

Номер слайду 7

Соціальна інженерія. Як це працює: зловмисник намагається видати себе за того, кому ви довіряєте (банк, ваш друг), і виконати необхідні дії, які ви ніколи б не виконали на прохання чужої людини (перерахували гроші на картку, відкрили дивне вкладення в листі, тощо).

Номер слайду 8

«Соціальний ексгібіціонізм»Ви любите у статусі профілю Facebook повідомляти друзям про свої плани та місце перебування? Круто поділитися такою радістю: «завтра на цілий місяць відлітаємо всією сім'єю на Гоа! Вау!..» Що ж, комусь же потрібно буде стежити за вашою квартирою поки ви відсутні.

Номер слайду 9

Причини,проблеми…Ви не можете передбачити абсолютно всі шляхи потенційного використання зловмисниками інформації про вас в своїх корисних цілях! Не уявляєте, де може бути використана ваша інформація та наслідки такого використання для вас.

Номер слайду 10

Відсутність антивірусної програми і брандмауера. Якщо для вас у сучасному світі наявність антивірусу та брандмауера при роботі з комп'ютером не є чимось обов'язковим, то ви – потенційний клієнт різного роду зловмисників і вірусів.

Номер слайду 11

Що робити і як бути?1 )Завжди будьте уважні в Інтернеті. Не довіряйте листам і сайтам, невідомого автора. Якщо у вас є хоч якісь сумніви в їх достовірності – краще відмовитись від операції.2)Не відкривайте ніякі підозрілі посилання. Пам'ятайте, що реальні посилання та те, що ви бачите на екрані, можуть різнитися.3)Завжди перевіряйте правильність адреси веб-сайтів, на яких ви виконуєте якісь фінансові операції або вводите конфіденційну інформацію.4)Банки та сервіси електронної пошти не будуть починатись з http – тільки https!5)Завжди встановлюйте антивірусну програму і фаєрвол, своєчасно оновлюючи антивірусні бази.6)Десять разів подумайте, перш ніж опублікувати в соцмережах будь-яку інформацію про себе та свої плани.

Номер слайду 12

Домашня робота: Підготувати презентацію на теми (на вибір): ТОП-10 комп'ютерних вірусів в історіїтоп 10 антивірусних програм. Шахрайство в інтернеті: ТОП-10 видів обману10 способів захистити Ваш комп'ютер

pptx
Додано
17 грудня 2020
Переглядів
7777
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку