Презентація "Закони гармонізації кольорів"

Про матеріал
Презентація для уроку образотворчого мистецтва у 7 класі за темою "Закони гармонізації кольорів"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Закони гармонізації кольорів

Номер слайду 2

У свою чергу всі кольори поділяються на ахроматичні та хроматичні. Колір - це складова нашого життя, не враховувати яку не можна. Ми живемо в кольоровому світі. Колір навколо і всередині нас. Він впливає на нас, а ми, в свою чергу, впливаємо на навколишній світ. І від того наскільки грамотно ми його використовуємо, залежить настрій і емоційний стан оточуючих нас людей. Кольоровий круг

Номер слайду 3

До ахроматичних кольорів відноситься білий, чорний і всі відтінки сірого кольору. Ахроматичні кольори відрізняються один від одного тільки світлотою.

Номер слайду 4

До хроматичних кольорів відносяться: червоний, помаранчевий, жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий, пурпуровий зі всіма відтінками й переходами

Номер слайду 5

Крім того кольори поділяють на теплі та холодні

Номер слайду 6

Гармонія від грецького harmonia, що означає співзвуччя, згода, протилежність хаосу. У кольоровій композиції теж можна застосовувати способи гармонізації, є безліч теорій за допомогою яких намагалися домагатися гармонійних поєднань кольорів, багато вчених працювали над даною проблемою причому працювали не тільки вчені, що вивчають фізику кольору і світла, а як правило ті уми, які пробували осмислити як колір впливає на психіку людини, намагаючись домогтися за рахунок поєднання кольорів певного сприйняття. Рудольфа Адамса і Альберта Манселла можна назвати в числі перших хто зробив значимі кроки в даному напрямку.

Номер слайду 7

Схема № 1. Контраст (або комплементарне співвідношення)Компліментарними, або додатковими, контрастними, є кольори, які розташовані на протилежних сторонах колірного круга Іттена. Виглядає їх поєднання дуже жваво і енергійно, особливо при максимальній насиченості кольору.

Номер слайду 8

Схема № 2. Золота тріада – поєднання 3 кольорів. Поєднання 3 кольорів, що лежать на однаковій відстані один від одного. Забезпечує високу контрастність при збереженні гармонії. Така композиція виглядає досить живою навіть при використанні блідих і ненасичених кольорів.

Номер слайду 9

Схема № 3. Аналогова тріада. Поєднання від 2 до 3 кольорів, розташованих поруч один з одним на колірному колі. Враження: спокійне, що налаштовує на позитив. Приклад поєднання аналогічних приглушених кольорів: жовтогарячий, жовтий, жовто-зелений.

Номер слайду 10

Схема № 4. Триконтрасні кольори. Варіант компліментарного поєднання кольорів, тільки замість протилежного кольору використовуються сусідні до нього кольори. Виглядає ця схема майже настільки ж контрастно, але не настільки напружено. Якщо ви не впевнені, що зможете правильно використовувати компліментарні поєднання, – використовуйте триконтрасні кольори.

Номер слайду 11

Схема № 5. Тетрада – поєднання 4 кольорів. Колірна схема, де один колір – основний, два – другорядні, а ще один виділяє акценти. Приклад: зелений, фіолетовий, червоний, жовтий.

Номер слайду 12

Також у тетраді можуть поєднануватись 4 кольори, рівновіддалені один від одного. Кольори тут несхожі по тону, але також комплементарні. За рахунок цього образ буде динамічним, грайливим і яскравим. Приклад: червоно-фіолетовий, помаранчевий, жовто-зелений, синій.

Номер слайду 13

Схема № 5. Однокольорове поєднання (монохромні колірні гармонії) - використання декількох відтінків одного кольору. Такі поєднання складаються як мінімум з двох кольорів. В однокольоровому поєднання використовуються відтінки, якого небудь спектрального кольору, наприклад, жовто-помаранчевого та всіх його відтінків.

Номер слайду 14

БАЖАЮ УСПІХУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Балжі Олена Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Василевська Галина Владиславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 серпня 2022
Переглядів
2527
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку