Презентація "Закони Кеплера"

Про матеріал
Презентація до уроку астрономії у 11 класі " Закони руху небесних тіл ". В презентації сформульовані закони Кеплера та Ньютона. Розібрана задача.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Закони Кеплера

Номер слайду 2

На початку XVII ст. Кеплер, вивчаючи рух Марса навколо Сонця, встановив три закони руху планет. Йоганн Кеплер (1571-1630).

Номер слайду 3

Перший закон Кеплера. Кожна планета обертається по еліпсу, в одному з фокусів якого міститься Сонце. Сонце. ААфелій. Центр ОППеригелій са. F1 F2 Планета

Номер слайду 4

Еліпсом називається плоска замкнута крива, властивість якої полягає в тому, що сума відстаней від кожної її точки до двох точок, які називаються фокусами, залишається сталою. Ступінь витягнутості еліпса характеризується його ексцентриситетом е.

Номер слайду 5

Ексцентриситет дорівнює відношенню відстані фокуса від центра (0 F1 = 0 F2) до довжини великої півосі а. Коли фокуси й центр збігаються (е = O F1 /OA), еліпс перетворюється в коло.

Номер слайду 6

Для Землі Ексцентриситет дорівнює 0.017 Літом 3–4 липня найдальше від Сонця. Взимку3–4 січня найближчє до Сонця

Номер слайду 7

Другий закон Кеплера (закон площ): Радіус-вектор планети за однакові проміжки часу описує рівні площі. Швидкість планети під час її руху по орбіті тим більша, чим ближче вона До Сонця. У перигелії швидкість планети найбільша, в афелії найменша

Номер слайду 8

3–4 липня найдальше від Сонця3–4 січня найближча до Сонця. Літо Зима. При наближенні до Сонця швидкість планети зростає, а при віддаленні — зменшується. Тому літо в Північній півкулі триває трохи більше, ніж зима, а у Південній півкулі, навпаки, зима трохи довша за літо. Швидкість руху   Землі взимку більша, а влітку — менша. Vmax= 30,38 км/с. Vmin= 29,36 км/с

Номер слайду 9

Третій закон Кеплера: квадрати зоряних періодів обертання планет відносяться, як куби великих півосей їхніх орбіт

Номер слайду 10

Третій закон Кеплера використовується також і в космонавтиці, якщо треба визначити період обертання навколо Землі супутників, космічних кораблів або обчислити час польоту міжпланетних станцій на інші планети Сонячної системи.

Номер слайду 11

Ісаак Ньютон довів, що фізичною основою законів Кеплера є фундаментальний закон всесвітнього тяжіння. Цей закон зумовлює рух планет не тільки у Сонячній системі, а й визначає взаємодію зір у Галактиці.

Номер слайду 12

Найважливішою характеристикою небесного тіла є його маса, яку можна обчислити шляхом вимірювання сили тяжіння на його поверхні (гравіметричний спосіб). Закон всесвітнього тяжіння дозволяє обчислити масу Землі та інших небесних тіл. Маса Землі

Номер слайду 13

В астрофізиці одиницею для вираження й порівняння мас зір та інших астрономічних об’єктів (зокрема, галактик) є маса Сонця. Маса Сонця: M☉ = (1,98847 ± ± 0,00007)•1030 кг Маса Сонця більше маси Землі майже в 332 946 разів. Близько 99,86% маси Сонячної системи припадає на Сонце. Загальна маса усіх планет становить 0,0013 M☉, більша частина сумарної маси планет належить Юпітеру (його маса у 1047,56 разів менша за сонячну).

Номер слайду 14

Маса більшості окремих зір у Всесвіті складає від 0,08 до 50 M☉Маса чорних дір і цілих галактик може сягати мільйонів і мільярдів мас нашого світила.

Номер слайду 15

pptx
Додано
23 вересня 2023
Переглядів
1151
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку