ПРЕЗЕНТАЦІЯ"ЗАКОНОМІРНОСТІ ФОРМУВАННЯ АДАПТАЦІЙ ТА ЇХНІ ВЛАСТИВОСТІ"

Про матеріал
Презентація "ЗАКОНОМІРНОСТІ ФОРМУВАННЯ АДАПТАЦІЙ ТА ЇХНІ ВЛАСТИВОСТІ" для 11 класу за підручником Остапченко, Балан.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗАКОНОМІРНОСТІ ФОРМУВАННЯ АДАПТАЦІЙ ТА ЇХНІВЛАСТИВОСТІ

Номер слайду 2

Генетичні основи формування адаптацій. Адаптації можуть виникати лише за певних передумов. правило відповідності умов середовища мешкання генетичніій визначеності організму:будь-який вид організмів може існувати доти, наскільки особливості довкілля відповідатимуть генетичним можливостям пристосування цього виду до змін і коливань умов середовища. Ви вже знаєте, що за певних умов одні гени можуть ставати неактивними, а інші активуються

Номер слайду 3

Мал. 3.1. Представникові родини Вовчі – песцю, мешканцю Заполяр’я, властивийсезонний диморфізм у забарвленні хутра: під час осіннього линяння воно стаєбілим (1), що робить тварину менш помітною на фоні снігу. Підчас весняного линяння хутро стає бурим. Темпаратура впливає на цей поцес.

Номер слайду 4

Поява нової адаптації є наслідком виникнення нових мутацій (мутаціна мінливість) або появи нових комбінацій мутантних алелів, що виникли раніше (комбінативна мінливість). Якщо мутація виявляєтьсянейтральною (за певних умов, можливо, і корисною), то така особина здатна вижити й передати свій спадковий матеріал нащадкам. Згодом такий мутантний алель має шанс поширитися серед особин популяції, і його концентрація в генофонді зростатиме.

Номер слайду 5

Зміна забарвлення тіла богомола зви-чайного протягом весняно‐осіннього періоду –адаптація до зміни забарвлення рослин, наяких він трапляється. Такі зміни забарвленняцих комах регулює особливий нейрогормон,який виробляють нейросекреторні клітини головного мозку

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Адаптації часто формуються на базі преадаптацій - властивостей або пристосувань організмів певного виду що потенційно можуть мати адаптивну цінність. Концепція преадаптації полягає в тому, що багато органів таадаптацій сформувалися, первинно виконуючи інші функції, ніж на кін-цевій стадії свого розвитку. У певний момент орган починає виконуватидодаткову функцію, яка виявляється важливішою для організму, ніжпочаткова. Наприклад, перехід хребетних тварин з водойм до існуванняна суходолі був пов’язаний з певними преадаптаціями. Зокрема, скелетгрудних плавців у риб посилився появою скелета їхніх поясів (мал. 3.3). Завдяки цьому згодом сформувалися парні кінцівки наземних тварин.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Зяброві дуги виконували опорну функцію, згодом перетворилися на щелепи в щелепноротих

Номер слайду 11

Неотенія (від грец. неос – незрілий) явище, за якого особини особини набувають здатності до статевого розмноження та завершення онтогенезу на ранніх стадіях розвитку.

Номер слайду 12

НЕОТЕНІЯ в АКСОЛОТЛЯЛИЧИНКА

Номер слайду 13

ДОРОСЛА ОСОБИНА-АМБІСТОМА

Номер слайду 14

ПЕРЕВІРТЕ ЗДОБУТІ ЗНАННЯ!!!!1. Про що стверджує правило відповідності умов середовища мешкання генетичній визначеності організму?2. Якспадковий матеріал організмів визначає їхню здатність формувати нові адаптації?3. Що таке преадаптації та яке їхнє біологічне значення?4. Що таке адаптаціогенез?

Номер слайду 15

pptx
Додано
12 вересня 2019
Переглядів
5929
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку