Презентація "Закономірності мінливості людини"

Про матеріал
Презентація розроблена для уроку біології у 10 класі на тему: "Закономірності мінливості людини", містить інформацію про спадкову та неспадкову мінливість людини, відповідно до підручника Біологія і екологія 10 клас, автором якого є В. І. Соболь.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗАКОНОМІРНОСТІ МІНЛИВОСТІ ЛЮДИНИ

Номер слайду 2

Епігаф до уроку: Життя мінливе, наче море… Лопе де Вега

Номер слайду 3

Мінливість – здатність організмів набувати нових ознак, що спричиняють відмінності між особинами в межах виду.

Номер слайду 4

Основні форми мінливостіСпадкова Неспадкова

Номер слайду 5

Причинами спадкової мінливості є зміни структури або діяльності генетичного апарату. Гетерохромія (різне забарвлення очей)

Номер слайду 6

Причинами неспадкової мінливості є вплив умов середовища.

Номер слайду 7

Основними механізмами спадкової мінливості є мутації та рекомбінації. Мутації можуть відбуватися в статевих і соматичних клітинах, на рівні генів, хромосом, кількості хромосом. Упродовж життя можуть проявлятися мутації соматичних клітин, а генеративні мутації – у нащадків.

Номер слайду 8

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ознака. Неспадкова. Спадкова. Виникнення. Загальні властивостіПричини. Процеси, що є основою. Значення для особин. Види. Закономірності

Номер слайду 9

Роль форм мінливості для організмів є різною. Із спадковою мінливістю Пов’язана поява нових ознак упродовж життя, а неспадков. А– забезпечує індивідуальний розвиток І пристосування організмів до умов середовища, що змінюються. Нові набуті ознаки є іноді шкідливими, що призводять до захворювань.

Номер слайду 10

Вправа «свічка»Візміть вузеньку смужку паперу й, уявіть, що це свічка, дмухайте на неї. Струмінь видиху повинен бути без різких коливань – папір контролює рівність видиху. Дихальна гімнастика

Номер слайду 11

Модифікаційна мінливість – це форма неспадкової мінливісті, що пов’язана зі змінами фенотипу внаслідок впливу умов існування. Модифікаційні зміни ознак не успадковуються, але їх норма реакції, тобто діапазон мінливості, є спадковою і визначається генотипом.

Номер слайду 12

При дослідженні модифікацій виявляються закономірності, що мають статистичний характер: Різні ознаки мають різний розмах норми реакції;Будь-яка ознака може змінюватися лише в певних межах;Більшість організмів мають варіанти, близькі до середнього значення;На розмах модифікаційної мінливості впливають зовнішні та внутрішні умови.

Номер слайду 13

Комбінаційна мінливість – це форма спадкової мінливості, яка виникає завдяки перерозподілу генетичного матеріалу в нащадків. Причиною виникнення проявів комбінаційної мінливості є гомологічна та негомологічна рекомбінації ДНК.

Номер слайду 14

Мутаційна мінливість – це форма спадкової мінливості, що пов`язана зі змінами генотипу внаслідок мутацій. Таку мінливість зумовлюють зміни генотипу особин на рівні генів, хромосом і кількості хромосом.

Номер слайду 15

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}За причинами, що зумовили зміни. За характером зміни генетичного матеріалу. За місцем виникнення. Залежно від впливу на життєдіяльність. СпонтанніІндукованіГенніХромосомніГенеративніСоматичніЛетальніСублетальніГеномніНейтральніТипи мутацій

Номер слайду 16

Прочитати § 45. Дати відповідь на запитання 7-10 на с. 179 (усно). Скласти кросворд за змістом параграфа. Домашнє завдання:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Анциборова Вера
    Презентація дійсно чудова. Моє щире дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Орлова Ольга Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Сулік Оксана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Кудлай Наталія Олександрівна
    Дуже змістовна і яскрава презентація! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
26 лютого 2019
Переглядів
27207
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку