Презентація "Замбезі – велична річка Африки"

Про матеріал
Замбезі справді велична річка. Красу річки збільшують численні острови, які розкидані по ній. А на річці, на Замбезі, Є цікавий водоспад, Тут об’єм води великий, Що утворює каскад...
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Річка ЗамбезіЗамбезі – велична річка Африки

Номер слайду 2

Здійснив немало відкриттів, Та зупинятись не хотів. Поміж чисельних островів, Чудову річку Лівінгстон зустрів.11 листопада 1853 року на 33 лодках з екіпажем у 160 чоловік, в основному населення макололо, Лівінгстон почав плавання у верхній течії річки Замбезі. Його мета полягала у дослідженні течії русла Замбезі. Замбезі справді велична річка. Красу річки збільшують численні острови, які розкидані по ній. Як острови так і береги вкриті лісом. Особливо граціозно виглядали фінікові пальми, пір’ясте листя яких спрямовувалося в безхмарну глибину неба. А ось сріблястий могононо, нагадує ліванські кедри. Поруч дерево з яскраво – червонми плодами, дуже схоже на кипарис. Інші дерева нагадували дуби та каштани. Замбезі четверта річка за довжиною річка Африки. Площа її басейну 1570 тис. кв.км., що менше, ніж половина басейну Нілу. Річка довжиною 2574 км починається у районі чорних боліт на північному заході Замбії, тече через Анголу і Замбію і впадає в Мозамбіцьку протоку Індійського океану.

Номер слайду 3

Ділянка біля джерела є національним пам'ятником, природним заповідником та важливо орнітологічною територією. Неподалік від цього місця також бере початок річка Лубуді, яка належить до басейну Конго. Вододіл між ними не дуже добре визначений, але дві річкові системи остаточно не з'єднуються. А на річці, на Замбезі, Є цікавий водоспад, Тут об’єм води великий, Що утворює каскад... У листопаді 1855 року Лівнгстон побачив на власні очі найбільш видовищне місце Замбезі - 120 – метровий водоспад, який потім назве ім’ям англійської королеви Вікторія. У Замбезі живе декілька сотень видів прісноводних риб, деякі з них ендемічні. Річкову екосистему поділяє навпіл водоспад Вікторія; лише декілька видів риб зустрічається як вище, так і нижче водоспаду, серед них — терапон і лящ. Для верхньої Замбезі характерні щучки та соми, в нижній частині промислове значення мають цихліди, яких ловлять для їжі. Туземці називають цей водоспад «Мози – оа – Тунья», тобто гуркітлива вода. Вікторія самий потужний водоспад у світі.

Номер слайду 4

У Замбезі та деяких її притоках зустрічається шестизяброва акула, яку також іноді називають замбезійською. Звичайно вона населяє морські узбережні води, але відома своєю звичкою заходити далеко вглиб континенту вдовж річок, зокрема Замбезі та її приток. Ця акула відрізняється великою агресивністю, відомі випадки нападу її на людей. Річку населяє велика кількість крокодилів; вони уникають місць зі швидким плином і більше люблять широкі i повільні ділянки та затони і заплави. Ці місця також полюбляють бегемоти, які живуть тут величезними стадами. Подекуди також часто зустрічаються варани. Ліси та заливні полонини Замбезі надають притулку багатьом крупним ссавцям. Особливе різноманіття тварин спостерігається тут в сухий сезон, коли до річки у пошуках водопою сходяться тварини з довколишньої савани. Слони живуть удовж всієї долини Замбезі, особливо численні вони на полонині Сешеке і біля злиття Замбезі з Луангвою. Також тут є буйволи, антилопи канна, куду, імпала, дукер і бушбок, зебри, жирафи, водяні і болотні козли, бородавочники.

Номер слайду 5

Леви живуть в національному парку Вікторія-Фолз в Зімбабве і в деяких інших місцях удовж річки; зустрічаються, хоча і рідко, гепарди; леопардів можна зустріти переважно вночі, як на полонинах, так і в ущелинах водоспаду Вікторія. Дрібні мавпи і бабуїни живуть по всьому регіону. Також Замбезі надає домівку багатому різноманіттю птахів, зокрема водяних, таких як пелікани і чаплі, а також багатьом африканським орланам. Річкове рибальство на Замбезі дуже важливе; ним живляться мешканці не тільки прибережних рибальських поселень, багато людей приїздять по рибу з внутрішніх районів прирічкових країн. Багато міст, розташованих уздовж доріг, що ведуть до річки, встановлюють неофіційні «рибні податки» з тих, хто вивозить рибу, виловлену у Замбезі.

Номер слайду 6

Окрім споживчого, спортивне рибальство також подекуди набуло великого значення. На ділянці між Монгу і Марамбою (Лівінгстоном) існує багато спеціалізованих закладів з рибальського туризму, які пропонують охочим риболовлю на екзотичні види риб; також поширене ловлення риб для акваріумів. Річкова долина багата на мінеральні ресурси; подекуди ведеться розробка покладів кам'яного вугілля. Греблі, збудовані на Замбезі, також створюють численні робочі місця, як на гідроелектростанціях, так і на обслуговуванні гребель і допоміжних споруд. Туризм не дуже добре розвинений, але в деяких місцях має велике значення. Водоспад Вікторія відвідує щороку понад 1,5 млн туристів; заплави Мана і озеро Кариба також приваблюють численних відвідувачів. Замбезі часто перетинається порогами, перекатами, мілинами та водоспадами, і тому ніколи не відігравала роль регіональної транспортної артерії. Втім, близько 1620 з 2574 км її протягу доступні для навігації суднами з неглибокою осадкою. До того ж, на невеликих відстанях подекуди зручніше скористатися каное, ніж пересуватися прибережними дорогами, котрі часто знаходяться в жахливому стані внаслідок їх щорічного залиття повенями.

Номер слайду 7

Судноплавство на малих суднах знову можливе протягом 480 км між водоспадами Нгоньє і Чавума, а також ще на 200 км вище Чавуми. Екологічні загрози. Скидання до річки каналізаційних стоків — основне джерело забруднення річкових вод довкола міських центрів; брак очисних споруд у більшості міст регіону змушує їх зливати неочищені стоки просто в річку. Це призводить до евтрофікації річкових вод і сприяє поширенню захворювань, пов'язаних з поганою гігієною, таких як холера, черевний тиф та шигельоз. Будівництво гребель, які почали регулювати річковий стік, справило великий вплив на природу і населення регіону Замбезі. Радикальне зменшення припливу води призвело до скорочення площі мангрових заростей на 40 %, посилило ерозію ґрунтів в прибережному регіоні і на 60 % скоротило вилов креветки біля гирла внаслідок зменшення відкладення мулу і пов'язаних з ним поживних речовин. Великих втрат зазнала вся екосистема вологих низовин нижнього Замбезі. На річці діють дві гідроелектростанції – Кариба ГЕС, що забезпечує електроенергією Зімбабве і Замбії, а також ГЕС Кабора-Басса в Мозамбіку. Замбезі перетинають п’ять мостів, які знаходяться в містах Катіма-Муліло, Чінвінгі, Чирунду, Тете і Вікторія Фолс.

Номер слайду 8

http://surl.li/jiskbhttp://surl.li/smtzx

pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
Додано
11 квітня
Переглядів
38
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку