Презентація заняття на тему "Естери. Жири як представники естерів". Метою заняття є формування уявлення про естери, жири, їх будову, знаходження у природі, властивості і застосування.
Естери. Жири як представники естерів. Висогурська Тетяна Іванівна, викладач хімії ВП НУБ і України «Немішаївський агротехнічний коледж»
Номер слайду 2
на основі знань про карбонові кислоти і спирти сформувати уявлення про естери, жири, їх будову, знаходження у природі, властивості і застосування;розвивати вміння аналізувати, стимулювати пізнавальну діяльність;розвивати науковий світогляд, виховувати бережливе ставлення до природи. Мета уроку:
Номер слайду 3
1. Яку групу атомів називають функціональною групою?2. Які органічні сполуки називають спиртами?3. Які сполуки називають насиченими одноатомними спиртами?4. Яка загальна формула насичених одноатомних спиртів?5. Які сполуки називають багатоатомними спиртами?Пригадайте:
Номер слайду 4
6. Які сполуки називають карбоновими кислотами?7. Яка загальна формула насичених одноосновних карбонових кислот? 8. Що таке вищі карбонові кислоти?9. Які сполуки є міжкласовими ізомерами одноосновних карбонових кислот? 10. Які сполуки утворюються при взаємодії кислот із спиртами?Пригадайте:
Номер слайду 5
{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Формула. Речовини. Альдегіди. Спирти. Феноли. Карбоновікислоти. СН3 - ОНреак. НСООНмогс. С6 Н5 - ОНчсто. С2 Н5 – ОHяелу. С4 Н9 СООНфпгр. СН3 СОНиюез. Розподіліть речовини за класами та прочитайте виділене слово
Номер слайду 6
ЕСТЕРИ
Номер слайду 7
Запах багатьох рослин, їхніх квітів, фруктів зумовлений наявністю в них органічних сполук певного типу – естерів.
Номер слайду 8
1. Поняття про естери. Добування. Номенклатура естерів2. Властивості естерів. Застосування естерів3. Жири як представники естерів. Властивості жирів4. Застосування жирів. Значення жирів. План заняття
Номер слайду 9
Естери – це похідні карбонових кислот, в молекулах яких атом Гідрогену карбоксильної групи заміщений на вуглеводневий радикал. Загальна формула:
Номер слайду 10
Реакція естерифікації від aеther (латин.) – це реакція взаємодії карбонових кислот та спиртів з утворенням естерів. Добування
Номер слайду 11
Систематичні назви естерів складаються з двох частин: назви вуглеводневого залишку, що міститься в молекулі спирту, та назви вуглеводню, від якого походить кислота, із суфіксом – оат . Номенклатура естерів. OCH3 COCH3 OH COC3 H7метилетаноатпропілметаноатstyle.opacitystyle.colorfillcolorfill.typestyle.opacitystyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.opacitystyle.colorfillcolorfill.typestyle.opacity
Номер слайду 12
Нижчі естери – леткі рідини, з приємним запахом, легші за воду, легкозаймисті, добре розчиняються в органічних розчинниках. Багато естерів мають характерні фруктові або квіткові запахи. Вищі естери з великою молекулярною масою – тверді. Цю групу називають восками (бджолиний віск). Фізичні властивості
Номер слайду 13
Запах може визначатись не одним естером, а декількома. Наприклад, запах лісових суниць визначається “букетом” із сорока різних естерів.
Номер слайду 14
Деякі рослини, наприклад ясенець, виділяють таку кількість естерів, що навколо них утворюється естерна “хмаринка”.
Номер слайду 15
Основна хімічна властивість естерів – це їх гідроліз. Гідроліз – це обмінна реакція естерів з водою. Хімічні властивості естерів
Номер слайду 16
Застосування естерів
Номер слайду 17
Альфред Нобель. Виробництво тринітрогліцеролу1833 - 1894
Номер слайду 18
Жири – це естери трьохатомного спирту гліцеролу та вищих карбонових кислот.
Номер слайду 19
Першим дослідником жирів був Карл Шеєле. З рослинних та тваринних жирів він добув гліцерол.1742 - 1786
1827 — 1907 В 1853—1854 рр. В результаті взаємодії гліцеролу та жирних кислот Марселен Бертло отримав аналоги природних жирів.
Номер слайду 22
Класифікація жирів. Жири можуть бути рідкими і твердими.
Номер слайду 23
1. Гідроліз2. Приєднання водню, галогенів, окиснення калій перманганатом (для жирів, утворених ненасиченими кислотами)3. Термічний розклад4. Окиснення. Хімічні властивості жирів
Номер слайду 24
Застосування жирів
Номер слайду 25
ПЕРЕВІР СЕБЕ
Номер слайду 26
1. Жири – це…1) багатоатомні спирти;2) естери;3) карбонові кислоти.2. Залишки яких речовин входять до складу твердих жирів?1) Гліцерину;2) етанолу;3) пальмітинової кислоти;4) стеаринової кислоти.
Номер слайду 27
3. Які реакції характерні для твердих жирів?1) Гідроліз;2) гідрування;3) окиснення;4) омилення.4. Які речовини речовини можуть утворитися при гідролізі рідких жирів?1) Лінолева кислота;2) гліцерин;3) мурашина кислота;4) олеїнова кислота.
Номер слайду 28
6. Хто з перерахованих вчених займався вивченням жирів?1) Бертло;2) Шеврель;3) Бутлеров;4) Шеєле.7. Хто з перерахованих вчених уперше синтезував жири?1) Менделєєв;2) Бертло;3) Шеврель;4) Шеєле.
Номер слайду 29
7. Як називається фермент, що розщеплює жири в організмі людини?1) Амілаза;2) ліпаза;3) протеаза;4) жовч.8. Які з перелічених продуктів добувають з жирів?1) Мило;2) гліцерин;3) пластмаси;4) маргарин;5) карбонові кислоти.
Номер слайду 30
Яку роль відіграє жир в горбі верблюда?
Номер слайду 31
Які жири впливають на вміст холестерину в крові?
Номер слайду 32
Чому люди, що живуть на Півночі, вживають багато тваринних жирів?