Презентація "Заохочення та стягнення, що застосовуються до військовослужбовців"

Про матеріал

В презентації за темою "Заохочення та стягнення, що застосовуються до військовослужбовців" висвітлені наступні питання:

1.Дисциплінарні стягнення, які застосовуються до військовослужбовців.

2. Заохочення, які застосовуються до військовослужбовців.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділ: Статути Збройних Сил України. Заняття № 7. Заохочення та стягнення що застосовуються до військовослужбовців. Захист Вітчизни

Номер слайду 2

1. Дисциплінарні стягнення, які застосовуються до військовослужбовців. 2. Заохочення, які застосовуються до військовослужбовців. Навчально-виховні цілі заняття: Навчальні питання:1. Ознайомити ліцеїстів з заохоченнями та дисциплінарними стягненнями, які застосовуються до військовослужбовців. 2. Формувати у ліцеїстів правову обізнаність та самостійність мислення.3. Виховувати у ліцеїстів особисту відповідальність за дотримання вимог військової дисципліни.

Номер слайду 3

Література: 1. Статути Збройних Сил України. - К.: Варта, 2004.-498с, Закон України № 548-XIV; № 551-ХІV; № 550-ХІV; № 549-ХІV від 24 березня 2004 року (ст. 1-44 Дисциплінарного Статуту ЗС України, додаток 1, 3 до Дисциплінарного Статуту ЗС України); 2. Захист Вітчизни. Підручник для 10-11 кл. загальноосвітніх навчальних закладів/ М. М. Бака, Ю. О. Квашньов, А. О. Литвиненко, С.І. Операйло. –К.: Вежа, 2006. – 448 с. 3. Закон України від 16 березня 2000 року N 1549-III «Про державні нагороди України»; 4. Наказ Міністра оборони України від 02.03.2006 № 131 «Про затвердження Положення про заохочувальні відзнаки Міністерства оборони України»; 5. Наказ Міністра оборони України від 05.07.2005 № 375 «Про почесні нагрудні знаки начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України».

Номер слайду 4

1. Дисциплінарні стягнення, які застосовуються до військовослужбовців.

Номер слайду 5

Дисциплінарні стягнення, які накладають на рядових (матросів), сержантів (старшин)На рядових (матросів) строкової військової служби можуть бути накладені такі стягнення (ст.48):а) зауваження;б) догана;в) сувора догана;г) позбавлення чергового звільнення з розташування військової частини чи корабля на берег;д) призначення поза чергою в наряд на роботу — до 5 нарядів;є) позбавлення військового звання старший солдат.

Номер слайду 6

Дисциплінарні стягнення, які накладають на рядових (матросів), сержантів (старшин)На рядових (матросів), військової служби за контрактом, можуть бути накладені такі стягнення (ст.49): а) зауваження;б) догана;в) сувора догана;г) попередження про неповну службову відповідність;д) призначення поза чергою в наряд на роботу — до 5 нарядів;є) позбавлення військового звання старший солдат (старший матрос);ж) звільнення з військової служби за контрактом за службовою невідповідністю.

Номер слайду 7

Дисциплінарні стягнення, які накладають на рядових (матросів), сержантів (старшин)На сержантів (старшин) строкової військової служби можуть бути накладені такі стягнення (ст.50): а) зауваження;б) догана;в) сувора догана;г) позбавлення чергового звільнення з розташування військової частини чи корабля на берег;е) пониження в посаді; є) пониження у військовому званні на один ступінь;ж) пониження у військовому званні на один ступінь з переведенням на нижчу посаду;з) позбавлення сержантського (старшинського) звання.

Номер слайду 8

Дисциплінарні стягнення, які накладають на рядових (матросів), сержантів (старшин)На сержантів (старшин), військової служби за контрактом, можуть бути накладені такі стягнення (ст.51): а) зауваження;б) догана;в) сувора догана;г) попередження про неповну службову відповідність;е) пониження в посаді; є) пониження у військовому званні на один ступінь;ж) пониження у військовому званні на один ступінь з переведенням на нижчу посаду;з) позбавлення сержантського (старшинського) звання;и) звільнення з військової служби за контрактом за службовою невідповідністю. До військовослужбовців-жінок застосовуються дисциплінарні стягнення відповідно до їх військових звань.

Номер слайду 9

Права командирів (начальників) накладати дисциплінарні стягнення на підлеглих рядових (матросів), сержантів (старшин) (ст. 53-61) Командир відділення має право (ст.53):а) робити зауваження, оголошувати догану та сувору догану;б) позбавляти рядових (матросів) строкової служби чергового звільнення з розташування військової частини чи корабля на берег;в) призначати рядових (матросів) поза чергою в наряд на роботу — на 1 наряд. Заступник командира взводу має право (ст.54):а) робити зауваження, оголошувати догану та сувору догану;б) позбавляти рядових (матросів) і сержантів (старшин)строкової служби чергового звільнення з розташування військової частини чи корабля на берег;в) призначати рядових (матросів) поза чергою в наряд на роботу — до 2 нарядів.

Номер слайду 10

Права командирів (начальників) накладати дисциплінарні стягнення на підлеглих рядових (матросів), сержантів (старшин) (ст. 53-61) Старшина роти (команди) має право (ст.55):а) робити зауваження, оголошувати догану та сувору догану;б) позбавляти рядових (матросів), сержантів (старшин);строкової служби чергового звільнення з розташування військової частини чи корабля на берег;в) призначати рядових (матросів) поза чергою в наряд на роботу — до 3 нарядів. Командир взводу (групи) має право (ст.56):а) робити зауваження, оголошувати догану та сувору догану;б) позбавляти рядових (матросів), сержантів (старшин);строкової служби чергового звільнення з розташування військової частини чи корабля на берег;в) призначати рядових (матросів) поза чергою в наряд на роботу — до 4 нарядів.

Номер слайду 11

Права командирів (начальників) накладати дисциплінарні стягнення на підлеглих рядових (матросів), сержантів (старшин) (ст. 53-61) Командир роти (корабля 4 рангу), командир батальйону (корабля 3 рангу) мають право (ст.57, 58):а) робити зауваження, оголошувати догану та сувору догану;б) позбавляти рядових (матросів), сержантів (старшин) строкової військової служби чергового звільнення з розташування військової частини чи корабля на берег; в) призначати рядових (матросів) поза чергою в наряд на роботу — до 5 нарядів.

Номер слайду 12

Дисциплінарні стягнення, які накладають на офіцерів (ст.68-69): На молодших та старших офіцерів можуть бути накладені такі дисциплінарні стягнення (ст.68): а) зауваження;б) догана;в) сувора догана;г) попередження про неповну службову відповідність;д) пониження в посаді; е) пониження військового звання на один ступінь;є) звільнення з військової служби за службовою невідповідністю;ж) позбавлення військового звання.

Номер слайду 13

Дисциплінарні стягнення, які накладають на офіцерів (ст.68-69): На вищих офіцерів можуть бути накладені такі дисциплінарні стягнення (ст.69): а) зауваження;б) догана;в) сувора догана;г) попередження про неповну службову відповідність;д) пониження у посаді.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

На прапорщиків, мічманів, офіцерів, які перебувають у запасі або відставці та носять військову форму одягу, за вчинення правопорушення, що ганьбить військову честь і гідність військового звання, накладається стягнення у вигляді позбавлення права носіння військової форми одягу. Прапорщики (мічмани), які перебувають у запасі чи відставці, можуть бути позбавлені права носіння військової форми одягу командувачем виду Збройних Сил України, командувачем військ оперативного командування. Молодші та старші офіцери, які перебувають у запасі або відставці, можуть бути позбавлені права носіння військової форми одягу наказом Міністра оборони України. Під час спільного виконання службових обов’язків військовослужбовцями, не підпорядкованими один одному, якщо їх службові стосунки не визначені командиром, старший з них за посадою, а за рівних посад — старший за військовим званням є начальником і користується дисциплінарною владою, наданою йому військовим званням або посадою, яку він обіймає. Накладення дисциплінарних стягнень в особливих випадках (ст. 75-82)

Номер слайду 16

2. Заохочення, які застосовуються до військовослужбовців.

Номер слайду 17

Заохочення, які застосовують до рядових (матросів), сержантів (старшин) (ст. 15): а) оголошення подяки; б) зняття раніше накладеного дисциплінарного стягнення; в) надання одного додаткового звільнення з розташування військової частини чи корабля на берег поза чергою військовослужбовцям строкової служби; (у дні та години, встановлені для цього командиром військової частини). г) надання додаткової відпустки військовослужбовцям строкової служби строком до 5 діб; (надається, разом з основною відпусткою, а у разі використання основної відпустки надається протягом місяця з дня оголошення заохочення). д) повідомлення батьків або колективу за місцем роботи чи навчання військовослужбовця до його призову на службу про зразкове виконання ним військового обов’язку та про отримані заохочення; е) нагородження грамотою, цінним подарунком або грошовою премією;

Номер слайду 18

Заохочення, які застосовують до рядових (матросів), сержантів (старшин) (ст. 15): є) нагородження військовослужбовця його фотокарткою, в якій він знятий біля розгорнутого Бойового Прапора військової частини; (Військовослужбовця фотографують у парадній формі одягу в головному уборі, зі зброєю). ж) присвоєння військового звання старший солдат (старший матрос);з) присвоєння сержантам (старшинам) строкової служби, які звільняються в запас, чергового військового звання, вищого на один ступінь за військове звання, передбачене штатною посадою, яку обіймав сержант чи старшина під час звільнення в запас, до старшини, головного корабельного старшини включно; и) занесення прізвища військовослужбовця до Книги пошани військової частини (корабля) (додаток 1 до Дисциплінарного Статуту); і) нагородження заохочувальними відзнаками Міністра оборони України та Начальника Генерального штабу.

Номер слайду 19

Права командирів (начальників) щодо застосування заохочень до підлеглих рядових (матросів), сержантів (старшин) (ст.17-22)Командир відділення та заступник командира взводу мають право (ст.17):а) оголошувати подяку;б) знімати дисциплінарні стягнення, накладені ними раніше. Старшина роти, командир взводу (групи) і командир роти мають право (ст.18):а) оголошувати подяку;б) знімати дисциплінарні стягнення, накладені ними раніше;в) надавати одне додаткове звільнення з розташування військової частини чи корабля на берег поза чергою.

Номер слайду 20

Заохочення, які застосовують до прапорщиків (ст. 23): а) оголошення подяки; б) зняття раніше накладеного дисциплінарного стягнення; в) нагородження грамотою, цінним подарунком або грошовою премією; г) занесення прізвища до Книги пошани військової частини (корабля) (додаток 1 до Дисциплінарного Статуту); д) дострокове присвоєння звання старший прапорщик; е) нагородження заохочувальними відзнаками Міністра оборони України.

Номер слайду 21

Заохочення, які застосовують до офіцерів (ст. 27): а) оголошення подяки; б) зняття раніше накладеного дисциплінарного стягнення; в) нагородження грамотою, цінним подарунком або грошовою премією; г) занесення прізвища до Книги пошани військової частини (корабля) (додаток 1 до Дисциплінарного Статуту); д) дострокове присвоєння чергового військового звання до полковника (капітана 1 рангу) включно; е) нагородження заохочувальними відзнаками Міністра оборони України. У військових навчальних закладах, крім застосування заохочень, визначених у статті 27 цього Статуту, застосовується занесення на Дошку пошани прізвищ, які закінчили військові навчальні заклади із золотою медаллю.

Номер слайду 22

Заохочення оголошуються на зборах (нарадах), перед строєм або військовослужбовцю особисто. Командири можуть застосовувати такі заохочення, як, оголошення подяки та нагородження грамотою, цінним подарунком або грошовою премією як до окремого військовослужбовця, так і до всього особового складу підрозділу, військової частини. Військовослужбовець, що має дисциплінарні стягнення, заохочується шляхом зняття накладеного раніше стягнення. Право знімати дисциплінарні стягнення належить тому командирові, який їх накладав, та його прямим начальникам. Одночасно військовослужбовцю може бути знято лише одне дисциплінарне стягнення.  Вважається, що військовослужбовець не має дисциплінарних стягнень після їх зняття відповідним командиром.   Дисциплінарні стягнення - позбавлення військового звання, пониження у військовому званні (у посаді) - можуть бути зняті із старших солдатів, старших матросів, сержантів, старшин не раніше ніж через 6 місяців, а з прапорщиків, мічманів та офіцерів – через рік з дня накладення стягнення.  Командир має право зняти дисциплінарне стягнення тільки після того, як воно відіграло виховну роль і військовослужбовець змінив своє ставлення до виконання військового обов'язку.  Дисциплінарне стягнення - посадове пониження - може бути знято без поновлення військовослужбовця на попередній посаді.

Номер слайду 23

Військове звання старший солдат (старший матрос), чергове військове звання достроково присвоюють військовослужбовцям, які виявили високі бойові та моральні якості під час захисту Вітчизни, бойового чергування, досягли високих показників у бойовій підготовці, зміцненні військової дисципліни, оволодінні бойовою технікою та зразково виконують свій військовий обов'язок. Занесення до Книги пошани військової частини (корабля) застосовується до всіх військовослужбовців, які досягли високих показників у бойовій підготовці, виявили бездоганну дисциплінованість і особливо відзначилися під час виконання військового обов'язку.  Під час оголошення цього заохочення військовослужбовцеві вручають грамоту, підписану командиром військової частини (корабля), а про занесення прізвища військовослужбовця строкової служби до Книги пошани військової частини (корабля) повідомляють батьків або колектив за місцем його попередньої роботи (навчання).  Заохочувальними відзнаками Міністерства оборони України нагороджуються військовослужбовці та інші особи за бездоганну службу та видатні заслуги перед Збройними Силами України.   Відзнакою "Іменна вогнепальна зброя" нагороджує Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України. Міністр оборони України, керівники інших центральних органів виконавчої влади, які мають у своєму підпорядкуванні військові формування, створені відповідно до законів України, нагороджують відомчими відзнаками "Вогнепальна зброя" і "Холодна зброя".

Номер слайду 24

  1. Книга пошани військової частини (корабля) ведеться в усіх полках, бригадах (на кораблях 1 рангу), в окремих військових частинах (на кораблях 3 рангу), а також у штабах дивізіонів кораблів 4 рангу. 2. До Книги пошани військової частини (корабля) заносяться прізвище, ім'я та по батькові, військове звання й посада військовослужбовців, до яких застосовано заохочення відповідно до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України. Занесення до Книги пошани військової частини (корабля) здійснюється за наказом командира військової частини (корабля). У Книзі пошани військової частини (корабля) вміщується фотокартка військовослужбовця та подається короткий опис його подвигу чи досягнень на службі. 3. Місце зберігання Книги пошани військової частини (корабля) визначається командиром військової частини (корабля) з тим, щоб воно забезпечувало можливість ознайомлення з нею всього особового складу військової частини (корабля). КНИГА ПОШАНИ ВІЙСЬКОВОЇ ЧАСТИНИ (КОРАБЛЯ)

Номер слайду 25

  Відзнака "Іменна вогнепальна зброя» Відзнакою Президента України "Іменна вогнепальна зброя" є пістолет моделі "ФОРТ-12", корпус якого виготовляється з легованих конструкційних сталей, а рукоятка - з благородних порід дерев. Пістолет має заводську маркіровку, товарний знак, а також пластинку, на якій гравірується прізвище, ім'я, по батькові нагородженого. Зовнішні деталі корпуса пістолета і рукоятки прикрашено художньою декоративною різьбою. Затвор і рамка пістолета посріблені, а курок, важіль запобіжника, затворна затримка, мушка, цілик, спусковий гачок, кнопка фіксатора магазина, гвинти кріплення накладної рукоятки – з жовтого металу.

Номер слайду 26

Орден “Золота Зірка”Орден Держави. Орден виготовляється з золота. Зворотній бік ордена плоский, з написом рельєфними літерами “Герой України” та порядковим номером ордена. Орден виготовляється з золота. Зворотній бік ордена плоский, з написом рельєфними літерами “Герой України” та порядковим номером ордена. ДЕРЖАВНІ НАГОРОДИВизначаються Законом України від 16 березня 2000 року N 1549-III «Про державні нагороди України»

Номер слайду 27

Орден “Свободи ”Знак ордена князя. Ярослава Мудрого. I ступеня (має 5 ступенів)Зірка ордена князя. Ярослава Мудрого. Знак ордена княгині Ольги I ступеня. Знак ордена княгині Ольги II ступеня. Знак ордена княгині Ольги III ступеня

Номер слайду 28

Знак ордена «За заслуги» I ступеня. Зірка ордена «За заслуги»Знак ордена «За заслуги»II ступеня. Знак ордена «За заслуги»III ступеня. Орден “За заслуги”

Номер слайду 29

Знак Богдана I ступеня. Знак Богдана. II ступеня. Знак Богдана III ступеня. Орден Богдана Хмельницького

Номер слайду 30

Знак ордена “ За мужність ” I ступеня. Знак ордена “ За мужність ” II ступеня. Знак ордена “ За мужність ” III ступеня. Орден “За мужність”Зірка ордена «За мужність»

Номер слайду 31

Знак ордена. Данила Галицького “Орден Данила Галицького”Знак ордена Данила Галицького,яким нагороджуються військовослужбовціМедаль “За військову службу Україні”Медаль«За військову службу Україні»

Номер слайду 32

Медаль “За бездоганну службу”Медаль «За бездоганну службу»I ступеня. Медаль «За бездоганну службу»II ступеня. Медаль «За бездоганну службу»III ступеня

Номер слайду 33

Медалі України та відзнаки Президента України. Медаль «Захиснику Вітчизни»Медаль «За врятоване життя»Медаль «За працю і звитягу»Відзнака Президента України - Хрест Івана Мазепи Медаль Жукова. Медаль «50 лет победыв ВОВ 1941-1945 гг.»Медаль «60 лет победыв ВОВ 1941-1945 гг.»Медаль «60 лет освобождения Украины от фашистских захватчиков»

Номер слайду 34

ВІДЗНАКИМІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ Відзнака Міністерства оборони України “Доблесть і честь”ВІДМІНЕНОВідзнака Міністерства оборони України – “Знак пошани”Відзнака Міністерства оборони України – нагрудний знак “За зміцнення обороноздатності"Відзнака Міністерства оборони України – нагрудний знак “За розвиток військового співробітництва”

Номер слайду 35

ВІДЗНАКИМІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ Відзнака Міністерства оборони України медаль - “За зразкову службу у Збройних Силах України”ВІДМІНЕНОВідзнака Міністерства оборони України – медаль “За особисті досягнення”ВІДМІНЕНОВідзнака Міністерства оборони України«Ветеран військової служби»ВІДМІНЕНО

Номер слайду 36

ВІДЗНАКИМІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ Відзнака Міністерства оборони України – медаль “За сприяння Збройним Силам України”Відзнака Міністерства оборони України – медаль “За миротворчу діяльність”ВІДМІНЕНОПам’ятний нагрудний знак Міністерства оборони України “Воїн-миротворець”

Номер слайду 37

ВІДЗНАКИМІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ Пам’ятний знак “5 років Збройним Силам України”Відзнака Міністерства оборони України - медаль «10 років Збройним Силам України»ВІДМІНЕНОВідзнака Міністерства оборони України – медаль “15 років Збройним Силам України”Відзнака Міністерства оборони України – медаль “За сумлінну службу”ВІДМІНЕНО

Номер слайду 38

ПОЧЕСНІ НАГРУДНІ ЗНАКИ НАЧАЛЬНИКА ГЕНЕРАЛЬНОГО ШТАБУ – ГОЛОВНОКОМАНДУВАЧА ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ“Слава і честь”“За доблесну військову службу Батьківщині”“За досягнення у військовій службі” I-II ступеня

Номер слайду 39

ПОЧЕСНІ НАГРУДНІ ЗНАКИ НАЧАЛЬНИКА ГЕНЕРАЛЬНОГО ШТАБУ – ГОЛОВНОКОМАНДУВАЧА ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ“За взірцевість у військовій службі”“За самовіддану працю у Збройних Силах України”

Номер слайду 40

ПОЧЕСНІ НАГРУДНІ ЗНАКИ НАЧАЛЬНИКА ГЕНЕРАЛЬНОГО ШТАБУ – ГОЛОВНОКОМАНДУВАЧА ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ“За заслуги у ліквідації наслідків надзвичайної ситуації”“За заслуги перед Збройними Силами України” “Почесний військовий зв’язківець”

Номер слайду 41

На самостійній підготовці вивчити наступні питання: 1. Що таке військова дисципліна, на чому ґрунтується, чим досягається та що зобов'язує військова дисципліна кожного військовослужбовця (ст. 1-4);2. Заохочення, які застосовують до рядових (матросів), сержантів (старшин) (ст. 15);3. Права командирів (начальників) щодо застосування заохочень до підлеглих рядових (матросів), сержантів (старшин) (ст.17-22);4. Заохочення, які застосовують до офіцерів (ст.27-28);5. Права командирів по застосуванню заохочень до підлеглих офіцерів (ст. 29-30).

pptx
Додав(-ла)
Ткачук Наталія
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для хлопців) 11 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
4 січня 2019
Переглядів
12968
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку