Презентація Застосування технологій навчальних проєктів як ефективного засобу формування в учнів життєвих компетентностей.""

Про матеріал
Сучасні умови життя потребують, аби людина мислила і працювала творчо, а також уміла приймати нестандартні рішення. Саме цим зумовлена нині увага педагогів до інновацій. Сьогодні метод проэктів вважається одним із найперспективніших методів навчання, адже він створює умови для творчої самореалізації тих, хто навчається, підвищує мотивацію до навчання і сприяє розвитку інтелектуальних здібностей, формує навички пошуково- дослідницької технології.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Застосування технологій навчальних проєктів як ефективного засобу формування в учнів життєвих компетентностей

Номер слайду 2

З історії методу проєктів. Прийнято вважати, що філософія навчально-виховного процесу, відома як «Вирішення проблем в ході проєктної діяльності» бере свій початок в працях Джона Дьюї (американського філософа), хоча в жодній зі своїх робіт він не вживає слово проєкт стосовно педагогіки. Джон Дьюї заперечував об’єктивність істини, ототожнюючи її з користю. Говорив, що школа повинна не просто учити, а вчити життю. Способом організації такої діяльності служив метод проєктів, розроблений учнем Д. Дьюї, американським педагогом У. Килпатріком.

Номер слайду 3

Основні теоретичні поняття. Проєкт (з лат. projectus, в буквальному перекладі – кинутий вперед; задум, план). Навчальний проєкт – це форма організації занять, яка передбачає комплексний характер діяльності всіх його учасників щодо отримання освітньої продукції за певний проміжок часу – від кількох уроків до кількох місяців. Навчальний проєкт – це будь-яка діяльність виконана від «щирого серця» з високим ступенем самостійності групою дітей, об’єднаних в даний момент загальним інтересом. (У. Килпатрік)

Номер слайду 4

Типи проєктівза діяльністю учнів. Дослідницько-пошуковий. Ознайомлювально-інформаційний. Прикладний. Рольовий (ігровий)Творчий

Номер слайду 5

Типи проєктівза тривалістю. Міні-проєкт (тривалість 1 урок)Короткостроковий (від 2 до 6 уроків)Середньої тривалості (від тижня до місяця)Довгостроковий (більше 1 місяця)

Номер слайду 6

Етапи планування змісту та ходу навчальних проєктів. I етап. Організація проєкту1. Спільний вибір учителем та учнями теми проєкту.2. Спільне визначення вчителем та учнями виду проєкту.3. Формулювання основної проблеми та дидактичної мети.ІІ етап. Планування проєкту1. Ознайомлення учнів із загальною темою і провідною проблемою.2. Вибір учнями теми індивідуальних (групових проєктів).3. Обдумування шляхів вирішення проблеми.4. Формування груп для проведення дослідження.5. Визначення форми презентації результатів.6. Визначення критеріїв оцінювання проєктної діяльності учасників.

Номер слайду 7

ІІІ етап. Реалізація проєкту. Складання учнями плану роботи над проєктом. Визначення джерел інформації, способів її збору та аналізу. Розподіл обов’язків щодо пошукової діяльності між учасниками проєкту. Самостійна пошукова робота учнів. Аналіз та обробка інформації. Виготовлення освітнього продукту. IV етап. Підсумок проєкту. Оформлення результатів дослідження. Підготовка до презентації. Захист проєктів. Оцінювання проєктної діяльності за визначеними критеріями. Аналіз успіхів і невдач. Висновки.

Номер слайду 8

Результативність застосування проєктної діяльностіЕфективне виконання вимог програми. Уміння орієнтуватися в інформаційному просторі (інтернет, енциклопедії, довідники, науково-популярні видання). Набуття навичок самостійності (індивідуальної, в парах, в групах). Формування навичок мислення високого рівня. Розвиток творчості, креативності, самореалізація кожного учня.

Номер слайду 9

Прикладами кінцевих продуктів можуть бути:альбом із творами та ілюстраціями;письмовий звіт;стіннівка;радіо або відеопрограма;класний куточок; Wе. Ь-сайт; відеофільм; виставка;журнал; костюм;мультимедійна презентація;публікація;серія ілюстрацій;словник англійського молодіжного сленгу

Номер слайду 10

Проєкт – це «п’ять П»

Номер слайду 11

Навчальний проєкт з точки зору учителя : Це - дидактичний засіб, що дозволяє вчити проєктуванню, тобто цілеспрямованій діяльності по знаходженню способу вирішення проблеми шляхом вирішення завдань;Це - завдання для учнів, сформульовані у вигляді проблеми, їх цілеспрямована діяльність;Це - форма організації взаємодії учнів з учителем;Це - результат діяльності, як знайдений ними спосіб вирішення проблеми проєкту.

Номер слайду 12

Навчальний проєкт з точки зору учня: Це - можливість робити щось цікаве самостійно, в групі або самому, максимально використовуючи свої можливості; Це - діяльність, що дозволяє проявити себе, спробувати свої сили, застосувати свої знання, принести користь і показати публічно досягнутий результат; Це - діяльність, направлена на вирішення цікавої проблеми.

Номер слайду 13

Плануючи проєкт, учитель повинен визначитися: Чи відповідає діяльність, запланована проєктом, віковим особливостям дітей; Учень початкової школи (6—10 років) може зосереджувати увагу на одному предметі чи виді діяльності протягом 5–10 хвилин. Чи мають учні необхідний досвід виконання проєктної роботи; Чи ретельно сплановані етапи проєкту (що будуть робити учні та якого результату досягнуть на кожному етапі); Як запланований проєкт відповідає програмовим вимогам; Яким мав би бути кінцевий результат; Чи досягнуть діти необхідного рівня знань із навчального предмета (а також чи будуть досягнуті потрібні результати у кожному з вимірів проєктної діяльності).

Номер слайду 14

Ризик проєктної технологіїІснує небезпека переоцінити результат проєкту і недооцінити його процес;При виконанні дослідницької проєкту – перетворення його на реферат; Реалізація виховних завдань в ході проєктної діяльності;Відсутність підготовлених педагогічних кадрів;Недостатня розробленість методик проєктної діяльності;Надмірне використання «методу проєктів» за рахунок інших технологій та методів навчання;

Номер слайду 15

Позитивне в проєктній технології Ввійшовши в єдиний з Європою освітній простір, ми не можемо залишатися осторонь і від західних методів педагогіки;Самостійний вибір теми проєктно-дослідницької діяльності;Вибір рівня складності діяльності в рамках проєкту;Індивідуальний маршрут пізнання;Формування ключових компетентностей.

Номер слайду 16

Дякую за увагу !

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
14 січня 2021
Переглядів
541
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку