Презентація "Займенник"

Про матеріал
Презентація до уроку української мови , повторення в 11 класі з теми "Займенник". Підбірка вправ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Займенник

Номер слайду 2

ЩОЗайменник Що=який (яка, яку…)У небі журавлі, що (які) взяли літо. Що=щось (під логічним наголосом)Те, що ми побачили, зворушило нас. Сполучник Що – який, щось. Пам'ятаю, що річка звалася Леглич. Частка На початку речення виражає здивування, вагання, докір: Що за диво!

Номер слайду 3

Підкресліть займенники як члени речення. Брати мої, я щиро вам раджу відвідати цю дивовижну країну. Я б тобі свою пісню приніс.І явір вироста отой, що вдвох садили ми з тобою.

Номер слайду 4

Правопис неозначених займенників. Разом: частки аби-, де-, сь-, і заперечні займенники з часткою ні- (абикотрий, щось, ніщо)Окремо: якщо між займенником і часткою стоїть прийменник (ні в кого, де з чим)Через дефіс: частки казна-, бозна-, хтозна-, будь-, -небудь, -то, -от, -такий (казна-що, будь-хто, який-небудь)

Номер слайду 5

Запам'ятайте Слова хто-небудь, деякий, будь-чий – займенники. Слова як-небудь, деколи, будь-куди - прислівники

Номер слайду 6

Запишіть займенники, розкриваючи дужки будь/що, чим/небудь, де/від/чого, будь/у/кого, де/чого, на/чому/будь, де/яких, казна/котрий, де/з/ким, ні/якого, ані/хто, аби/для/чого, ні/чий, де/хто, що/будь, ні/на/якому, ні/для/кого, хтозна/чого, ні/на/кому, аби/чий, котрого/сь, котрий/то, ані/від/кого, кому/то,ні/чого, будь/що, аби/чого, ні/за/якого, аби/з/чого, хтозна/з/чого, чия/сь, чого/ж/то, який/сь, хто/ж/то.

Номер слайду 7

Відмінювання займенників

Номер слайду 8

Визначіть відмінок зворотнього займенника. Собі на умі, само собою зрозуміло, сам собі пан, показати себе, відчути на собі, себе не памятати, бути не в собі, сам не при собіВправа 376

Номер слайду 9

домашнє завдання. Впр 377 Повторити дієслово

pptx
До підручника
Українська мова (академічний та профільний рівень) 11 клас (Глазова О.П., Кузнєцов Ю.Б.)
Додано
31 жовтня 2021
Переглядів
3421
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку