Презентація "Омоніми. Синоніми. Пароніми. Антоніми"

Про матеріал
Презентація містить пояснення теоретичного матеріалу та підбірку завдань для повторення з теми "Омоніми. Синоніми. Пароніми. Антоніми"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Омоніми. Синоніми. Антоніми. Пароніми

Номер слайду 2

Омоніми – однакове звучання і написання, але різне лексичне значення. Омоформи – збігаються лише в окремих граматичних формах мати (іменник), мати (дієслово)Омофони – однаково звучать, але по-різному пишуться мене-мине, Роман-роман, греби-гриби. Омографи – пишуться однаково, а вимовляються по різному замок – замок, брати – брати

Номер слайду 3

Спишіть, підкресліть омоніми, поясніть значення. Був холодний місяць лютий, лис ходив голодний, лютий. Вони тихо доспівали пісню. Пам'ятаю, вишні доспівали, наливались сонцем у саду. Я візьму легкий прут, пожену гусей на Прут. До млина Мусіїв віз два мішки пшениці віз. Ось за гаєм блиснув став, вісь із колеса – віз став. Що ж, не буде наша мати борошна сьогодні мати.

Номер слайду 4

Синоніми – різні за звучанням і написанням, але однакові або близькі за лексичним значенням. Абсолютні (дублети) : апеляція – звертання, бегемот – гіпопотам, буква – літера. Семантичні : виголошувати – проголошувати, промовляти, ораторствувати, зачитувати. Загальномовні: тьмяний, бляклий, блідий. Контекстуальні: повноводдя почуттів; Личко від натовпу почуттів та від сліз горіло

Номер слайду 5

Утворіть синонімічний ряд. Архітектор, бажання, вередливий, виразний, власник, галузь, грубий, ґречний, діяльний, експедиція, їжа, кімната, литися, навзнак, нещасний, час, явище.

Номер слайду 6

Антоніми – протилежне значення. Доберіть антоніми до поданих слів. Купівля, порожній, старий, літо, тепло, світає, ранок, життя, світло, голодний, пізно, успіх, тиша, гострий, шити, праворуч, рідний, опускати, починати, воля, мовчун, низина, гуманний.

Номер слайду 7

Підкресліть антоніми у реченнях. Там всі невірні і християни, були пани і мужики, була тут шляхта і міщани, і молоді, і старики, були багаті і убогі, прямі були і кривоногі, були видющі і сліпі, були і штатські, і воєнні, були і панські, і казенні, були миряни і попи (І. Котляревський). Все йде, все минає – І краю немає, куди ж воно ділось, відкіля взялось? І дурень і мудрий нічого не знає. Живе… умирає… одно зацвіло, а друге завяло, навіки завяло (Т. Шевченко)Що темне для ума, для серця ясне й явне (І. Франко)

Номер слайду 8

Пароніми – близькі за звуковим складом і звучанням, але різні за значенням. Абрис – обрис. Будівельник – будівник – будівничий. Знаменитий – знаменнийІнформативний – інформаційний. Ліцензія – ліценція. Плутати – путати. Програмний – програмовий – програмований. Факт – фактаж -фактор

pptx
До підручника
Українська мова (академічний та профільний рівень) 11 клас (Глазова О.П., Кузнєцов Ю.Б.)
Додано
31 жовтня 2021
Переглядів
8580
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку