Презентація "Збережемо первоцвіти"

Про матеріал

У весняну пору актуальними є різноманітні природоохоронні акції з метою збереження довкілля. Однією із таких акцій є Всеукраїнська акція "Збережемо первоцвіти". До неї в нашій школі залучаються учні різних вікових категорій. А очолюють і організовують таку роботу активісти центру ЕКО. Дана презентація є результатом роботи даного центру і сподіваємося стане у нагоді усім, кому не байдуже майбутнє нашої Землі!!!!

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Управління освіти Жмеринської міської ради ЗОШ I-III ст. №3 Робота центру ЕКОШкільної учнівської ради. ЗОШ І – ІІІ ступенів № 3 М. Жмеринка. Вінницької області Збереження первоцвітів і ранньоквітучих рослин України"

Номер слайду 2

Наближається весна. Народ буде тішитися першій зелені, свіжому листячку і ніжним квітам. Люди купуватимуть підсніжники та проліски, які на ринках продаватимуть бабусі, ставити ці букетики у вазочки чи даруватимуть коханим. І так відбувається з року в рік. І одного разу народ із здивуванням скаже: - А квіти де? - А їх не залишилось!Всім відомий підсніжник

Номер слайду 3

Можливо десь у самому темному лісі,на неприступних кручах, на стрімких урвищах боротимуться за виживання останні вцілілі вісники весни. Чи подобається нам така перспектива?!Особисто мені – ні! Тому я закликаю всіх небайдужих і свідомих громадян ігнорувати продавців з букетиками. Не заохочуйте їх своїми покупками, не стимулюйте грабування природи. Я давно уже не купую перші квіти, як дешево вони б не коштували.

Номер слайду 4

ЧИ ЗНАЄШ?Переважна кількість рослин, які продаються по всій території України з грудня по квітень, знищені в місцях зростання у карпатських та кримських горах і привезені на місце продажу оптовими партіями. Квіти виривають з цибулинами і везуть разом з ними, щоб продовжити термін «зберігання» букетів. Відновлення рослин у природі після цього неможливе. Зрізання ж квітів без цибулин також шкідливе, оскільки призводить до генетичного виродження рослин.

Номер слайду 5

Крім того, більшість з цих видів рослин зростають лише на останніх, невеликих за площею ділянках. Так, цикламен Кузнєцова залишився в природі на ділянці площею менше за 100 гектарів.

Номер слайду 6

У світі цім людина ти, Тому на все життя запам'ятай: Ніколи у довкіллі не сміти,А рідний край свій заквітчай!Природі другом будь і пам'ятай: Не нищ нічого, квітку не ламай. Хай все голубить сонечко ясне -Життя на цій Землі у всіх одне.

Номер слайду 7

Весно,весно!Перші квіти. Розцвітають на землі. Сині проліски привітно. Зводять вінчики малі. Н. Забіла

Номер слайду 8

Ледь зійде сніг, в лісах та чагарниках, садах з”являються блакитні весняні квіти – проліски. Всі проліски – багаторічні травянисті цибулинні рослини. Наші проліски – ефемероїди, тобто рослини, які після короткого цвітіння зникають до наступної весни. Усі види первоцвітів (ранньоквітучих весняних рослин) занесені до Червоної книги і їх кількість у природі щороку зменшується. Такими є всі види підсніжників, шафрани(крокуси), цикламени тощо. 

Номер слайду 9

Крокуси. Ще земля холодна,не росте нічого,Бо тепла так мало,тепла чарівного. А для квітів простір,тепла вистачає,Їх весняний вітер ніжно зігріває. Н. Красоткіна

Номер слайду 10

Первоцвіти – це перші весняні квіти. Вони приносять красу та затишок нашій оселі. Їх можна посадити біля свого будинку, біля школи. Ці квіти потрібно оберігати, тому, що вони є рідкісними на сьогоднішній день. Вони мають лікувальні властивості і в них багато вітамінів.

Номер слайду 11

Весняні первоцвіти занесені до Червоної книги, тому, що вони рідкісні. Їх не можна рвати у великій кількості, та продавати. Не можна рвати з цибулькою, щоб не знищити їх зовсім. Якщо зірвали стеблину з трьома первоцвітами, це означає, що загинуло 4560 насінин. І як наслідок відсутність нових рослин.

Номер слайду 12

Збирання рослин, занесених до Червоної книги,ЗАБОРОНЕНО!!!

Номер слайду 13

Первоцвіти

Номер слайду 14

Мати – й – мачуха Кажуть, мати-чарівна лебідка. Кажуть, мачуха-темна душа. Та росте мати-й-мачухи квіткаІ від цього радіє душа. Сонця теплого ніжні посланціУ зеленій шовковій траві,Весни ранньої крихітні бранціПосміхаються щиро мені. Притулюся я тихо до листя,Аромат свіжих квітів вдихну,І засну, наче в казці-колисці,Обіймаючи теплу весну. Заїка В. А. 

Номер слайду 15

Довкілля – це природний капітал!Без нього людство жде загибель і провал!Слід повернутися обличчям до проблеми.І не лише писати про красу поеми, а зберегти, примножити природу. Для нас і для майбутнього народу.

Номер слайду 16

Посадіть,діти, дерево,виростіть квітку. І ліси посадіть на глухім пустирі.І земля вам подякує, буде радіти. Щедро вам усміхнеться і сонце вгорі!

Номер слайду 17

Легенда про ряст. Розповідають, що в одному пралісі жила відьма. Цілими ночами вона літала на мітлі, а вдосвіта верталась до своєї хатинки на курячих ніжках, щоб відпочити. Ляже і тільки задрімає, як тут півень закукурікає. Розсердилася відьма на півня, що спати не дає, й перетворила його в квітку. Квітка рясту й справді дещо скидається на голову півня.

Номер слайду 18

НЕ РВІТЬ!НЕ ТОПЧІТЬ!

Номер слайду 19

НЕ ПРОДАВАЙТЕ!

Номер слайду 20

Торгівля первоцвітами (як продаж, так і купівля) є порушенням законів України «Про Червону книгу України», «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього середовища України» та правил торгівлі. За торгівлю первоцвітами порушників очікує адміністративна відповідальність у формі штрафів та стягнення збитків (в перерахунку на кожну рослину), передбачених статтями 88, 881, 159 та 160 Кодексу України nро адміністративні правопорушення.

Номер слайду 21

Пам’ятай: рятуючи рослини – ти рятуєш Землю!!!!

pptx
Пов’язані теми
Екологія, Виховна робота
Додано
2 квітня 2018
Переглядів
2082
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку