Презентація " Збереження, творення та передача українських духовних цінностей"

Про матеріал
Матеріал до уроку українознавства у 7 класі за темою:"Збереження, творення та передача українських духовних цінностей". Мета: ознайомити учнів із духовною культурою українського народу, його джерелами та основними цінностями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема:"Збереження, творення та передача українських духовних цінностей.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

УКРАЇНСЬКІ ДУХОВНІ ЦІННОСТІУкраїнському народу завжди було властиве шанобливе ставлення до минулого. У нас, українців, споконвіку існує сформована система морально-етичних цінностей, які й визначають націю як окреме неповторне утворення. Ці цінності народжувалися разом з народом, формувалися та кристалізувалися у щоденній праці та запеклій боротьбі за свободу та незалежність. Вони передавалися від покоління до покоління у традиціях, звичаях, обрядах, системі вірувань, світогляді, мові, способі мислення. Ці ознаки сталі і водночас постійно еволюціонують. Сукупно вони визначають сучасне, самобутнє і виразне обличчя українського народу, його національне «ДНК».

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

ВИДИ ОБЕРЕГІВ

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

РОДИННІ ЦІННОСТІ. ДІВЧИНКА - ОЗНАЧАЄ БОЖЕСТВЕННАНародження в родині дівчинки завжди було благословенням Небес. Саме слово "дівчинка" - зменшувальне від "діва", що на санскриті означає "божественна". Батьки знали, що з її народженням у сім'ю прийшла сама любов, радість, божественне світло.

Номер слайду 28

БАТЬКОВІ ПОРАДИ СИНУДоля - це не випадок, а результат вибору; щастя не чекають, його створюють. Щодня говори приємне трьом різним людям. Зустрічай схід сонця хоча б раз на рік.

Номер слайду 29

ЧЕРЕЗ ПІСНЮ - У СВІТ ДУХОВНОСТІУкраїнська пісня — душа народу. Коли вона звучить, серце не може залишитися байдужим і холодним, бо в ній стільки трепетної щирості, ніжності, відвертої довіри. 

Номер слайду 30

Вишивка – найпоширеніше і найулюбленіше заняття українських жінок 

Номер слайду 31

Українська вишиванка, нарівні з українською писанкою, є одним із яскравих символів української культури. До того ж, одягаючи вишиту сорочку, демонструєш не тільки її красу й унікальність, але й засвідчуєш свою приналежність до віковічної української культурної традиції.

Номер слайду 32

Історія вишиванки своїми витоками сягає в незапам’ятні часи. Українська сорочка, прикрашена орнаментованою вишивкою, протягом багатьох століть носилася в Україні як елемент повсякденного та святкового одягу. За словами істориків, перші зразки вишивки на території України з'явилися ще за доби скіфів (VII—III ст. до н. е.). За свідченням знаменитого давньогрецького історика, географа і мандрівника Геродота, елементами вишиванки був прикрашений одяг скіфів, які проживали в наших землях в період VIII ст. до н. е. - IV ст. н. е. Знаменитий арабський мандрівник X ст. у своїх розповідях також згадує про русів, які носили вишитий одяг. 

Номер слайду 33

АВТЕНТИЧНІ УКРАЇНСЬКІ ВИШИВКИ

Номер слайду 34

ВИДИ ВИШИВОК.

Номер слайду 35

СИМВОЛІЗМ У ВИШИВЦІ.

Номер слайду 36

Червоний свідчив про життєдайну енергію сонця, кохання, радість землі. Чорний – в жодному разі не колір смерті чи жалоби, як ми звикли вважати, швидше навпаки: пращури наділяли його магією життєвої сили рідної землі, він уособлював безліч таємних знаків і закликів до родючого ґрунту, що забезпечував урожай і достаток. Білий колір символізує світло і високодуховність, синій – холод і воду (є дуже часто антиподом червоному), жовтий – відображає свободу і щастя. Щодо зеленого кольору, то він є найулюбленішим серед українців після чорного і червоного. Він символізує ріст і розвиток, прагнення життя і молоду, дужу силу. Коричневий у вишивці ототожнюється із засіяною ріллею, а сірий – з рівновагою та здійсненням бажань.

Номер слайду 37

Для українця вишиванка – не просто одяг. Це щось дуже особливе: особисте, рідне, святе. Вишивка – як символ, який зберігає його коріння, ідентичність, розуміння себе. Це наша історія: міфологія, релігія, давнє мистецтво наших предків, душа нашого народу. Та більше того, у вишивці зашифровано наш генетичний код.

Номер слайду 38

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шандалюк Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 листопада 2021
Переглядів
3245
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку