Презентація: "Збірна України з футболу"

Про матеріал

Збі́рна Украї́ни з футбо́лу — національна збірна команда України з футболу, яка виступає під егідою Української асоціації футболу. Найвище досягнення в офіційних міжнародних змаганнях — вихід до 1/4 фіналу чемпіонату світу 2006 року. Станом на 4 квітня 2024 посідає 22-e місце у рейтингу футбольних збірних світу

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: “Історія збірної України з футболу” Виконав вчитель фізичної культури Мошнівської ЗЗСО І-ІІІ ступенів Панченко Вадим

Номер слайду 2

Перші кроки 1991-1992 Федерація футболу України заснована 13 грудня 1991. Першим її головою було обрано Віктора Баннікова. У наступному, 1992 році, ФФУ стала членом УЄФА та ФІФА. Перший тренер в історії збірної України Віктор Прокопенко. 29 квітня 1992 року було зіграно перший матч проти збірної Угорщини. На жаль, наша команда програла 1:3. Під тренерством Прокопенка, Україна провела ще 2 матчі. Перший гол в історії збірної України Віктор Пропопенко

Номер слайду 3

1993-1994 Наступну гру проти білорусів вивели тренера Микола Павлов та Леонід Ткаченко. З 1993 року повноцінним тренером став Олег Базилевич. 27 квітня 1993 року новий тренер дебютував у Одесі в матчі з командою Ізраїлю. Рахунок 1:1. 18 травня 1993 року збірна України здобула свою першу перемогу. Відбір до Євро 96 українці розпочинали 7 вересня 1994 року в Києві проти литовців, але українська команда поступилася 0:2. Після цієї гри Базилевич пішов з посади очільника збірної України.

Номер слайду 4

Микола Павлов

Номер слайду 5

Епоха Сабо 1994-1999 Після звільнення Базилевича, в. о. поставили Павлова та Мунтяна. Під їхнім керівництвом команда програла 2 матчі. Вже до наступних матчів у відборі до ЄВРО 96 почав готувати Йожеф Сабо. Його офіційний дебют відбувся 12 жовтня 1994 року у Києві в матчі відбору проти команди Словенії, гра завершилася внічию 0:0. Уже в наступній грі відбору проти Естонії Сабо отримав свою першу перемогу, як тренер збірної — 3:0. З 1995 року тренером збірної став Анатолій Коньков. Дебют нового тренера виявився дуже невдалим — 0:4 на «Максимирі» в Загребі від команди Хорватії. Анатолій Коньков очолював команду у решті відбірних матчах Єврочемпіонату, збірна під його орудою всього провела 7 матчів в яких тричі перемогла і чотири рази зазнали поразки. Відбір до Євро команда завершила на 4-му місці у групі, після чого Коньков залишив збірну.

Номер слайду 6

Анатолій Коньков Володимир Мунтян Йожеф Сабо

Номер слайду 7

Відбір до ЄВРО 1996 Збірна України не потрапила на ЄВРО.

Номер слайду 8

До Чемпіонату світу 1998 знову очолив Йожеф Сабо. Повернення Сабо відбулося 9 квітня 1996 року в Кишиневі в товариській грі проти Молдови, яку збірна України завершила внічию 2:2. Цей відбір загалом став для збірної України початком її успіхів, команду почали сприймати як міцного середняка світового футболу. Становлення збірної Сабо, збіглося з найбільшими успіхами київського Динамо кінця 90-х, гравці якого і складали основу збірної. Таким чином, Україна стала другою у відборі і здобула право позмагатись за вихід у фінальну стадію в матчах плей-оф. Суперником команди Сабо стали добре знайомі за відбором UEFA-1996 хорвати. В першій грі українці поступилися 0:2. 15 листопада 1997 року в матчі-відповіді на Олімпійському українська команда дуже швидко відіграла два м'ячі (Шевченко, Косовський), проте гол останнього норвезький арбітр скасував, вважаючи, що було положення поза грою, а на 27-й хвилині гри Ален Бокшич зрівняв рахунок 1:1. Так матч і завершився, збірна України не пробилася на Чемпіонат світу, проте гучно заявила про себе у футбольному світі.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Відбір до ЄВРО 2000 Наступним етапом для команди Сабо став відбір на UEFA-2000. Волею жеребу, українська команда потрапила у відбірну групу з чинним на той час чемпіоном світу — Францією, знову Вірменією, та командами Росії, Ісландії, й Андорри.

Номер слайду 11

Команда України з 20 очками опинилася на другому місці у групі, та здобула право виступати в матчах плей-оф, отримавши в суперники Словенію. 13 листопада 1999 в Любляні команда Сабо поступилась у першій грі плей-оф словенцям 1:2. Зберігаючи непогані шанси на вихід на Євро, у Києві команда Сабо не змогла здобути перемоги — 1:1. Йожеф Сабо через сильне нервування пішов у відставку.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

2000-2003 Зважаючи на потужні результати київського Динамо на Європейській арені, ФФУ прийняла рішення запросити на вакантну посаду тренера збірної Валерія Лобановського. Той погодився, і став поєднувати посади в Динамо та збірній. Дебют Лобановського в збірній відбувся 26 квітня 2000 року в товариській грі з командою Болгарії, в якій українці перемогли 1:0 (Шевченко'54).

Номер слайду 14

Відбір до ЧС 2002 Команда Лобановського зайняла 2 місце у групі й втретє поспіль вийшла до раунду плей-оф. Цього разу суперником українців став несподіваний учасник плей-оф — збірна Німеччини. За сумою двох матчів збірна України поступилася. Після цієї поразки, та зважаючи на стан здоров'я, Лобановський покинув збірну.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

ЄВРО 2004 Новий відбір, цього разу вже до Євро 2004, команда розпочала з новим тренером — Леонідом Буряком. Свою першу гру Буряк провів 21 березня 2002 року з господарями ЧС 2002 — японцями, збірна України поступилась 0:1. До початку відбору на Євро, команда Буряка провела ще п'ять товариських ігор (2 перемоги, 3 поразки), а 7 вересня 2002 стартувала з нічиєї 2:2 у Єревані, у відборі. Цей відбір команда провела вкрай невдало, хоч і зуміла перемогти майбутніх чемпіонів Європи 2004 — греків 2:0, загалом команда не показала очікуваного результату, та й гри, і завершила свою групу на 3 місці (2 перемоги, 4 нічиї та 2 поразки). Після такого результату Буряк залишив команду

Номер слайду 17

Ера Олега Блохіна 18 вересня 2003 на пресконференції у Києві, Григорій Суркіс представив нового тренера збірної — Олега Блохіна, який одразу ж заявив про те, що виведе Україну на ЧС 2006 з першого місця у відбірній групі.

Номер слайду 18

Відбір до ЧС 2006

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Чемпіонат світу 2006 Чемпіонат світу 2006 року проходив в Німеччині. Це перший чемпіонат в історії збірної України з футболу. Україна потрапила у групу з Іспанією, Тунісом та Саудівською Аравією. Збірна України дебютувала на чемпіонатах світу 14 червня 2006 року у Лейпцигу на Ред Булл Арені проти Іспанії. Перший матч для нас закінчивсь з розгромною поразкою 4:0. Наступний матч збірна грала проти Саудівської Аравії. Наша команда перемогла з рахунком 4:0. Перший гол забив Андрій Русол. Також забивали Шевченко, Ребров, Калініченко. Останній матч у групі Україна проводила зі збірною Тунісу. Дуже був важливий матч за вихід із групи. Україна перемогла з рахунком 1:0. Єдиний гол з Пенальті забив Андрій Шевченко. Збірна набрала 6 очок в групі і вийшла в 1/8 фіналу на команду збірної Швейцарії. Основний та додатковий матчі закінчились 0:0. Команди пробивали серію 11 метрових ударів. Наша команда перемогла з рахунком 3:0, завдяки фантастичній реакції Олександра Шовковського. Воротар не пропустив ні одного м’яча в серії. Україна вийшла в ј фіналу на збірну Італії. Матч закінчивсь перемогою італійців 3:0. За підсумками мундіаля наша збірна потрапила у 8 найкращих команд світу. Той чемпіонат світу здобула збірна Італії, перегравши у фіналі збірну Франції.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Відбір до ЄВРО 2008 У відборі до Євро 2008 команда знову зустрілась з італійцями (дві поразки), а взагалі команда Блохіна здобула п'ять перемог, двічі зіграла внічию, та п'ять раз програла, здобула 17 очок, та зайняла 4 місце у відбірній групі, випередивши Литву, Грузію та Фарери та пропустивши перед собою команди Шотландії, Франції та Італії. Відбір був проведений явно невдало, і Олег Блохін залишив посаду тренера.

Номер слайду 24

2008-2009 Рішенням ФФУ на посаду головного тренера вирішено призначити Олексія Михайличенка.

Номер слайду 25

Під його керівництвом збірна проходила відбір до Чемпіонату світу 2010. Команда зайняла в групі 2 місце, вийшовши в плей-офф на збірну Греції. Перший матч збірні зіграли внічию. Вирішальний матч грали на Донбас-Арені. Україна програла 0:1 і не потрапила на ЧС. Це був останній матч Олексія Михайличенка.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Домашнє Євро-2012 1 лютого 2010 на посаду головного тренера збірної був призначений Мирон Маркевич — тренер харківського «Металіста». Фахівці та вболівальники позитивно сприйняли цю кандидатуру, адже успіхи Маркевича в Металісті були беззаперечними, і всі схилялись до думки, що саме цей спеціаліст впорається з пілготовкою до домашнього Євро. Нову посаду Мирон Маркевич суміщав з тренуванням Металіста.

Номер слайду 28

Однак, вже 21 серпня Мирон Маркевич заявив, що покидає пост № 1 в збірній, як повідомив він сам, причиною цього рішення стала дискримінація ФФУ ФК Металіст (Харків) і самого Маркевича. Саме в цей час ФФУ визнала матч 2008 року Металіст (Харків) — Карпати (Львів) (4:0) договірним, і постановила зняти по 9 очок з обох команд. Таким чином команда залишилась без наставника, 25 серпня в.о. головного тренера було призначено помічника Маркевича, Юрія Калитвинцева.

Номер слайду 29

До кінця 2010 року під керівництвом Калитвинцева Україна провела ще 4 товариські матчі (одна перемога, одна поразка та дві нічиї). Увесь цей час ФФУ переносила дату оголошення нового тренера. Проте 21 квітня було оголошено, що команду до Євро 2012 готуватиме Олег Блохін. Повернення Блохіна відбулося 1 червня в Києві з перемоги над Узбекистаном 2:0. Практично в кожній наступній грі Олег Блохін виставляв експериментальний склад, який не давав повного уявлення про збірну Блохіна. Хороше враження на фахівців та вболівальників склав матч-відкриття, після реконструкції, Олімпійського стадіону в Києві 11 листопада 2011 року.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

ЄВРО 2012 Чемпіонат проходив в Україні та Польщі. Так як Україна була господарем, то не проходила відбір, а на пряму потрапила до групи з Швецією, Францією, Англією. Дуже сильні збірні. 11 червня 2012 року в Києві на переповненому Олімпійському дебютували на Чемпіонатах Європи. Дебют видався феєричним. За рівної гри зі Швецією, українці у другому таймі на 55 хвилині пропустили м'яч від Златана Ібрагімовича, та вже за чотири хвилин, капітан та лідер України Андрій Шевченко зрівняв рахунок, а на 62 хвилині зробивши дубль приніс перемогу команді Блохіна. Наступний матч Україна грала з Францією. Поразка 0:2. Вирішальним був матч за вихід із групи зі збірною Англією. Поразка 0:1. Збірна України не вийшла із групи зайнявши третє місце. Те ЄВРО здобула збірна Іспанії, перегравши збірну Італії у фіналі.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Відбір до Чемпіонату світу 2014 Першу гру відбору до ЧС 2014, проти Англії на Вемблі підопічні Блохіна провели достатньо впевнено і завершили матч внічию 1:1. 25 вересня 2012 Олег Блохін очолив київське Динамо. На місце в.о. головного тренера призначили помічника Блохіна — Андрія Баля, саме він керував жовто-синіми у двох наступних поєдинках відбору.

Номер слайду 35

Перед останнім матчем у 2012 році — товариською грою проти команди Болгарії ФФУ призначила в.о. головного тренера Олександра Заварова.

Номер слайду 36

26 грудня 2012 на засіданні виконкому ФФУ вирішувалось питання призначення головного тренера команди. Основними претендентами були швед Свен-Йоран Ерікссон та український фахівець Михайло Фоменко. Одноголосно тренером вирішено призначити Михайла Фоменка.

Номер слайду 37

Команда Фоменка у відборі зайняла 2 місце. Збірна України грала стиковий матч за вихід на ЧС зі збірною Франції. Перший матч наші перемогли 2:0. Вирішальний матч збірна Франції перемогла з рахунком 3:0 і вийшла на ЧС.

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Відбір до чемпіонату Європи 2016 За підсумками відбору, збірна України зайняла 3 місце у групі. У підсумку наша команда вийшла на ЧЄ з 3-го місця (так я вона була кращою командою з усіх команд груп, які були на 3 місці.

Номер слайду 40

Чемпіонат Європи 2016 Чемпіонат Європи проходив у Франції. Україна потрапила до групи: Німеччина, Польща, Північна Ірландія. Першу гру наша команда програла збірній Німеччині з рахунком 0:2. Наступний матч грали проти поляків. Поразка 0:1. Останній матч програли збірній Північної Ірландії з рахунком 0:2.

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Відбір до чемпіонату світу 2018 року Після невдалого виступу на Євро-2016 Михайло Фоменко очікувано подав у відставку, а новим керманичем команди став Андрій Шевченко. До тренерського штабу увійшли ряд іноземних фахівців: італійці Мауро Тассотті та Андреа Малдера, а також іспанець Рауль Ріанчо. У підсумку збірна України зайняла 3 місце у групі і не потрапила на Чемпіонат світу 2018.

Номер слайду 43

Сезон Ліги націй 2018—2019 Попри невдачу у відборі на ЧС, Андрій Шевченко залишився тренером збірної. У новому турнірі УЄФА збірна України за становищем у рейтингу потрапила до Ліги В — другого за ієрархією дивізіону Ліги націй. Синьо-жовті потрапили до групи 1, де мали зіграти по дві гри зі збірними Чехії та Словаччини. 6 вересня збірна України обіграла у місті Угерске Градіште чехів з рахунком 1:2, а 9 вересня, граючи у Львові без глядачів, здолала словаків 1:0. 16 жовтня, знову обігравши Чехію 1:0, збірна України завчасно виграла групу і стала першою збірною в історії Ліги націй, яка гарантувала собі вихід до вищого дивізіону. У останньому матчі збірна України зазнала поразки 4:1 від збірної Словаччини, однак це ніяк не вплинуло на становище жовто-синіх у групі.

Номер слайду 44

Відбір до Євро-2020

Номер слайду 45

ЄВРО 2020 Збірна України потрапила у групу з Нідерландами, Австрією та Північною Македонією. Перший матч на ЄВРО Україна грала проти Нідерландів, поступились 2:3. 17 червня здобула перемогу в матчі проти Північної Македонії (2:1). 21 червня зазнала поразки від Австрії (0:1)[43]. Таким чином, Україна посіла третє місце у групі C та пройшла до плей-оф чемпіонату за рейтингом кращих команд, що посіли треті місця у своїх групах. У 1/8 фіналу Євро-2020 збірна України зіграла зі збірною Швеції та здобула перемогу в додатковий час з рахунком 2:1 (переможний гол на 120+1 хвилині забив Артем Довбик). У 1/4 фіналу Євро-2020 збірна України поступилась Англії 0:4. У фіналі цього Чемпіонату Європи грали збірні Англії та Італії. Італія здобула трофей.

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Сезон Ліги Націй 2020—2021 Завдяки перемозі у своїй групі в попередньому сезоні Ліги Націй, Україна піднялась до Ліги А. У новому розіграші турніру Україна потрапила до «групи смерті» під номером 4, де суперниками стали Іспанія, Німеччина, Швейцарія. Перший матч нового сезону відбувся 3 вересня 2020 року у Львові, на «Арені Львів», проти Швейцарії за відсутності глядачів з міркувань безпеки здоров'я населення. Синьо-жовті першими відкрили рахунок на 14-й хвилині — гол забив Андрій Ярмоленко. На 41-й хвилині нападник швейцарців Сеферовіч зрівняв рахунок. У другому таймі українцям вдалося вийти вперед завдяки голу Олександра Зінченка на 68-й хвилині. В результаті Україна перемогла з рахунком 2:1. Через декілька днів, другому турі збірна України, на виїзді зустрічалася зі збірною Іспанії і вчетверте в історії програла з антирекордом 4:0. Перед жовтневими матчами половину складу збірної «вибив» коронавірус. Українці не могли грати оптимальним складом, чим скористалася Франція: програш чинним чемпіонам світу 7:1 у товариському матчі 7 жовтня 2020 року оновив антирекорд виступів збірної України.

Номер слайду 48

Частково перезавантажившись, українці налаштувалися хоча б на збереження місця в Лізі A Ліги Націй. І хоч поступились у Києві 1:2 Німеччині, втім, зіграли досить не погано. А вже через декілька днів, на НСК «Олімпійський» синьо-жовті створили сенсацію, вперше обігравши іспанців. Єдиний на увесь матч шанс реалізував Віктор Циганков — 1:0. У листопаді Україна полетіла до німецького Лейпцига, на 5-й тур Ліги Націй УЄФА, щоб зіграти зі збірною Німеччини. Українцям вдалося відкрити рахунок, втім німці відігралися. В кінці першого тайму рахунок був 2:1 на користь господарів поля. На початку другого тайму, забив за німців Тімо Вернер, і зробив рахунок 3:1. Завершальний матч турніру у Швейцарії запам'ятався не забитими м'ячами. Перед матчем ще у трьох гравців української збірної виявили коронавірус, що поставило матч під питання (хоча, коли команда повернулася до Києва, у Мораеса та Кривцова тести були негативними, до того ж вони нещодавно перехворіли на COVID-19). Головний лікар кантону Люцерн Роджер Гарстолл заборонив проведення матчу, буцімто коронавірус загрожує усьому місту. Хоча дозволяв проводити матч швейцарської ліги, коли у складі команд були випадки захворювання. Збірна України заявляла, що вони готові грати у будь-якому складі. А швейцарцям могли присудити технічну поразку, оскільки це вони не дозволили зіграти. Але рішенням Арбітражного суду UEFA, було прийнято рішення приписати українцям технічну поразку 0:3.

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Відбір до чемпіонату світу 2022 року У кваліфікації до чемпіонату світу 2022 року в Катарі збірна України потрапила до групи D разом зі збірними Боснії і Герцеговини, Казахстану, Фінляндії та Франції. У трьох стартових турах, що відбулися наприкінці березня 2021 року, збірна України всі три матчі зіграла внічю з однаковим рахунком 1:1 зі збірними Франції (в Сен-Дені), Фінляндії та Казахстану (обидва в Києві). 1 серпня 2021 року Андрій Шевченко повідомив. що залишає посаду головного тренера збірної у зв'язку з завершенням терміну його контракту з УАФ. 18 серпня 2021 року Олександра Петракова було призначено в.о. головного тренера збірної[

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Найбільшу кількість матчів за збірну зіграли

Номер слайду 53

Найкращі бомбардири

Номер слайду 54

Дякую за увагу!!!

ppt
Додав(-ла)
Панченко Вадим
Додано
9 жовтня
Переглядів
58
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку