Презентація: "Збройна агресія російської федерації проти України"

Про матеріал
Презентація знайомить з причинами та метою збройної агресії Росії проти України Презентація містить коротку інформацію про основні події 2014-2015 рр., що стали початковим етапом російсько-української війни.Підготовка до війни проти нашої держави здійснювалась упродовж усіх років після відновлення Україною державної незалежності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Крах підтримуваного кремлем режиму януковича підштовхнув російську верхівку до прямих дій. Саме тому після провалу плану «А», котрий передбачав «злиття» України та доведення її до дефолту і втягнення України до митного союзу, кремль почав втілювати план «Б», розпочав військову агресію проти України та анексію частин України.

Номер слайду 3

Першим об’єктом нападу став Крим. Операція із захоплення півострова розпочалася 20 лютого 2014 р.

Номер слайду 4

23 лютого в Севастополі відбувся 20-тисячний мітинг, на якому вирішили рішення не перераховувати у Київ податки, а міським головою проголосили громадянина Росії О. Чалого.

Номер слайду 5

25 лютого свою акцію перед Кримським парламентом провели сепаратисти. У ніч на 27 лютого парламент та уряд Криму були захоплені так званими «зеленими чоловічками» (російським спецпідрозділом), над ними підняли прапор Російської Федерації.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

11 березня 2014 р.вр Криму та Севастопольська міська рада прийняли Декларацію про незалежність Автономної Республіки Крим та м. Севастополя. Згідно з нею в разі рішення народів Криму за результатами референдуму увійти до складу російської федерації Крим буде оголошений суверенною республікою і саме в такому статусі звернеться до уряду росії з пропозицією про прийняття до складу російської федерації як нового суб’єкта.

Номер слайду 8

18 березня 2014 р. у москві президент росії путін, прем’єр-міністр самопроголошеної республіки крим аксьонов, голова новоствореної державної ради республіки крим константинов, підписали так званий договір про прийняття Криму до складу Росії.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Збройна агресія російської федерації проти України

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Російські спецслужби навесні 2014 р. провели серію операцій з метою формування так званої новоросії. Перші масштабні проросійські виступи на Сході та Півдні України відбулися 1 березня 2014 р. Проросійські виступи в ХарковіМітинг у Луганську 1 березня 2014 Мітинг у Донецьку 1 березня 2014

Номер слайду 13

Події, що вочевидь були не стихійними, а завчасно ретельно готувалися, почалися з 6 квітня, коли приміщення Донецької облдержадміністрації було атаковане двотисячним натовпом. Мітинг та захоплення будівлі Донецької ОДА сепаратистами. 2014 р.

Номер слайду 14

7 квітня 2014 року керовані російськими спецслужбами колаборанти проголосили створення «Донецької народної республіки» і «Харківської народної республіки»

Номер слайду 15

27квітня було проголошено «луганську народну республіку»Один із варіантів «прапору» ЛНР

Номер слайду 16

14 квітня 2014 р. виконувач обов’язків Президента України О. Турчинов ввів у дію рішення РНБО, після чого розпочалася широкомасштабна антитерористична операція. Олекса́ндр Турчи́новз 23 лютого по 7 червня 2014 р. виконуючий обов’язки Президента України

Номер слайду 17

Робота з істричним джерелом Із виступу О. Турчинова, в.о. президента України. 13 квітня 2014 р.«Ми робили все, аби уникнути людських жертв. Але ми готові дати відсіч всім спробам вторгнення, дестабілізації та терористичним діям зі зброєю в руках. РНБО прийняла рішення розпочати широкомасштабну антитерористичну операцію із залученням Збройних Сил України. Ми не дамо росії повторити кримський сценарій у східному регіоні України».

Номер слайду 18

Початок антитерористичної операції в Україні. Краматорськ після сепаратистів

Номер слайду 19

Незабаром були визволені Слов’янськ, Краматорськ, Алчевськ, Маріуполь -9 квітня 14 взято, Бахмут та низка інших міст. День звільнення Маріуполя від проросійських терористів — 13 червня 2014 . День звільнення Слов'янська і Краматорська5 липня  2014р.6 липня 2014 року українські військовослужбовці звільнили Бахмут

Номер слайду 20

14 червня 2014 р. на підльоті до Луганського аеропорту бойовики незаконні збройні формування (НЗФ) збили військово-транспортний літак Іл-76. Загинуло 49 десантників і членів екіпажу.

Номер слайду 21

17 липня 2014 р. над територією Донецької області в районі міста Сніжне російським зенітно-ракетним комплексом «Бук-М» під управлінням російського екіпажу було збито пасажирський літак Боїнг-777 компанії «Малайзійські авіалінії» рейсу МН17

Номер слайду 22

Літак Boeing-777 компанії «Malaysia Airlines» загинули всі пасажири та екіпаж (загалом 298 осіб).ця трагедія порушила плани росії щодо нагнітання ситуації в Україні й відтермінувала пряме російське вторгнення. США й країни Заходу запровадили нові санкції проти росії.

Номер слайду 23

Донецький аеропорт. Українські вояки на Донецькому летовищі здійснили подвиг, рідкісний у воєнній історії сучасності. У стані облоги вони захищали летовище від 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року, тобто майже вісім місяців — 242 дні! Народ назвав їх «кіборгами»

Номер слайду 24

242 дні (від 26 травня 2014 р. до 22 січня 2015 р.) тривала оборона Донецького аеропорту.

Номер слайду 25

Трагедія під містом Волновахою (Донецька область). 22 травня 2014 року тут стався напад диверсійної групи на блокпост сил АТО. Загинуло 17 захисників України, 32 були поранені. 5 червня по 29 серпня 2014 запеклі бої за курган Савур-Могила, в районі пункту пропуску Маринівка.

Номер слайду 26

Затиснуті у вузькому «коридорі» українські військові опинилися під систематичним артилерійським обстрілом гармат і реактивних систем «Град» із боку російського кордону. Першим зазнав обстрілу базовий табір українських військ під Зеленопіллям (у ніч із 10 на 11 липня 2014 р.). Загинуло 37 солдатів і офіцерів. Близько 100 осіб було поранено. Такого удару командування Збройних Сил України не очікувало, а відповісти вогнем по позиціях на території Росії не наважувалося. Це могло спровокувати відкрите р осійське вторгнення.

Номер слайду 27

Крім прямої збройної агресії, росія чинила й економічний тиск на Україну. Була розв’язана торговельна війна. 16 липня 2014 р. було припинено постачання природного газу в Україну. Проте завдяки допомозі країн ЄС та США Україні вдалося організувати постачання природного газу з Європи. Згодом Україна взагалі відмовилася від постачання російського природного газу.

Номер слайду 28

Бої за Дебальцеве28 липня 2014 — грудень 2014 Дебальцеве було визволене 21 січня -18 лютого 2015 Дебальцеве  є містом з великим залізничним вузлом, яке лежить на автошляху міжнародного значення , що поєднує Луганськ з Донецьком. 

Номер слайду 29

У ніч на 25 серпня рф ввела на територію України вісім батальйонно-тактичних груп чисельністю до 4000 військовослужбовців. Стратегічна ситуація одразу змінилася. Підрозділи ВСУ та добровольчі батальйони опинилися в оточенні під Іловайськом.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Іловайськ — місто й залізничний вузол на схід від Донецька, звільнення якого би означало б припинення постачання зброєю та військовими ресурсами з боку росії. Усвідомлюючи крах проекту «новоросія», воєнно-політичне керівництво російської федерації у ніч з 24 на 25 серпня 2014 року завдало потужного артилерійського удару із території росіїі. Бої за Іловайськ 10 серп. 2014 – 2 вер. 2014

Номер слайду 32

Номер слайду 33

25—26 серпня 2014 противник в районі міст Іловайськ та Кутейникове оточив українські частини (у «котлі» опинилися підрозділи п’яти добровольчих батальйонів та окремі частини регулярних військ). в оточенні наші військові 4 дні вели запеклі бої з окупантами, було прийнято рішення вивести українські підрозділи з оточення. Під гарантії російської сторони вихід з Іловайська був призначений на 29 серпня і передбачав рух у колонах двома маршрутами. Однак російські військові із засідок розстріляли колони на відкритих ділянках доріг. У боях за місто Іловайськ загинуло офіційно 366 українських вояків, 429 зазнали поранень, 158 зникли безвісти, 128 попали в полон. 10 серп. 2014 – 2 вер. 2014

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Волонтерський рух добровільна безкорисна суспільно - корисна діяльність. Може здійснюватись і окремими людьми, і організаціями

Номер слайду 36

Значну роль у протидії терористам відіграли добровольчі батальйони.

Номер слайду 37

Робота з історичним документом Висновки Європейської ради (3 березня 2014 р.)Європейський Союз рішуче засуджує явне порушення суверенітету й територіальної цілісності України актами агресії, що вчинені силами росії, як і дозвіл на їх застосування на території України, ухвалений 1 березня 2014 року радою федерації росії. Робота з історичним документом Міністр закордонних справ Латвії Е. Рінкевичс (Твітер) (2014). Російське вторгнення в Україну повинно бути розцінено Радою Безпеки ООН як акт агресії, ООН має реагувати відповідно, це – війна. Міністр закордонних справ Канади Дж. Бейрд (Твітер) (2014)Російські акти агресії та залякування по відношенню до України вимагають колективної реакції. З виступу на радіо міністра закордонних справ Польщі Р. Сікорського (2014)Нам потрібен перегляд відносин з росією. Країна, яка вдається до агресії проти іншої європейської країни-сусіда, не може розраховувати, що ми повернемося до відносин business as usual… Запровадження економічних санкцій проти рф націлене на досягнення результатів у більш довгостроковій перспективі, а Україна потребує допомоги вже сьогодні… Найбільше Україні можуть допомогти США.

Номер слайду 38

5 вересня 2014 р. у Мінську представники ОБСЄ, України та рф підписали першу угоду про припинення вогню на Донбасі.

Номер слайду 39

Зрештою, в середині січня 2015 р. перемир’я було остаточно зірвано, і проросійські бойовики розгорнули широкомасштабний зимовий наступ

Номер слайду 40

Обстріл Маріуполя став приводом для звернення ВРУ від 27 січня 2015 р. до національних парламентів держав світу про визнання російської федерації державою-агресором

Номер слайду 41

Перемир’я на сході України було відносним і поступово зійшло нанівець. 11 лютого 2015 р. у Мінському палаці незалежності зустрілися лідери Німеччини, Франції, росії та України (формат «нормандської четвірки»)

Номер слайду 42

Теракт під Волновахою 13 січня 2015 — артилерійський обстріл  українського пункту пропуску поблизу міста Волноваха. Під час обстрілу пункту пропуску був уражений рейсовий автобус «Златоустівка — Донецьк», пасажири якого проходили паспортний контроль. Внаслідок атаки загинули 12 осіб (за іншими даними, 13)), ще 18 поранено.

Номер слайду 43

Побоювання Ф.-В. Штайнмаєра виявилися цілком обґрунтованими. На міжпарламентській раді Україна – НАТО в червні 2015 р. міністр оборони України С. Полторак поінформував присутніх, що за час перемир’я бойовики понад 4 тис. разів порушили «режим тиші». На непідконтрольну Україні територію в Луганській і Донецькій областях рф стягнула велику кількість озброєння, зокрема 558 танків.

Номер слайду 44

27 березня 2014 р. Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію на підтримку територіальної цілісності України, а 19 грудня 2016 р. — засудила російську федерацію як окупанта і агресора.

Номер слайду 45

2017–2018 епіцентром протистояння стало місто Авдіївка.

Номер слайду 46

Початок Операції Об’єднаних сил (ООС).

Номер слайду 47

30 квітня 2018 р. Президент України Петро Порошенко оголосив про офіційне завершення АТО на Сході України та наголосив на початку операції Об’єднаних сил (ООС). Новим командувачем ООС став генерал-лейтенант Олександр Сирський

Номер слайду 48

Номер слайду 49

2022 рік: Початок війни Росії проти України21 лютого 2022 року президент росії володимир путін визнав незалежність самопроголошених “донецької народної республіки" та “луганської народної республіки". Відповідні документи ратифікував парламент країни. путін заявив також, що до цих утворень належать території донецької та луганської областей України. Вранці 24 лютого Росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну по всій довжині спільного кордону і з території Білорусі. Україна чинить запеклий опір

Номер слайду 50

Росія, починаючи із весни 2021 року, поступово нарощувала концентрацію військової техніки, озброєнь і військ біля українського кордону та на території Білорусі. Ударне угруповання сягнуло щонайменше 150 тисяч. Російська армія обстріляла із артилерії українські прикордонні застави. Одночасно були завдані удари, зокрема і з повітря, по понад 40-ка об'єктах військової інфраструктури. Ця війна – перша в історії людства, яка відбувається за часів існування соціальних мереж, мобільних телефонів, з яких можна керувати супутниками, самих супутників, з яких видно все на землі, атомних електростанцій, бойових дронів та інших технологічних складових сучасної цивілізації….

Номер слайду 51

Росія бомбардує українські міста і села, вбиває цивільне населення і при цьому стверджує, що проводить в Україні «спецоперацію із денацифікації»

Номер слайду 52

Жителі нищеного російськими військами міста Ірпінь, намагаються пішки евакуюватися під обстрілами, перетинаючи річку по уламках підірваного моста. Україна, за 20 кілометрів від Києва. 5 березня 2022 року

Номер слайду 53

Буча біля Києва. Війна Росії проти України. 1 березня 2022 року

Номер слайду 54

Наслідки бою в Харкові, фото 27 лютого 2022 року

Номер слайду 55

Центр Харкова після бомбардування російськими військами. 2 березня 2022 року

Номер слайду 56

Заводом "Азовсталь" у Маріуполі 

Номер слайду 57

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 10
Оцінки та відгуки
  1. Крижанівська Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Пристай Андрій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Гронюк Ганна Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Ігнатова Катерина Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Чернобай Наталя Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Охрімов Ігор Володимирович
    Дякую за чудовий матеріал
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 7 відгуків
pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
Додано
5 травня 2022
Переглядів
29241
Оцінка розробки
5.0 (10 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку