Презентація "Здоровий спосіб життя"

Про матеріал
Матеріали даного мультимедійного посібника можна використовувати на уроках основ здоров’я у 5-9 класах та на уроках біології у 8-11 класах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯнавчальний мультимедійний посібник

Номер слайду 2

«Mens sana in corpore sano» («У здоровому тілі — здоровий дух»)Ювенал«Щоб бути здоровим, потрібні власні зусилля, постійні і значні. Замінити їх не можна нічим». Микола Амосов

Номер слайду 3

Так, що таке здоров’я?Здоров’я – сукупність фізичних, духовних, соціальних якостей людини, що є основною її довголіття і необхідною умовою здійснення творчих планів, умовою високої працездатності, створення міцної сім’ї, народження і виховання дітей.

Номер слайду 4

Стан здоров’я людини залежить4123на 20% від спадковостіна 10% від рівня розвитку медицинина 20% від стану довкілляна 50% від способу життя

Номер слайду 5

Що таке спосіб життя?Спосіб життя – це сукупність стійких форм життєдіяльності людини, які визначають її життєвий шлях.

Номер слайду 6

В основі здорового способу життя лежать декілька принципів

Номер слайду 7

Раціональне харчування має п’ять основних вимог.

Номер слайду 8

Раціональне харчування1. Кількість їжі – це стільки, щоб вона забезпечила добові енерговитрати організму.

Номер слайду 9

Раціональне харчування2. Якість їжі – правильне співвідношення жирів, білків, вуглеводів, вітамінів, мікроелементів, води відповідно до вікових періодів людини.

Номер слайду 10

Раціональне харчування3. Правильно організований режим прийому їжі.

Номер слайду 11

Раціональне харчування4. Засвоєння їжі – створення приємної обстановки при прийомі їжі.

Номер слайду 12

Раціональне харчування5. Їжа не має бути шкідливою.

Номер слайду 13

Оптимальний руховий режим

Номер слайду 14

Загартування організму

Номер слайду 15

Позитивні емоції

Номер слайду 16

Інтелектуальний розвиток

Номер слайду 17

Моральний і духовний розвиток

Номер слайду 18

Формування і розвиток вольових якостей

Номер слайду 19

По такій складові способу життя, як спілкування з природою, треба сказати словами Ліни Костенко: Ми – дикі люди,Ми все винищуєм,Ми з матір’ю-природою на ти,Ми свій кінець пришвидшуєм.

Номер слайду 20

Особиста гігієна. Особиста гігієна – це основа здорового способу життя, умова ефективної профілактики різних захворювань. 

Номер слайду 21

Шкідливі звички. Звички, які завдають шкоди здоров’ю, життю людини або не відповідають культурним нормам суспільства, в якому живе людина – шкідливі.

Номер слайду 22

Алкоголь. Алкоголь в організмі послаблює процеси гальмування в центральній нервовій системі і спричиняє тимчасову, а за регулярного вживання – остаточну втрату таких якостей, як самоконтроль, самокритика, обережність тощо.

Номер слайду 23

Наслідками вживання алкоголю є:зниження координації рухів;погіршення пам’яті;зниження здібностей мислити;погіршення зору;біль у шлунку, печія, блювота;серцево-судинні захворювання;порушення роботи головного мозку;скорочення тривалості життя.

Номер слайду 24

Тютюнопаління. У листях тютюну міститься нікотин, вуглеводи, білки, ефірні олії, синильна кислота, аміак, азот, етилен, окис вуглецю, вуглекислий газ, радіоактивна речовина полоній, а під час його згорання утворюється тютюновий дьоготь, що містить 100 різних шкідливих смол.

Номер слайду 25

Наслідками вживання нікотину є:погана пам’ять;психічні захворювання;безсоння;відставання у навчанні;втрата волосся;погіршення зору;інфаркт;інсульт;ризик захворіти туберкульозом.

Номер слайду 26

Наркоманія. Наркоманія – загальна назва хвороб, які проявляються тягою до постійного прийому у зростаючих кількостях наркотичних лікарських засобів і наркотичних речовин внаслідок стійкої психічної і фізичної залежності від них з розвитком абстиненції при припиненні їх прийому.

Номер слайду 27

Наркоманія призводить до:глибоких негативних змін особистості;розладів психіки;порушення функції внутрішніх органів.

Номер слайду 28

Матеріали даного мультимедійного посібника можна використовувати на уроках основ здоров’я у 5-9 класах та на уроках біології у 8-11 класах.

Номер слайду 29

Використані матеріали: Біологія і екологія (рівень стандарту): підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти/ В.І. Соболь. – Кам’янець-Подільський: Абетка, 2019. – 256 с.: іл. Основи здоров’я: підручник для 9-го класу загальноосвітніх навчальних закладів/ Т.Є. Бойченко, І. П. Василашко, О. К. Гурська та ін. – Київ: Генеза, 2017. – 160 с.: іл. Основи здоров’я: підручник для 8-го класу загальноосвітніх навчальних закладів/ Т.Є. Бойченко, І. П. Василашко, О. К. Гурська та ін. – Київ: Генеза, 2016. – 144 с.: іл. Основи здоров’я: підручник для 7-го класу загальноосвітніх навчальних закладів/ Т.Є. Бойченко, І. П. Василашко, О. К. Гурська та ін. – Київ: Генеза, 2015. – 128 с.: іл. Основи здоров’я: підручник для 6-го класу загальноосвітніх навчальних закладів/ Т.Є. Бойченко, І. П. Василашко, С. В. Василенко та ін. – Київ: Генеза, 2014. – 160 с.: іл. Основи здоров’я: підручник для 5-го класу закладів загальної середньої освіти / Т.Є. Бойченко, І. П. Василашко, Н.І. Гущина та ін. – 2-ге видання, доопрацьоване. - Київ: Генеза, 2018. – 176 с.: іл.Інтернет-матеріали: https://uk.wikipedia.org/wiki/Ілюстрації: https://www.google.com

Номер слайду 30

pptx
Додано
17 березня 2021
Переглядів
1001
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку