Презентація ,,Рухова активність "

Про матеріал
Рухова активність - як вона впливає на здоров'я. Що загрожує людині якщо вона буде ввести не активний спосіб життя. Які системи організму страждають в першу чергу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РУХОВА АКТИВНІСТЬ -ОСНОВА ФІЗИЧНОГО ЗДОРОВ'Я

Номер слайду 2

Рухова і фізична активність є винятково важливим,фундаментальним чинником формування, збереження,зміцнення здоров’я та розвитку людини, особливо в дитячому, підлітковому та юнацькомувіці. Завдяки здатностіорганізму до саморегуляціївідбувається його адаптація до змін зовнішнього середовища, організм стає стійкішим іжиттєздатнішим.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

ПІД ЧАС ФІЗИЧНИХ ВПРАВ В ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ СПРАЦЬОВУЮТЬ ПЕВНІ МЕХАНІЗМИ, В РЕЗУЛЬТАТІ ДІЇ ЯКИХ ПОСИЛЮЮТЬСЯ ФУНКЦІЇ НЕ ТІЛЬКИ М’ЯЗІВ, АЛЕ Й ДИХАЛЬНОЇ, СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ, НЕРВОВОЇ ТА ТРАВНОЇ СИСТЕМ.

Номер слайду 5

РОБОТА СКЕЛЕТНИХ М’ЯЗІВ, ЯКІ СКЛАДАЮТЬ БЛИЗЬКО 40 % МАСИ ТІЛА, СУПРОВОДЖУЄТЬСЯ ПОСИЛЕНИМ ПРИПЛИВОМ ДО НИХ КРОВІ. У РЕЗУЛЬТАТІ М’ЯЗОВІ ВОЛОКНА КРАЩЕ ЗАБЕЗПЕЧУЮТЬСЯ ПОЖИВНИМИ РЕЧОВИНАМИ І КИСНЕМ, ВІДБУВАЄТЬСЯ ІНТЕНСИВНЕ ВИВЕДЕННЯ З ОРГАНІЗМУ ПРОДУКТІВ МЕТАБОЛІЗМУ (ОБМІНУ РЕЧОВИН) І ШЛАКІВ. ЦЕ, В СВОЮ ЧЕРГУ, СПРИЯЄ ЗБІЛЬШЕННЮ ОБ’ЄМУ М’ЯЗІВ, СИЛИ ЇХНЬОГО СКОРОЧЕННЯ І ВИТРИВАЛОСТІ. ЛЮДИНА НАБУВАЄ КРАСИВОЇ, ПРИВАБЛИВОЇ СТАТУРИ, ЯКА ЗРАЗУ ВИРІЗНЯЄ ЇЇ СЕРЕД ОТОЧУЮЧИХ.

Номер слайду 6

Японські дослідники розрахували, що длянормального активного ставу організму і підтримки здоров’я, людина повинна робитищодоби до 10000 кроків, тобтопри середній ширині кроку 70- 60 см проходити за день 7-8кілометрів.

Номер слайду 7

Об’єм і характер руховоїактивності людини у великій мірі залежить від специфікивиконуваної роботи. Тисячоліттямижиття людей було пов’язанепереважно з фізичною працею, на яку припадало до 90 % зусиль. За роки останнього століття склалися інші співвідношення, виникдефіцит рухової активності. А без визначеного обсягу постійногоруху людина не може дожити до старості, не може бути здоровою.

Номер слайду 8

Заняття фізичними вправами одразу позначаються на роботі дихальної системи. Під час цих вправ дихання стає глибшим і частішим, відбувається розкриття та розширення бронхів талегеневих альвеол, через легені проходить більше повітря,збільшується насичення крові киснем, внаслідок якого покращується забезпечення киснем усіх органів і тканин організму, нормалізується обмін речовин, зменшується кількість недоокислених токсичнихпродуктів (шлаків) у тканинах.

Номер слайду 9

Збагачена киснем і поживними речовинами кров надходить через розкриті артеріоли ікапіляри до всіх внутрішніх органів, центральної нервової системи, органів статевоїсистеми та ендокринних залоз. Ось чому повніше відновлюються функціїголовного мозку, покращуєтьсяпам’ять і мислення.

Номер слайду 10

Вплив фізичних вправ на нервову систему полягає в розвитку координації різноманітних рухів, регуляції функцій серцево-судинної і дихальної систем, в тренуванні адаптаційних механізмів. Крім цього, при роботі м’язів від них у центральну нервову систему надходить потужний потік нервових імпульсів, що надзвичайно важливо для підтримки її тонусу.

Номер слайду 11

Стимулюючу дію мають помірні фізичні навантаження на залози внутрішньої секреції, гормони яких разом із нервовою системою є основою адаптаційних механізмів. Таким чином, підвищується стійкість організму до дії несприятливих чинників навколишнього середовища: стресових ситуацій, високих та низьких температур, радіації, мікроорганізмів, які спричиняють простудні захворювання тощо.arket Insights

Номер слайду 12

Під час рухової активності частіше скорочуються м’язи діафрагми (внаслідокпідвищення частотидихання), а також м’язипередньої стінки живота, що покращує перистальтику(хвилеподібні послідовніскорочення) кишечника, а отже, і функцію шлунково- кишкового тракту.

Номер слайду 13

Підсилюється секреція івиділення жовчі з печінки, що сприяє її активнішійфункції. Як наслідок —краще очищується кров від токсичних речовин, краще синтезуютьсянеобхідні організму білки,ферменти і вітаміни.

Номер слайду 14

Отже, усі ці дані свідчать про надзвичайно важливу роль фізичної активності у розвитку організму підлітків.

Номер слайду 15

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
18 березня 2021
Переглядів
1294
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку