Презентація "Земноводні або Амфібії"

Про матеріал
Презентація є доповненням, додатковим матеріалом до розробки уроку "Земноводні або Амфібії".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Клас Земноводні або Амфібії

Номер слайду 2

Актуалізація знань

Номер слайду 3

Проблемні завдання:1. Якщо шкіру жаби змастити олією або обсипати крохмалем, то через деякий час вона загине. Чим це можна пояснити?2. Голодна жаба відмовилася, їсти поміщених в акваріум вбитих комах. Чому?3. Якщо жабі відкрити ротову порожнину і залишити її в такому положенні тривалий час, то вона задихнеться. Поясніть чому?

Номер слайду 4

Загальна характеристика

Номер слайду 5

Ухватила мушку зелена жаба, але їжа забила рот - ні назад і ні вперед. І ось тут жаб’ячі очі провалилися в порожнину рота, проштовхнувши цей обід. Правда це чи ні?

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Така неприємна сира погода…. Чому жаба захоплюється такою погодою?

Номер слайду 8

Номер слайду 9

НЕРВОВА СИСТЕМАНервова система поділяється на центральну та периферичну.

Номер слайду 10

Будова мозку жаби. Будова мозку риби

Номер слайду 11

КРОВОНОСНА СИСТЕМАОсобливістю кровоносної системи земноводних є трикамерне серце: ліве передсердя (артеріальна кров); праве передсердя (венозна і артеріальна кров) шлуночок (змішана кров). А також два кола кровообігу.

Номер слайду 12

Дихальна система. Органи дихання різноманітні. У дорослому стані тварини дихають за допомогою легенів та через шкіру. Легені - це парні комірчасті мішки. Парні ніздрі з клапанами ведуть до носоглоткової порожнини, звідти повітря потрапляє до легенів. Під час вдиху дно ротоглоткової порожнини опускається і вона заповнюється повітрям, що проходить через ніздрі. Потім це дно піднімається і проштовхує повітря в легені (виходу повітря через ніздрі перешкоджають клапани). Значну роль у процесах дихання земноводних відіграє шкіра. Так, у жаб через шкіру може надходити близько половини необхідного кисню, а в далекосхідного тритона та американських безлегеневих саламандр легені взагалі редуковані й газообмін відбувається лише через шкіру та слизовий епітелій ротоглоткової порожнини. Шкірне дихання забезпечує тривале перебування під водою. Суха шкіра не здатна пропускати гази, тому вона зволожується слизом. Личинки земноводних дихають зябрами, а у протеїв та сирен зябра зберігаються протягом усього життя.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Травна система земноводних починається ротоглотковою порожниною, яка переходить у стравохід. До неї відкриваються протоки слинних залоз. Слина не містить сполук, які перетравлюють поживні речовини; вона лише зволожує їжу, що полегшує ковтання. На дні ротоглотки міститься язик. У жаби він вкритий липкою речовиною та прикріплений до дна ротоглотки переднім кінцем, а задня його частина вільна. Під час полювання ця тварина, помітивши здобич (в основному це комахи), викидає з ротової порожнини липкий язик, до якого і приклеюється жертва. Усі зуби у земноводних однакові й призначені лише для утримування їжі. При її проковтуванні очі амфібій втягуються, тиснуть на стінки ротоглотки і проштовхують їжу до стравоходу, звідки вона потрапляє до шлунка. Кишечник поділяють на тонкий, товстий та пряму кишку, яка відкривається у клоаку. Є печінка і підшлункова залоза, які спільною протокою з'єднані з середнім відділом кишечнику.

Номер слайду 15

Видільна системапарні тулубові нирки, від яких відходять сечоводи, що відкриваються в клоаку

Номер слайду 16

На голові жаби розташовані: Рот Очі Ніздрі Слухові отвори

Номер слайду 17

РОЗМНОЖЕННЯ

Номер слайду 18

Номер слайду 19

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Дякую за плідну роботу
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 листопада 2019
Переглядів
5418
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку