Презентація. "Їжа корисна і шкідлива. вітаміни"

Про матеріал

Презентація "Їжа корисна і шкідлива. Вітаміни" допоможе дітям усвідомити, яка їжа корисна, а яка шкідлива. Учні дізнаються про поняття "Вітаміни", звідки походить це слово і що воно означає. Діти також дізнаються, які є вітаміни і для чого вони потрібні.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

* Слово «vita» означає життя. Вітаміни – це речовини, необхідні для підтримки життя. Вони утворюються рослинами або тваринами і повинні надходити в організм у мікроскопічних кількостях для продовження життєвих процесів. Оскільки вчені, коли відкрили вітаміни не знали їх точну хімічну природу, вони не давали їм імена, а просто називали за абеткою А, В, C, D, і так далі.

Номер слайду 3

* У другій половині XIX століття вважалося, що харчова цінність продуктів визначається вмістом в них білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей і води. Між тим за століття людство накoпило чималий досвід тривалих морських подорожей, коли при достатніх запасах продовольства люди гинули від цинги. Чому? На це питання не було відповіді до тих пір, поки в 1880 році російський вчений Микола Лунін, що вивчав роль мінеральних речовин в живленні, не відмітив, що миші, що поглинали штучну їжу, складену зі всіх відомих частин молока (казеїну, жиру, цукру і солей), чахнули і гинули. А мишки, що отримували натуральне молоко, були веселі і здорові. "З цього виходить, що в молоці... містяться ще інші речовини, незамінні для живлення", - зробив вивід учений. Ще через 16 років знайшли причину хвороби "бері-бері", поширеної серед жителів Японії і Індонезії, що харчувалися в основному очищеним рисом. Лікареві Ейкману, що працював в тюремному госпіталі на острові Ява допомогли... кури, що бродили по двору. Їх годували очищеним зерном, і птиці страждали на захворювання, що нагадувало "бері-бері". Варто було відмітити його на рис неочищений - хвороба проходила. Першим виділив вітамін в кристалічному вигляді польський вчений Казимир Функ в 1911 році. Рік потому він же придумав і назву - від латинського "vita" - "життя".

Номер слайду 4

* Вітамін С – аскорбінова кислота – бере участь в oкислювально-відновних реакціях, підвищує опірність організму екстремальною дією. Міститься в : вишні, бананах, винограді, яблуках, лимоні, і т.д.

Номер слайду 5

* Вітамін B1 - тіамін - необхідний для нормальної діяльності центральною і периферичної нервової системи. Регулювальник жирового і вуглеводного обміну. Міститься в : хлібі, горосі, вівсі і т.д.

Номер слайду 6

* Вітамін В2 – рибoфламин – бере участь в окислювально – відновлювальних процесах Міститься в : сирі, молоці, яйцях, батоні, печінці, капусті брокколі і т.д.

Номер слайду 7

* Вітамін PP - Ніацин - бере участь в окислювально - відновних реакціях в клітинах. Міститься в : зелених овoчах, горіхах, крупах з цілісного зерна, дріжджах і т.д.

Номер слайду 8

* Вітамін А – ретинол – входить до складу зорового пурпуру, підсилює гостроту зору при слабкому освітленні, укріплює епітеліальні тканини, необхідний для нормального зростання Моститься в : моркві, цитрусових, абрикосах і т.д.

Номер слайду 9

* ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ? Відсутність якого-небудь з вітамінів в їжі веде до недостатньої освіти в організмі певних життєво важливих ферментів і, як наслідок, до специфічного порушення обміну речовин.

Номер слайду 10

Продукти рослинного походження

Номер слайду 11

Продукти тваринного походження

Номер слайду 12

*

Номер слайду 13

*

Номер слайду 14

* Коли вітамінів недостатньо в добовому раціоні (незбалансоване харчування). Неправильна кулінарна обробка даної страви (втрачається вітамін А, В, С, Д). Якщо людина відмовляється від їжі, або не може їсти. Якщо їжа рослинна (нехватка вітаміну В12). Неправильно проведена хіміотерапія. Захворювання шлунково-кишкового тракту. Одноманітне лікувальне харчування. Порушення функцій печінки.

Номер слайду 15

погіршення самопочуття пониження розумової і фізичної працездатності порушення процесів виведення інорідних речовин в організмі пониження опору до інфекцій повільний темп фізичного і психічного розвитку *

Номер слайду 16

Авітаміноз Гіповітаміноз Гіпервітаміноз *

ppt
До підручника
Основи здоров’я 3 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В.С., Страшко С. В.)
Додано
24 липня 2018
Переглядів
1714
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку