Презентація "Жанрова палітра симфонічної музики"

Про матеріал
Презентація для проведення дистанційного навчання з предмету "Музичне мистецтво" у шостому класі . Урок №27 "жанрова палітра симфонічної музики". До підручника "Музичне мистецтво 6 клас" Л.Г.Кондратова.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жанрова палітра симфонічної музики. Музичне мистецтво 7 клас. Урок №27 Тодорович Алла Ярославівна

Номер слайду 2

Мета : Розвивати вміння знаходити спільні риси Між різними видами мистецтва4 Розглянути особливості та характерні ознаки жанрів симфонічної музики1 Пригадати характерні ознаки програмної та непрограмної симфонічної музики2 Розвивати вміння сприймати та аналізувати симфонічну музику.3 Виховувати інтерес до класичної музики5

Номер слайду 3

Зміст уроку: Музичне сприймання: Людвіг ван Бетховен«Симфонія №5» І частина. Виконання: Алла Мігай «Козацька пісня».

Номер слайду 4

Розгляньте схему: Скринька жанрів симфонічної музикисимфоніяконцертсимфонічна сюїтасимфонічна поемаувертюрасимфонічні варіації

Номер слайду 5

Музичний словничок. Симфонічна музика — музика, започаткована появою жанрусимфонії і призначена для виконання симфонічним оркестром.«Віртуози Києва»

Номер слайду 6

Біографія Людвіга ван Бетховена

Номер слайду 7

Серед дев’яти симфоній Бетховена особливо вирізняється симфонія № 5. Її всі без винятку впізнають за вступом. Цікаво, що цей музичний твір композитор присвятив своєму другу і меценату — сину останнього гетьмана України, графу Андрію Розумовському (українцю за походженням). Музичне сприймання: Людвіг ван Бетховен «Симфонія №5» І частина

Номер слайду 8

Особливим у звучанні симфонії є те, що всі чотири частини об’єднані грізною «темою долі», котра звучить на початку твору як епіграф. Про неї Бетховен сказав: «Так доля стукає у двері». Ця тема звучить дуже голосно (фортисимо) одночасно в партіях різних інструментів. Симфонія не має програми, її зміст не виражений словами, але яскрава, виразна музика, конкретне значення основного мотиву дають право розглядати твір як картину боротьби людини з перешкодами життя в ім’я радості та щастя. Чотири частини симфонії можна уявити як окремі моменти цієї боротьби. Фінал зображує перемогу людини над силами зла і насильства.

Номер слайду 9

Музичний словничок. Симфонія — жанр оркестрової музики, великий твір для оркестру, написаний зазвичай уформі сонатно-симфонічного циклу.

Номер слайду 10

Класичні зразки симфонії складаються з чотирьох частин. Перша частина –швидкий темп,сонатна форма. Друга частина –повільний темп,довільна форма,часто – варіаційна. Третя частина –менует або скерцо. Складна тричастинна форма. Четверта частина –швидкий темп,сонатна форма або форма рондо.

Номер слайду 11

Прослухайте першу частину симфонії № 5 Л. ван Бетховена ще раз та проаналізуйте.

Номер слайду 12

Розспівки

Номер слайду 13

Розучування пісніЗнайомство з піснею та її змістом, розучування мелодії першого куплету та приспіву.

Номер слайду 14

Мінус пісні Виконання першого куплету, приспіву під фонограму

Номер слайду 15

Домашнє завдання.1. Послухайте музику, яка звучить у вас вдома. Чи є серед прослуханих творів схожі до теми симфонії Бетховена?Запишіть їх назви та виконавців.2. Запишіть аналіз І частини «Симфонії №5»Людвіга ван Бетховена.

Номер слайду 16

Гарного всім настрою!Дякую за увагу!

pptx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
7968
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку