Презентація "Жири. Транс-жири"

Про матеріал
Вашій увазі пропоную матеріал, який допоможе вчителю детальніше розкрити питання про жири, як органічні речовини, а учням краще зрозуміти та опанувати цей матеріал. Для використання на уроках хімії, біології, основ здоров'я.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Микола Маховськийвчитель біології та хіміїБерезанського ліцню №3 ЖИРИДобування жирів. Транс-жириЇх роль у житті людини

Номер слайду 2

ЖИРИПерш за все жири- природні речовини які входять до складу всіх живих організмів. Жири — продукти взаємодії трьохатомного спирту гліцеролу та вищих карбонових кислот. Тому їх називають тригліцериди. Модель молекули жиру

Номер слайду 3

 Жири поділяють: На тваринні -тверді (сала) і рослинні -рідкі (олії). До складу молекул рослинних жирів входять залишки молекул ненасичених вищих карбонових кислот: олеїнова: C17 H33 COOH; лінолева: C17 H31 COOH; ліноленова: C17 H29 COOH. До складу молекул тваринних жирів входять залишки молекул насичених вищих карбонових кислот: пальмітинова: C15 H31 COOH;  стеаринова: C17 H35 COOH.

Номер слайду 4

Значення жирів для організму: Жири приймають участь у більшості обмінних процесів у організмі та виконують рад найважливіших функцій. Енергетична функція. Енергетична цінність жиру складає близько 9,1 ккал/г, що дозволяє вважати жири найкращим джерелом енергії для організму. З цієї причини жири депонуються в організмі у вигляді жирових відкладень для створення запасів енергії. Захисна функція. Жирова тканина, обволікаючи усі крихкі органи людини, фактично захищає їх від механічних потрясінь і травм, пом'якшуючи та амортизуючи результати зовнішніх впливів. Теплоізоляційна функція. Завдяки вкрай низькій теплопровідності, ліпіди є чудовим ізолятором, що зберігає, тепло тіла та захищає його від переохолодження. Окрім перерахованих вище, жири виконують ряд інших функцій

Номер слайду 5

Для забезпечення організму достатньою кількістю енергії, кількість жирів у нашому раціоні повинна бути не меншою за 30%. При цьому, слід врахувати, що 1 г жиру рівний 9 ккал. Рекомендується споживати 10% насичених жирів та 20% ненасичених. Допустима добова норма холестерину для здорової людини повинна становити не більше 300 мг, а для людини, що страждає серцево-судинними захворюваннями - розраховується відповідно до рекомендацій лікаря. Сприяють еластичності та здоровому вигляду шкіри. Входять до складу клітин мозку людини (мозок більш ніж на 60% складається із жирів).Є структурним компонентом елементів клітини (мембрани, ядра та цитоплазми) і субклітинних органел. Впливають на засвоєння необхідних для життєдіяльності організму жиророзчинних вітамінів. Забезпечують всотування із кишечника ряду мінеральних речовин. Нормалізують роботу репродуктивної функції. Впливають на процеси росту та розвитку організму. Потреба організму:

Номер слайду 6

ТРАНС-ЖИРИПроте є і шкідливі жири - Транс-жири. Це специфічний вид ненасичених жирів, одержаних штучним шляхом. Рідкі олії, в результаті процесу гідрогенізації, перетворюються в тверді рослинні жири – маргарини, кулінарні жири. Гідрогенізовані жири мають спотворену молекулярну структуру, нехарактерну для природних сполук. Вбудовуючись в клітини нашого організму, транс-жири порушують клітинний метаболізм. Гідрогенізовані жири перешкоджають повноцінному живленню клітин і сприяють накопиченню токсинів, що є причиною різного виду захворювань.

Номер слайду 7

Які продукти містять транс-жири?фаст-фуд, і особливо промислова картопля-фрі, в ній транс-жирів 40% від загальної кількості; попкорн;.майже всі види куплених майонезів і майонезоподібних соусів;.м’ясні та інші напівфабрикати, запаніровані куплені вироби;.маргарини і «легкі» масла;.сири без холестерину або зі зниженим вмістом холестерину, в яких частина або весь тваринний жир замінюють на рослинний гідрогенізований жир, рослинні вершки;.сухі концентрати супів, соусів, десертів, кремів, порошки для «забілювання» кави, тощо;.чіпси, вафлі, крекери, печиво, торти, цукерки. У кондитерських виробах вміст транс-жирів складає від третини до половини від загальної кількості жиру;.магазинна випічка, здоба. На жаль, навіть хліб, якщо випечений на маргарині.

Номер слайду 8

Висновок значення жирів: Жири як цінний харчовий продукт . Жири лікарського значення (риб'ячий жир, обліпихова олія) . Одержання мила . Одержання маргарину . Одержання гліцеролу, речовини зі зм'якшуючими властивостями .

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Презентації
Додано
24 листопада 2023
Переглядів
586
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку