Презентація "Життя та творчість Олександра Гавроша"

Про матеріал
У презентації подано факти з біографії письменника, додано історичні відомості про героя твору "Неймовірні пригоди Івана Сили", розглянуто жанрові особливості повісті, запропоновано підсумкові завдання для самоперевірки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Олександр Гаврош. Повість "Неймовірні пригоди Івана Сили"Українська література7 клас

Номер слайду 2

Олександр Дюлович Гаврош. Відомий журналіст, поет, знаний письменник та драматург не бачить обмежень для життя чи творчості.

Номер слайду 3

Біографічні факти. Народився 26 березня 1971 року в Ужгороді. Закінчив факультет журналістики Львівського Національного університету імені Франка. Працює в закарпатських та всеукраїнських ЗМІ. Має понад тисячу публікацій у пресі. 

Номер слайду 4

Член Асоціації українських письменників. Переможець «Коронації слова»  2007 року (ІІ місце) та лауреат 2008 року за п’єси «Ромео і Жасмин» і «В Парижі гарне літо…». Окремі твори перекладені білоруською, словацькою, польською мовами. Засновник і співголова журналістського клубу «Не Таємна вечеря». Автор багатьох творчих проектів. Захоплення – література, історія, культура.

Номер слайду 5

Твори для дітей«Неймовірні пригоди Івана Сили»«Пригоди тричі славного розбійника Пинті«Галуна-Лалуна або Іван Сила на острові Щастя» «Олександр Гаврош про Григора Пинтю, Олександра Духновича, Івана Силу, Адальберта Ерделі, Августина Волошина» «Дідо-Всевідо» «Розбійник Пинтя у Заклятому місті»

Номер слайду 6

«Різдвяний песик» «Легенди Срібної Русі» «Іван Сила на острові Щастя» «Закохані казки» "Різдвяна історія ослика Хвостика" "Врятувати Тараса Шевченка"Героїчні канікули" "Казки для Елізи"

Номер слайду 7

казка про життя реальної людини. Прототипом образу Івана. Сили стала реальна людина — Іван Фірцак (сценічне ім’я — Кротон), якого на Закарпатті знають усі. Кротон довгі роки виступав із цирком, і своїми силовими номерами дивував усіх. Глядачі багатьох країн аплодували атлетові. Та коли він повернувся на Україну, то змушений був виживати і за мізерну плату влаштовувати імпровізовані «гастролі» у дворах.

Номер слайду 8

Цікаві факти із життя Івана Фірцака Майбутній силач прийшов на світ 1899 року в родині Федора Фірцака в селі Білки на Іршавщині. У батьків було десятеро дітей. Його дід Іван Вільхович у лісі вбив ведмедя поліном, за що в селі його прозвали Силою. Підлітком Іван пошкодував корову і, впрягшись до плуга, сам зорав поле. Коли телиця пошкодила ногу, хлопець приніс її додому на плечах.

Номер слайду 9

Першим спортивним поєдинком для закарпатця став бій із мандрівним силачем Вілетом, що заробляв собі на прожиток виступами на вуличних аренах. Бій для Вілета скінчився трагічно, його забрали на носилках. Однак тоді Івана помітив тренер Ондржей Нейман. Фірцак називав його «паном професором». Юнак тренувався із 25-кілограмовою гирею. Не тільки носив її вдома у дворі, а і їздив із нею трамваєм.

Номер слайду 10

У США Сила виконав рекламний трюк: ліг на землю й легкове авто переїхало йому через горло. Фотокартка цього номера обійшла чимало американських газет. Згодом він увів його до своєї програми під назвою «Людина під колесами машини». В Іспанії брав участь у кориді, під час якої вбив бика, вирвавши йому роги.16. Виграв бій із японським борцем Токедзо, на 20 кг важчим.Іван розірвав 10-річний контракт із цирком раніше домовленого терміну й через суд виплатив власниці велику компенсацію – 100 тис. крон

Номер слайду 11

Повість “Неймовірні пригоди Івана Сили”«Неймовірні пригоди Івана Сили», попри казкову форму, — твір про реальне життя, у якому поряд із благородством існує зажерливість і брехливість. О. Гаврош відтворив історію незаслужено забутого українського силача, але все-таки це художній твір, а тому в ньому діють придумані автором герої.

Номер слайду 12

Теорія літератури. Повість — епічний жанр літератури, розповідний художній твір, у якому досить широко змальовано життя одного чи кількох героїв протягом досить тривалого або важливого за подіями часу. Пригодницький твір – це твір, в якому зображені непередбачені, несподівані події, випадки (допомога в скрутну хвилину та ін..), що трапляються з героями під час подорожі, мандрівки і часто пов’язані з ризиком.

Номер слайду 13

Питання для контролю за творчістю О. Гавроша1. Де народився О. Гаврош?2. У якому вищому навчальному закладі навчався письменник?3. Якими мовами перекладено окремі твори письменника?4. Хто став прототипом образу Івана Сили?5. За що діда Фірцака прозвали Силою?6. Який предмет Іван носив не тільки вдома, а й їздив з ним у трамваї?7. Фотокартка з яким трюком обійшла чимало американських газет?8. З яким японським борцем боровся Іван Фірцак?9. Як завершилась кар’єра Івана Фірцака?10. У якому творі герої під час подорожі, мандрівки часто пов’язані з ризиком. 11. Де нині працює Олександр Гаврош?12. У якому конкурсі О. Гаврош отримав ІІ місце?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Федченко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 квітня 2021
Переглядів
12732
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку