Презентація "Живеш, Тарасе,поміж нами..."

Про матеріал
Презентація "Живеш, Тарасе,поміж нами..."може допомогти вчителям початкової школи при ознайомленні дітей із біографічними даними Т. Г. Шевченка як поета і художника.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Щовесни, коли тануть сніги, І на рясті просяє веселка, Повні сил і живої снаги, Ми вшановуєм пам'ять Шевченка.

Номер слайду 2

План 1. Сторінки життя великого поета. 2. Літературна спадщина. "Кобзар". 3. Шевченко — художник. 4. Народ про Шевченка. 5. Ім'я Шевченка на карті України. 6. Шевченкові заповіти.

Номер слайду 3

В похилій хаті край села Над ставом чистим і прозори Життя Тарасику дала Кріпачка-мати, вбита горем. Тарас Шевченко Сторінки життя великого поета. Народився 9 березня 1814 р. У селі Моринцях, У сільській хатині, Уродився він на славу Цілій Україні. . Батько Тараса Шевченка — Григорій Іванович — був із роду вільних козаків. Тобто прадід його та далекі предки були вільними: жили і працювали тільки для себе і своєї родини. Григорій Іванович був людиною письменною, тобто грамотною.

Номер слайду 4

Сторінки життя великого поета. Мати - Катерина Бойко — з бідного кріпацького роду, ніжна, добра, роботяща жінка. Тепло материнського серця передалося і Тарасові. Але тяжким і безрадісним було Тарасове дитинство. Перше горе, яке спіткало хлопця — це злидні та праця, що поклали матір в домовину. Їй було лише 40 років, а хлопчикові дев'ять з половиною.

Номер слайду 5

Сторінки життя великого поета. Тараса забрали зі школи дивитися за меншими в хаті. Батько одружився вдруге, взявши вдову теж із дітьми. Так-сяк жилося, доки живий був батько. А як застудився у дорозі та помер слідом за матір'ю — сиротам не стало життя у своїй хаті. Найбільше перепадало Тарасові як найстаршому, до того ж правдивому і гарячому.

Номер слайду 6

Сторінки життя великого поета. Помираючи, батько говорив: "Тарасові з мого хазяйства нічого не треба — він не буде звичайною люди­ною: з нього вийде або щось гарне, або великий ледар, для нього моя спадщина або нічого не буде варта, або нічим йому не допоможе".

Номер слайду 7

Сторінки життя великого поета. В оповіданні С.Васильченка "В бур'янах" я читала, що якось у хаті сталася крадіжка — у перехожого москаля вкрали 45 копійок. Мачуха напалася на Тараса. Сама вона не могла впоратися з хлопцем, тож попросила рідного Тарасового дядька Павла. Тарас дізнався про це і втік із дому. Три дні ховався в бур'янах, читав вірші в своїй книжечці, малював, де й спіймали його. Почали катувати в сінях.

Номер слайду 8

Сторінки життя великого поета. Почула те сусідська дівчинка Оксана, не повірила, що Тарас узяв гроші. Діти бачили ті гроші у мачушиного Степана. Тітка з сусідами пішли боронити Тараса, дорікали його кривдникам, що ті мордують сироту, бо за нього нікому заступитися.

Номер слайду 9

Сторінки життя великого поета. Після цього хлопець покинув рідну хату. За ним розбіглися, як руді мишенята, його молодші брати та сестри. Звідтоді починаються його поневіряння по чужих людях.

Номер слайду 10

Сторінки життя великого поета. Постійним товаришем, надійною подругою Тараса була кароока Оксана. їхні матері думали, що колись одружать їх, сватами стануть. Та не судилося...

Номер слайду 11

Сторінки життя великого поета. Дуже любив свою неньку, написав багато віршів про красу природи, про тяжке життя людей, про щасливе майбутнє України. Також є збірник пісень, у якому вірші Шевченка покладені на музику. Його твори знають і читають не тільки в Україні, а й за її межами

Номер слайду 12

У тяжкій неволі Ріс малий Тарас. Він не вчився в школі, Він ягнята пас. Хоче малювати, Прагне він до знань, Та за це багато Зазнає знущань. За ясну свободу, Світле майбуття — Він віддав народу Все своє життя! Вмерли мама й тато... Сирота — в дяка, Тут була в хлоп'яти Грамота гірка. В пана — бусурмана В Петербурзі дім. Кріпаком у пана Був Тарас у нім. Сторінки життя великого поета.

Номер слайду 13

Літературна спадщина. "Кобзар". Всі знають, що Шевченко видатний український поет. Його вірші сповнені любові до простого народу, своєї Батьківщини, рідного краю. » Свої твори Великий Кобзар писав чарівною, барвистою українською мовою, тому їх легко читати і запам'ятовувати. Ніжно, ласкаво він описує природу України — вітер, сонце, зорі, дерева...

Номер слайду 14

Літературна спадщина. "Кобзар". Гра "Віднови вірш". Дивлюсь, аж … , Край неба … . … в темнім гаї … зустрічає.

Номер слайду 15

1.Як звали матір Тараса? 2.А його подругу? 3.Найбільше місто, в якому проживав Тарас? 4.В якому вірші заповідав Шевченко поховати його на Вкраїні? 5.Як звали діда Тараса? 6.Місяць, в якому народився Т.Г.Шевченко? Літературна спадщина. "Кобзар".

Номер слайду 16

Шевченко — художник. Тарас познайомився з художниками Брюлловим, Венеціано-вим, поетом Жуковським, які побачили великі здібності молодого художника та викупили його з неволі. І він виправ-дав їхні надії. У 1845 році закінчив Петербурзьку художню академію з двома срібними медалями і званням "вільного" худож-ника. Шевченко малює портрети, карти-ни, ілюстрації до своїх віршів. Ось подивіться, які чудові картини залишив у спадок Тарас Шевченко.

Номер слайду 17

Шевченко — художник.

Номер слайду 18

Ім'я Шевченка на карті України. Ім'я Шевченка відоме не тільки в Україні. Його іменем названі міста, села, вулиці, навчальні заклади. Пам'ятники великому Кобзареві побудовані в Казахстані, Молдові, Росії, Америці, Франції. Його твори видані 33 мовами світу.

Номер слайду 19

Народ про Шевченка. Поетичне слово Шевченка має чудодійну силу, воно любить і ненавидить, плаче і сміється, радіє і сумує. Його ім'я ми славимо у своїх розповідях, народом про нього складені прислів'я та приказки. Хто з Шевченком знається, той розуму набирається. Хто Шевченка прочитав, той багатий серцем став. Шевченків "Кобзар" — для народу вели­кий дар.

Номер слайду 20

Шевченкові заповіти Поховали... Тихесенько Україна плаче. Поховали дух великий І серце гаряче. Поховала наша мати Найкращого Сина — "Вічну пам'ять" заспівала Уся Україна.

Номер слайду 21

Шевченкові заповіти Учітеся, брати мої, Думайте, читайте, І чужому научайтесь, Й свого не цурайтесь.

Номер слайду 22

Шевченкові заповіти Як умру то поховайте Мене у могилі Серед степу широкого На Вкраїні милій… І мене в сім'ї великій, В сім'ї вольній, новій Не забудьте пом'янути Незлим тихим словом.

ppt
Додав(-ла)
Харчук Надія
Додано
25 грудня 2020
Переглядів
621
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку