Презентація "Живлення. Особливості обміну речовин гетеротрофного організму."

Про матеріал
Тема: Живлення. Особливості обміну речовин гетеротрофного організму. Мета: сформувати знання учнів про особливості обміну речовин гетеротрофного організму, способи живлення; розвивати логічне мислення, уміння порівнювати і робити узагальнюючі висновки; виховувати спостережливість та допитливість. Очікувані результати: учні характеризують живлення, описують способи живлення; Обладнання: зошит, підручник, мультимедійна дошка. Тип уроку: урок засвоєння нових знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Живлення. Особливості обміну речовин гетеротрофного організму

Номер слайду 2

Вправа «Відгадай» Дикий вид цієї тварини зберігся тільки в Монголії, в найглухіших куточках чагарникових пустель. Зимує в горах: рятується від холодних вітрів. Годується колючими чагарниками, молодими пагонами саксаулу. Може подовгу не їсти і не пити. Їжу і воду запасає у вигляді жиру «про запас» в горбах. Може довго обходитися без води, але зате потім за один раз випиває відразу кілька відер.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Запишіть у зошит. Обмін речовин - це сукупність процесів надходження речовин до організму, їхнього перетворення в ньому, а також виведення назовні кінцевих продуктів обміну. Живлення тварин - надходження в організм і засвоєння ним речовин, необхідних для забезпечення енергетичних витрат, будови і відновлення тканин. Поживні речовини потрапляють до організму тварин з їжею.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Схема, що ілюструє способи живлення тварин

Номер слайду 7

Рослиноїдні тварини (фітофаги)Тварини фітофаги: 1 - гусінь метелика, 2 - товстолоб; 3 - козуля

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Хижаки Стратегії хижацтва: 1 - левиця наздоганяє антилопу; 2 - богомол полює на здобич із засідки; 3 - павук-хрестовик і його ловильна сітка; 4 - кіт у засідці

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Сапротрофами. Тварини-сапротрофи: 1 - скарабей священний; 2 - дощовий черв’як; 3 - жук-гробарик; 4 - гриф чорний

Номер слайду 12

Тварини-фільтратори Тварини-фільтратори: 1 - мідії; 2 - кит горбач

Номер слайду 13

Висновки. За характером обміну речовин багатоклітинні тварини належать до гетеротрофів. Серед багатоклітинних тварин трапляються різні способи живлення: хижацтво, паразитизм, фітофагія, сапротрофи.

Номер слайду 14

ПЕРЕВІРТЕ ЗДОБУТІ ЗНАННЯ1. Чим живлення тварин відрізняється від живлення рослин? Чим характеризується гетеротрофний тип обміну речовин? 2. Які ознаки притаманні хижим видам тварин? 3. Охарактеризуйте фітофагію як спосіб живлення тварин. 4. Яких тварин називають сапротрофами? Яке значення сапротрофів у природі? 5. Чим живляться тварини-фільтратори?

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Підручник (Соболь В.І., 2015 р.) ст.149-152 ДЛЯ ДОПИТЛИВИХ Що спільного й відмінного в живленні паразитичних і кровосисних видів?Записати у зошиті.

pptx
Додано
22 березня 2022
Переглядів
1115
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку