Презентація " Органи дихання, їх різноманітність. Значення процесів дихання."

Про матеріал
Тема: Органи дихання, їх різноманітність. Значення процесів дихання. Мета: розширити, поглибити знання учнів про будову органів дихання тварин, установити їх зв’язок з функціями, показати значення газообміну в легенях і тканинах, звернути увагу на значення дихання для підтримання життєдіяльності, показати, як відбувається ускладнення дихальної системи у тваринному світі – від найпростіших до вищих тварин; розвивати вміння порівнювати, установлювати причинно-наслідкові зв’язки; формувати вміння працювати в групах; виховувати етично-ціннісне ставлення до природи, розкрити значення дихання для організмів; виховувати екологічну культуру. Очікувані результати: учні називають органи дихання тварин; описують способи дихання у тварин; пояснюють значення дихання для організму; розпізнають (на зображеннях, за, описом): системи органів; порівнюють органи і системи органів і прояви життєдіяльності у різних груп тварин; порівнюють дихальні системи різних груп тварин. Обладнання: зошит, підручник, мультимедійна дошка. Тип уроку: комбінований урок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Органи дихання, їх різноманітність Значення процесів дихання

Номер слайду 2

Дайте відповідь. Які органи дихання характерні для мешканців водойм?Що є умовою газообміну через зябра?

Номер слайду 3

Органи дихання: 1- зябра (у риб); 2- легені (у ссавця); 3- трахеї (у комахи)

Номер слайду 4

Газообмін за рахунок дифузіїОдноклітинні організми, або найпростіші (амеба, інфузорія-туфелька), не мають спеціальних органів дихання. Газообмін у них відбувається за рахунок дифузії внаслідок безпосереднього проникнення газів через поверхню клітини.

Номер слайду 5

Дихання за допомогою зябер. Багатоклітинні організми, які живуть у воді, дихають зябрами. Уперше справжні зябра з’являються в багатощетинкових кільчастих червів. Серед хребетних тварин зовнішні зябра трапляються лише в деяких риб, хвостатих амфібій та пуголовків багатьох жаб і ропух.

Номер слайду 6

Трахейне дихання. Комахи та ряд інших членистоногих (наприклад, павуки) мають високоспеціалізований тип дихальної системи – трахейну. Її відмінність від інших систем полягає в тому, що кисень з повітря надходить по ній безпосередньо до клітин тіла, а не переноситься за допомогою крові.

Номер слайду 7

Легеневе дихання. Починаючи з рептилій, у хребетних трахея розділяється на два бронхи. Бронхи розгалужуються на бронхіоли, на кінцях яких знаходяться легеневі пухирці (альвеоли), у яких і відбувається газообмін.

Номер слайду 8

В амфібій легеневе дихання має другорядне значення. Переважну роль відіграє шкірне дихання і дихання через слизову ротової порожнини і глотки. У вищих хребетних у зв’язку зі зроговінням покривів легені набувають значення єдиного органа дихання. Особливістю дихання птахів є наявність спеціальних повітряних мішків, розташованих між органами тіла.

Номер слайду 9

Висновки1.     У процесі еволюції у тварин виникають спеціалізовані органи дихання – зябра, трахеї, легені, пристосовані до певних умов середовища існування.2.     Одноклітинні (амеба, інфузорія-туфелька) та нижчі багатоклітинні тварини (кишковопорожнинні, плоскі черви) не мають спеціальних органів дихання. Газообмін у них відбувається за рахунок дифузії.

Номер слайду 10

3.     Зябра – органи дихання у водному середовищі, характерні для риб, майже всіх пуголовків земноводних, у більшості молюсків, багатощетинкових кільчастих червів, личинок комах, які живуть у воді, – бабок, поденок.4.     Трахеї представлені розгалуженими трубочками, які пронизують усе тіло і відкриваються назовні отворами, характерні для деяких членистоногих.5.     Легеневе дихання притаманне наземним хребетним тваринам.

Номер слайду 11

Закінчи речення. Дихання одноклітинних тварин здійснюється через … Багатоклітинні організми, які не мають органів дихання, – це … Органи дихання комах – …До повітроносних шляхів ссавців належать… Для птахів характерне …  дихання. 

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Підручник (Соболь В.І., 2015 р.) §35 ст. 157-160 Скласти порівняльну характеристику особливостей газообміну у хребетних тварин за такими ознаками: органи дихання, особливості будови органів дихання, розташування органів дихання та механізм дихальних рухів.

pptx
Додано
22 березня 2022
Переглядів
3883
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку