Презентація "Жорсткість води"

Про матеріал
Мета презентації: розвивати компетентнісний образ "Я" через поетапне формування уявлень щодо жорсткості води, гармонійного явища природи, яке свідчить про хімічні закономірності, зв `язки між будовою та властивостями речовин, допомагає людині застосовувати їх у побуті, виробництві.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЖОРСТКІСТЬ ВОДИ11 клас. ХІМІЯОДЕСЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА №66 І-ІІІ СТУПЕНІВ ОДЕСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ ВЧИТЕЛЬКА: ЩЕГЛАКОВА ДЖУЛЬЄТТА ВОЛОДИМИРІВНАДіяльнісна мета: розвивати компетентний образ “Я” ( знання, розуміння, ставлення, застосування) через формування уявлень про гармонію природи:

Номер слайду 2

ОЦІНКА ЖИТТЄВОЇ СИТУАЦІЇДивно. Чому іноді миєш руки, а почуття чистоти немає, мило не піниться? Складається враження, що руки жирні і слизькі від води. Або навпаки: помив волосся, а воно, як солома. В чому причина?

Номер слайду 3

ЩО ОЗНАЧАЄ : “ЖОРСТКІСТЬ ВОДИ”?Жорсткість води — сукупність властивостей, зумовлених вмістом у воді катіонів кальцію та магнію. Якщо 1 л води містить до 2 ммоль\л цих йонів, то вода називається м` якою; понад 10ммоль\л – твердою або жорсткою(1-5)

Номер слайду 4

ЯК УСУНУТИ ЖОРСТКІСТЬ ВОДИ ?Тимчасову твердість води усувають кип'ятінням: Ca(HCO3)2 = Са. СО3↓ + Н2 О + СО2↑Mg(HCO3)2 = Mg. CO3↓ + Н2 О + СО2↑Постійну твердість води усувають введенням у воду деяких реагентів — натрій карбонату (кальцинована сода), кальцій гідроксиду (вапняна вода), натрій ортофосфату. Одночасно усувається як тимчасова, так і постійна, тобто загальна твердість води. Наприклад: Ca(HCO3)2 + Са(ОН)2 = 2 Са. СО3↓ + 2 Н2 ОMg. SO4 + Na2 СО3 = Mg. CO3↓ + Na2 SO4 Ca(HCO3)2 + Na2 СО3 = Са. СО3↓ + 2 Na. HCO33 Ca. SO4 + 2 Na3 РО4 = Са3(РО4)2↓ + 3 Na2 SO4(6-8)(2)

Номер слайду 5

Де і як можна використати набуті знання теми з користю для себе, суспільства, природи?ПОПРАЦЮЄМО В ГРУПАХ(робота з підручником)ЗАВДАННЯ ГРУПАМ: Що таке “жорсткість” води?Як видалити накип у чайнику?Жорстку воду не можна використовувати для прання білизни, миття шерсті і фарбування тканин, бо в ній мило втрачає свою мийну здатність. Це пояснюється тим, що розчинний у воді стеарат натрію С17 Н35 COONa, який становить головну складову частину мила, переходить у нерозчинний стеарат кальцію (або магнію), утворюючи так зване кальцієве (або магнієве) мило:2 С17 Н35 COONa + Ca. SO4 = (С17 Н35 СОО)2 Са↓ + Na2 SO4 При цьому мильна піна утворюється тільки після повного осадження іонів кальцію і магнію, на що непродуктивно витрачається багато мила. Крім того, утворюваний осад кальцієвого і магнієвого мила міцно осідає на волокнах тканин і забрудює їх, а при фарбуванні утворює плями. Така вода непридатна і для паперового, шкіряного, крохмального, спиртового виробництв Вона непридатна і для паросилового господарства, бо накип викликає інтенсивне руйнування стінок котлів, що може призвести до аварії (4)В коментарі зазначте, будь ласка, цифру, що відповідає зображенню об`єкта, яким можна скористатися для видалення накипу в чайнику 123

Номер слайду 6

ДЯКУЮ ЗА УВАГУВ роботі використано Інтернетресурс: 1.https://uk.wikipedia.org/wiki2https://history.vn.ua/pidruchniki/savchin-chemistry-11-class-2019-standard-level/41.php3https://history.vn.ua/pidruchniki/savchin-chemistry-11-class-2019-standard-level/41.php4http://poshukach.com/search5http://poshukach.com/search6.http://poshukach.com/search7ages?fr=chvbm18 http://poshukach.com/search

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
21 березня 2020
Переглядів
2357
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку