Презентація "Зима Чарівниця"

Про матеріал

Даний матеріал можна використати як виховний захід або на уроках ЯДС під час вивчення розділу " Природа взимку " в 2 класі .

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

1. Коли до нас приходить зима за календарем .(1 грудня)2. Після якої пори року приходить зима .(Після осені )3. Яка буває зима ?(холоднюча,морозяна,сердита і тріскуча,хуртовинна,ніжна,Заметільна,сніжна,Затишна).

Номер слайду 4

Зима. Ну й бо снігу намело – Стало білим все село. Біла стежка , біла річка ,Біла вишня і смерічка ,Біла хата , білі коні ,Тільки носики червоні .( Л. Куліш – Зіньків )

Номер слайду 5

Зимонька Чарівниця принесла нам загадки.1. Прийшла до нас бабуся у білому кожусі . Поля причепурила – Пухнастим снігом вкрила. Відгадайте , хто вона ,Ця бабуся чепурна? (Зима)2. Прийшла баба з вітрами Та з білими снігами. Привела з собою Діда з бородою.(Зима і Дід Мороз)3. Пухнастий сніг усе вкриває , різдвяна зірка в небі сяє . Повсюди радість,щастя сміх цей місяць радість нам приніс . (Січень)

Номер слайду 6

Зимонька Чарівниця принесла нам загадки.4. Другий він в календарі ,Холодно у цій порі. Снігопади, завірюха,Всі ховають в шапки вуха. (Лютий)5. Розсипає з неба сніг Білим килимом до ніг. Миколайчики приносить. Новий рік у гості просить. (Грудень)6. Я падаю на ваші хати . Я білий – білий ,волохатий . Я прилипаю вам до ніг. А називаюсь просто … (Сніг)

Номер слайду 7

Зимонька Чарівниця принесла нам загадки.7. Вата з хмари полетіла . Сріблом золотим мигтіла –На холодне впала ,Цілу зиму лежала ,А на тепле впала – Крапелькою стала. (Сніжинка)8. Росте вона холодною зимою , а тільки сонечко засяє, вона плаче і розтає. (Бурулька)9. Не рубає , не муруєА без рук мости будує. Хоч не маєш олівця. А малює без кінця. (Мороз)

Номер слайду 8

Зимонька Чарівниця принесла нам загадки.10. Рано – вранці увесь світ. Вбрався в білий оксамит . А як вітер нападе Оксамит цей пропаде. (Іній)11. Прозорий мов скло,Не вставиш у вікно. (Лід)12. Дерев’яні коні по снігу йдуть . А в сніг провалюються . ( Лижі)13. Ой немає їм ціни!По льоду біжать вони – Швидконогі … (Ковзани)

Номер слайду 9

Бесіда про Зиму Чарівницю!Красуня зима вкрила всі поля й дороги пухнастою білою ковдрою . Це моя найулюбленіша пора року. Взимку діти грають в сніжки й ліплять снігову бабу , катаються на ковзанах , на санчатах. Зима з собою приносить морози , багато снігу,та звичайно радість дітям . Заметіль і хуртовина тихо лягають на луки і на поля і все стає білим.

Номер слайду 10

Для вас я і конкурс приготовила.» Склади слово » . В цьому конкурсі ви повинні зібрати слова . Я зараз вам роздам букви , а ви з цих букв повинні скласти слова,але ці слова асоціюються зимою : ейкох – хокей ;тачанас – санчата ;низавок – ковзани;ьнечіс – січень ;йитюл – лютий ;ьнедург – грудень

Номер слайду 11

А хто мені скаже : які назви мають зимові місяці. Грудень рік кінчає , зиму починає . В цьому місяці дні коротші , а ночі найдовші . В грудні є свято Миколая його святкують 19 грудня . Святий Миколай знає про діток усе . Він стежить за кожною дитиною цілий рік . Як дітки чемні , добрі , ніжні ,ласкаві. Миколай дарує діткам подарунки . І любить всіх діток на цьому світі. Січень – найсуворіший місяць . Він славиться сильними морозами та завірюхами . Січень – перший місяць року . Новий рік одне з державних свят в Україні .

Номер слайду 12

Кожного року 31 грудня на 1 січня . Старий новий рік наступає з 14 січня . А , ще зветься празником святого Василя . В цей день чекали Засівальників , які обсипали хату з лаками і бажали щастя та здоров’я. Лютий – останній місяць зими . В лютому сильні завірюхи , снігопади і морози,сильні вітри. В лютому є церковне свято стрітення , яке відзначається 15 лютого .15 лютого зустрічається Зима з Весною . І вони починають змагатися хто переможе.

Номер слайду 13

Прикмети про грудень. Якщо зима не настала в грудні і в січні , то вона і не настане до 10 лютого. Снігурі прилетіли в грудні – зима буде суворою. Зима морозяна , з великим снігом віщує гарний врожай на хліб. Від морозу до зими місяць. На полях сніг хвилястий будуть хліба рясні. Грудень рік кінчає , зиму починає. Грудень снігом замете – буде літо золоте . Якщо в грудні шумить ліс – чекай на відлигу.

Номер слайду 14

Прикмети про січень. Якщо січень холодний , то липень сухий і спекотний , грибів не ждіть до осені. У січні березень ,то бійся березня в січні . Глибокий сніг у січні – будуть дощі влітку. Сусідка кричить буде віхола . Якщо торішній січень був теплий , то нинішній буде холодний . Багато зірок в небі віщує велика кількість ягід в лісах. Теплий новий рік обіцяє хороший збір жита . Якщо кіт ховає свій ніс під лапки , то морозна погода ще довго не покине землю . Січень – року початок , зимі середина . Якщо в січні луни чутно далеко – морози будуть сильнішати . Галки літають в повітрі буде снігопад.

Номер слайду 15

Прикмети про лютий. В лютому багато інею – влітку буде багато роси й меду. Лютий багатий снігом – квітень буде щедрий на воду . Ворона під крило ніс ховає до холоду . Місяць мутний сніг піде . Сонце сходить червоне і в червоній зорі – чекати хуртовини . Холодний і морозний лютий – провісник жаркого літа. Лютий без снігу загрожує Мінімальним урожаєм зернових культур. Лютий грім попереджає про подальші сильні вітри . Якщо морози в лютому не як не покидають землю . То в перших числах березня буде сонце і плюсова температура. Останній зимовий місяць – період сильних провів вітру . Початок місяця зазвичай холодний і сніговий а останні дні лютого часто радують відлигою. Питає лютий чи добре взутий?Лютий малює весну красну чує . У лютім сонце йде на літо , зима на мороз.

Номер слайду 16

Конкурс Зима Чарівниця.« Зима Чарівниця , яка вона? ». Я зараз буду ставити запитання , а ви повинні дати відповідь, як найбільше прикметників . Сніжинка яка? ( Біла , ніжна , легка , пухнаста , срібляста, чарівна , тендітна ) . Зима яка ? ( Снігова , люта , холодна , морозяна , снігова , біла , хуртовинна ) . Сонце яке ? ( Холодне , непривітне , яскраве ) .

Номер слайду 17

Прийшла до нас бабуся у білому кожусі. Поля причепурила –Пухнастим снігом вкрила. Відгадайте, хто вона,Ця бабуся чепурна?(Зима)

Номер слайду 18

Ознаки зими. Снігопад;Метелиц;Мороз;Ожеледиця;Утворення льоду на водоймах;Короткі дні та довгі ночі.

Номер слайду 19

Зимові місяці

Номер слайду 20

Загадки про зимові місяціПід подушкою пакунки –Миколайчика дарунки. Трішки ще й почне свій лік,Не старий, а Новий рік!(Грудень)Входить в двері Новий рік,Починає новий лік…Різдвяна в небі зірочка,А під вікном щедрівочка.(Січень)Мороз і завірюха –Замерзли щічки й вуха. Хто з місяців лютує,Над нами бешкетує?(Лютий)

Номер слайду 21

Молодці!

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 2 клас, Презентації
Інкл
Додано
18 січня 2023
Переглядів
1769
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку