Презентація "Зима іде, свята веде"

Про матеріал

Будуть змінюватись часи, школа вирішуватиме нові завдання, проте актуальною є і буде одна проблема - виховання громадянина Батьківщини, який знає і пам'ятає свій рід, мову материнську, цінує минуле й буде гідно творити майбутнє.

Важливим завданням вчителя є виховання в учнів шанобливого ставлення до звичаїв і традицій українського народу, природи рідного краю.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зима іде, свята веде. Підготували учні 4 класу Керівник : вчитель початкових класів ЗЗСО І –ІІ ст. №21 Міста Торецьк. Ткаченко Ю.І.

Номер слайду 2

Вчимося виконувати проекти –  готуємося до успіху в житті. В народі кажуть: «Зима іде, свята веде». І дійсно. Взимку майже щодня – свято. Введення ( 4 грудня );Катерини ( 7 грудня );Андрія (13 грудня);Наума ( 14 грудня );Варвари Великомучениці( 17 грудня );Сави ( 18 грудня );- Святого Миколая (19 грудня);- Святвечір (6 січня);- Різдво Христове (7 січня);Новий рік або свято Василя (14 січня); Водохреща (19 січня); Стрітення ( 15 лютого ).

Номер слайду 3

4 грудня Введення у храм Пресвятої Богородиці

Номер слайду 4

Інша назва цього свята Третя Пречиста. До цього дня потрібно завершити всі сільскогосподарські роботи. Дуже великим гріхом після Введеня вважається копання або ж розпушування землі. Категорично забороняється цього дня прати білизну, шити, копати землю. Як Введення мостить мости, а Микола гвіздки забиває, то зима лютою буде

Номер слайду 5

Свято Катерини - свято дівочої долі. Дівчата ворожать, закликаючи свою долю, а парубки напередодні цього дня повийні постувати — тоді доля пошле їм гарну дружину.7 грудня – Свято Святої великомучениці Катерини

Номер слайду 6

Напередодні Катерини дівчата клали під подушку листочки з різних дерев, помічаючи таким способом кількох хлопців. Серед них мав бути: яблуневий листочок — для дівчини. Лягаючи спати, дівчина читала молитву долі, аби та змилосердилась над нею, а вдосвіта прохала найменшого в родині хлопчика витягти одного з листочків: який витягне, за того й вийде заміж, а як випаде листочок з яблуні, то доведеться ще подівувати. Танцювати цього вечора не можна було, оскількі триває піст

Номер слайду 7

13 грудня. День Святого Андрія Первозванного

Номер слайду 8

Дівчата і хлопці збиралися на вечорниці: у великій просторій хаті. Дівчата вишивали, співали, хлопці їх розважали жартами, вигадками. Найтаємничніше, найцікавіше свято зимового циклу свят

Номер слайду 9

Весело і дотепно святкували Калиту. Печиво прив'язується якнайвище попід стелею,а потім хлопці та дівчата з зав'язаними очима мусять дострибнути до нього і відкусити шматок.

Номер слайду 10

У ніч на Андрія хлопцям дозволялося бешкетувати. Єдина ніч у році, коли люди вибачали парубкам жарти і навіть шкоду. Хлопці ішли до дівчини, до тієї, яку не хотіли відпускати з свого гурту. Вважалося, що коли зняти ворота, то до наступного року дівчина не покине дівочого гурту.

Номер слайду 11

Андрієва ніч допомагає незаміжнім дівчатам пізнати свою долю: чи доведеться рік дівувати, чи чекає вдале заміжжя. Ворожити слід у ніч перед святом. Дівчата брали чобіт і кидали через хату. В який бік чобіт покаже, туди дівчина і заміж вийде. На Андрія дівчата ворожать, співають. Рахували стовпи. Спочатку зав’язували очі і тоді дівчина рахувала стовпи. Який дев’ятий стовп такий буде її чоловік. Якщо високий стовп, то й високого зросту буде чоловік. Цього вечора дівчата ворожили, щоб знати не тільки ім’я, а й звідки старостів чекати. Брали ложки, ставали на дворі і стукали ложками, звідки собаки загавкають, звідти й старостів чекати. Хлопці теж часу не гаяли. Ішли до дівчини, до тієї, яку не хотіли відпускати з свого гурту. Вважалося, що коли зняти ворота, то до наступного року дівчина не покине дівочого гурту.

Номер слайду 12

Ворожіння за допомогою петуха. Дівчата розкидали крупу, крихти хліба, вугілля, гроші.. Ставили дзеркало і тарілку з водою. Потім заносили петуха і дивились, що він буде клювати спочатку: крупу – до багатства, хліб – до врожаювугілля - до вічнного дівування, гроші монетки - до грошей. Якщо петух клюне дзеркало – чоловік буде щеголем, якщо почне пити воду – п,яницею..

Номер слайду 13

Святий Миколай — чудотворець, доброчинець, чарівник. У ніч на 19 грудня, у день його пам'яті, він розносить дарунки дітям, вітає з зимою, благословляє на добрі вчинки. Це найбажаніший день у році для дітлахів.  19 грудня День Святого Миколая, котрого вважають захисником всіх знедолених Життя Святого Миколая дає нам важливий урок – бути щирими, лагідними, працьовитими і милосердними.

Номер слайду 14

За легендою, Святий Миколай живе у Раю на небесах і раз у рік спускається на землю, щоб прийти до діток і принести їм дарунки за хороше навчання, чемну поведінку, повагу до батьків та старших людей.

Номер слайду 15

Цикл Різдвяних Свят

Номер слайду 16

Різдво Христове велике християнське свято, день Народження Ісуса Христа7 січня 6 січня Святвечір

Номер слайду 17

Це найбільше свято в році. Його святкують три дні, а передує йому Святвечір

Номер слайду 18

На Святвечір готують 12 страв на честь 12 апостолів – учнів Христа. Страви пісні. Вечеряють одразу після заходу сонця, коли на небі з’являється перша зірка. За столом мусить зібратися вся родина. Вечеря починається молитвою. У цей час лише горить воскова свічка. Повечерявши, родина колядує.

Номер слайду 19

Діти поспішають найшвидше вибігти з хати із звіздою (зіркою) колядувати по сусідах та родичах.

Номер слайду 20

Восьмикутна зірка - головний атрибут українського святкування Вона символізує народження. Це – символ Бога, символ сонця, символ світла. Восьмикутна зірка – це дуже давня позитивна символіка сонця. Саме таке походження має колядницька зірка. . Різдвяна символіка дуже багата і всіляка

Номер слайду 21

На Різдвяні свята хлопчики-колядники ходили з Козою. В основі цього обряду сюжет розважального змісту. Роль Кози виконував кмітливий хлопчик. Його обов'язком було розвеселити глядачів. Колись голову Кози вирізали з дерева, оббиваючи її козячою шкірою. Маска мала рухому щелепу, що клацала під час вистави. Костюм Кози складав кожух, під яким ховався виконавець ролі. Усі інші персонажі маскувались відповідно до своїх ролей.

Номер слайду 22

Якщо котрась дитина була нечемною чи не хотіла вчитися, то замість Святого Миколая у чарівну грудневу ніч до неї прийде чортеня Антипко. Воно залишить під подушкою непослуха пучок вербових різочок. Іноді наука не іде без бука. Але то буває дуже рідко, бо дітки у нас усі слухняні і добре вчаться на радість батькам.13 січня Свято Маланки ( Щедрий вечір, Щедра (Друга) кутя )

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Під час Щедрої вечері накривають багатий стіл, де переважають м'ясні страви. Вдруге протягом зимових Святок готують кутю, випікають і спеціальні хліби “Маланку” та “Василя”.

Номер слайду 25

З настанням сутінок по селу ходили ватаги щедрувальників в карнавальних костюмах з музиками. Серед ряджених найчастіше зустрічаються образи Маланки, Василя, кози, діда з бабою, циган, ведмедя, журавля, кота...

Номер слайду 26

Підійшовши до вікна, ряджені в пісенній формі просили у господарів дозволу щедрувати. Прихід ряджених був доброю ознакою, тому їх зазвичай радо запрошували в оселю.

Номер слайду 27

14 січня Старий Новий рік, або Василя

Номер слайду 28

Господарі прокидаються рано, до схід сонця, прибирають солому з долівки, підмітають в хаті. Від Святого вечора до Василя підлогу ніхто не підмітав, щоб не вимести і не винести щастя та долі з хати.

Номер слайду 29

На Новий рік ходять посівальники та співають засівальні пісні. Вони віншують господаря та його родину. Сійся, родися, жито, пшениця, всяка пашниця, на щастя, на здоров’я та на Новий рік, щоб уродило краще, як торік, - коноплі під стелю, а льон по коліна, щоб у вас, хрещених, голова не боліла. Будьте здорові, з Новим Роком!

Номер слайду 30

Старого Нового року з нетерпінням чекають хлопчики. З самого ранку, ще вдосвіта, набравши в кишені або рукавички зерна, вони вирушають до сусідів і родичів посівати. Найчастіше посівають пшеницею, можна посівати житом, ячменем, вівсом.

Номер слайду 31

Господарі пригощають посівальників пирогами, окрайцем “Василя”, горіхами, цукерками, платять дрібні гроші.

Номер слайду 32

19 січня свято Водохреща або Йордан. Святом Водохреща закінчується цикл Різдвяних Свят.

Номер слайду 33

Зранку люди йдуть до річки або до ставка. Там вони вирізають велику ополонку у вигляді хреста.

Номер слайду 34

Священик освячує воду. Люди набирають собі тієї водиці і бережуть її увесь рік, ласкаво називаючи водичкою-йорданичкою, бо це була жива вода, яка приносить щастя,здоров’я і красу.

Номер слайду 35

Опісля священник ходить із освяченою водою і скроплює кожну оселю, щоб до людей приходило тільки щастя, щоб оминало їх зло.

Номер слайду 36

Вода зберігалась за образами на випадок поранення або тяжкої хвороби. Казали: «Скропіть усіх свяченою водою, щоб ми стрічались лише з радістю, а не з бідою! На ручки, на ніжки — щоб нам не боліли, також на голівки — щоб ніколи не хворіли!». Ця водичка вважалась цілющою, її набирали у посуд, напували і худобу, «щоб хвороби не боялась і міцною була». Вода володіла цілющою і магічною силою (в казках — жива і мертва вода

Номер слайду 37

15 лютого Стрітення, Стрічання, Громиця, Зимобор Відзначають через 40 днiв пiсля Рiздва Христового.

Номер слайду 38

У народному побуті Стрітення (Стрічення) здавна сприймається, як зустріч зими з весною. Казали, що «в цей день зима весну зустрічає, заморозити її хоче, та сама лиходійка від свого хотіння тільки потіє».

Номер слайду 39

Із цим пов'язано багато народних прикмет. Якщо на Стрітення сніг зранку, буде врожай ранній. Як на Стрітення тепло і сонячно, то й весна буде теплою. Якщо на Стрітення капає зі стріх, весна затягнеться, а якщо не капає — буде рання і суха. Як на Стрітення півень нап'ється води з калюжі, то чекай ще стужі. Громовиця — складай рукавиці, близько весна.

Номер слайду 40

Випікали обрядове печиво, «жайворонків», давали дітям, щоб ті закликали весну, допомагали їй подолати зиму. Але, як зима не противилась, а весна вже була на порозі.

Номер слайду 41

Господарі виставляли на ніч тарілку з зерном на двір. Якщо ранком є роса - врожай, нема роси - немає врожаю. Ворожіння на врожай

Номер слайду 42

У церквах цього дня святять воду і свічки. Такі свічки називають «громичними», бо їх ставили перед образами під час грози, щоби захистити людей і худобу від блискавки.

Номер слайду 43

1. Святий вечір розпочинається, коли на небі з’явиться перша …? (Зірка) 2. Як називається посуд в якому подають кутю? (Макітра) 3. Як називається головний напій святкової вечері? (Узвар) 4. Що на святі вважають символом доброго врожаю? (Дідух) 5. Невеликій варений виріб з тіста, начинений сиром, ягодами, картоплею? (Вареник) 6. Які пісні співають діти у це свято? (Колядки)

Номер слайду 44

Зима іде, свята веде. Підготували учні 3 класу ЗОШ І –ІІ ст. №21 Керівник вчитеть Ткаченко Ю.І. 2014 – 2015 н. р. Кульки сяють на ялинці,Всім даруночки в торбинці. Північ – і почне свій лік. Нами жданий ... Чотирнадцяте число,В хату свято привело. Весело народ гуля. В старий рік, на ... Як прийде зима й свята –Серед них і калита. В християнстві день-подія!Адже свято це - (Андрія)Цей Святий вночі прийде,Подарунки покладе. В грудні зустрічі чекай... Звуть Святого ... (Миколай)(Новий рік)В небі зірочка зійшла-Звістка радісна прийшла!Християнське торжество. Називаємо ...( Різдво)(Василя)

Номер слайду 45

Знай та бережи традиції, звичаї свого народу

Номер слайду 46

Хороших зимових свят

Номер слайду 47

http://www.sviato.in.ua/malanky_nar.phphttp://www.aratta-ukraine.com/sacred_ua.php?id=68http://www.pisni.org.ua/articles/69.htmlhttp://garbuz.org.ua/Narodni-zvichai/vasylja-ta-malanky.htmlhttp://popka.blog.tut.ua/374/2296/http://molotoff.info/rozdumi/religiya/819-vasulja.htmlhttp://sms.xsms.com.ua/congrat/sms_schedrivky/http://matiyko.io.ua/s89840/svyato_malanki. Використані ресурси:

pptx
Додано
28 липня 2018
Переглядів
5954
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку