Презентація "Зміни агрегатних станів. Плавлення (тверднення). Теплокровні й холоднокровні тварини. Терморегуляція організму людини. Опіки. Обмороження. Теплозбереження".

Про матеріал
Презентація до уроку "Зміни агрегатних станів. Плавлення (тверднення). Теплокровні й холоднокровні тварини. Терморегуляція організму людини. Опіки. Обмороження. Теплозбереження" за підручником Засєкіної Т. М. Природничі науки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зміни агрегатних станів. Плавлення (тверднення)Теплокровні й холоднокровні тварини. Терморегуляція організму людини. Опіки. Обмороження. Теплозбереження.

Номер слайду 2

Назви́ явища / процеси, які зображено. Слова-підказки: плавлення, кристалізація, випаровування, конденсація.

Номер слайду 3

Між твердим тілом і рідиною. Якщо нагрівати тверде тіло, його атоми й молекули можуть набути такої рухливості, що зруйнують чіткий порядок розташування, і тверде тіло перетвориться на рідину. Наприклад, лід стає рідиною за температури 0 °С, олово — за 232 °С, і тому його можна розтопити в домашніх умовах. А от сталь переходить у рідкий стан за 1 500 °С і її розплавляють у високотемпературних печах.

Номер слайду 4

Та деякі тверді речовини не плавляться. Як-от, целюлоза, з якої виготовляють папір, буває лише твердою. Цукор хоч і можна розплавити, а от перевести в газуватий стан — ні.

Номер слайду 5

Між рідиною і парою. Пароутворення — це процес переходу речовини з рідкого стану в газуватий. Рідину можна перетворити на газ двома способами: випаровуванням і кипінням. Кожен із цих процесів має свої особливості.

Номер слайду 6

Випаровування рідин відбувається за будь-якої температури. Кипіння відбувається за фіксованої температури.

Номер слайду 7

Зворотний до випаровування процес — конденсація, за якої пара перетворюється на рідину.

Номер слайду 8

Випаровування відіграє важливу роль не лише в фізичних процесах на нашій планеті, але й для тебе особисто. Саме завдяки випаровуванню твій організм може охолоджуватися — виділяючи піт. Так само важливе випаровування й для інших організмів, які пристосувалися так чи інакше використовувати його для терморегуляції. А як охолоджуєшся ти?

Номер слайду 9

Найінтенсивніше випаровування відбувається в жаркому кліматі. Ссавці масою 100 г витрачають на випаровування 15 г води. А в тварин із масою тіла 10 г втрата води становить майже третину від маси тіла! Тому маленькі мешканці спекотних зон ведуть нічний спосіб життя, а вдень рятуються від перегрівання і надмірних втрат води.

Номер слайду 10

Рослини також випаровують воду для охолодження. Тому в рослинних заростях завжди особливий мікроклімат.

Номер слайду 11

Назви́ процеси

Номер слайду 12

Як живуть організми протягом року? Назви́ організми, зображені на світлинах. Чи активні вони протягом всього року? Від чого залежить їхня активність?

Номер слайду 13

Як пристосуватися до холоду й тепла? У нашій кліматичній зоні в різні пори року поверхня землі отримує різну кількість тепла. Тож температура може коливатися від значних морозів узимку до спеки влітку. Як організми пристосовуються до таких коливань?

Номер слайду 14

Переважна більшість рослин, які ростуть в Україні, на зиму гинуть, але живими залишаються їхні насінини, бульби, цибулини. Вони заховані в ґрунті. Тільки-но весняне сонечко починає нагрівати поверхню землі, ці насінини, бульби й цибулини починають активно проростати. Дерева на зиму залишаються живими, але майже всі процеси в них припиняються. Тому зимові морози не завдають деревам шкоди.

Номер слайду 15

Чим небезпечний мороз? Коли вода в організмі замерзає, вона утворює гострі крижинки, які руйнують його зсередини. Життя організму можливе, якщо вода всередині нього підтримується виключно в рідкому стані. Частина тварин за низьких температур гине, наприклад комахи, а кінця зими дожидають лише відкладені ними яйця. Проте є тварини, які виживають узимку.

Номер слайду 16

Холоднокровні та теплокровні організми роблять це по-різному:у холоднокровних тварин температура тіла дорівнює температурі навколишнього середовища. Із настанням холодів вони переважно впадають у сплячку. У цей період у крові холоднокровних збільшується кількість речовин, що не дають їй замерзнути. До холоднокровних тварин належать риби, земноводні (жаби, тритони, саламандри), плазуни (ящірки, змії, черепахи).теплокровні тварини підтримують постійну температуру тіла незалежно від температури навколишнього середовища. Це ссавці й птахи. Вони мають покриви, які не випускають тепло назовні. У вовків і рисей це густа шерсть, у птахів — пір’я, а в тюленів — товстий шар жиру. Також узимку теплокровні тварини намагаються багато їсти. Адже їхні організми перетворюють їжу на внутрішнє тепло. Тому не забувай, що взимку необхідно облаштовувати годівнички й підгодовувати птахів, щоби вони змогли пережити зиму.

Номер слайду 17

Проаналізуй зображення двох сусідніх будинків, отримане за допомогою тепловізора. У якому з них установлено дійсно енергоефективні вікна?

Номер слайду 18

Домашнє завдання: Установіть відповідність:а) впадає у зимову сплячку; б) риє прохолодні нірки; в) для охолодження має збільшену площу поверхні шкіри з якої випаровується рідина; г) переміщується в місцевість із теплим кліматом; д) розпушують пір’я, хутро, бо повітря погано проводить тепло; е) перебуває у прохолодній воді; є) видозмінена форма листя; ж) сезоне скидання листя.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}12345678

Номер слайду 19

Використані джерела: Засєкіна Т. М. Природничі науки. Підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти./ Засєкіна Т., Білик Ж., Лашевська Г. – Київ: Видавничий дім «Освіта», 2022. – 235 с.

pptx
Додано
2 лютого 2023
Переглядів
2571
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку