Презентація "Значення бактерій у природі та житті людини"

Про матеріал
Бактерії відіграють визначальну роль у процесах очищення планети від органічних решток та продуктів життєдіяльності живих істот. Різноманітність способів живлення та шляхів отримання енергії, а також відносин з іншими організмами є головними причинами повсюдного поширення бактерій. Ціанопрокаріоти є прокаріотичними організмами, які живляться як рослини — шляхом фотосинтезу. Вони мають хлорофіл, але не мають хлоропластів. Завдяки ціанопрокаріотам на Землі виникла киснева атмосфера. Бактерії є найдавнішою групою живих організмів нашої планети.
Перегляд файлу

                                                                                                                                                                                                     ШЕВЧЕН                                                                                            ІВСЬ                                                                                               ИЙ                                                                                             ІЦЕЙ №1 ШЕВЧЕН                                                                                            ІВСЬ                                                                                                 ОЇ

imageЗначення  бактерй у природ та житт людини

image

                                                                                                                                                                                                                                   image                                         Вчитель б олог ї

Над я Приходько

Класифікація бактерій

-           imageimageбактерії гниття та розкладу;

-           грунтові бактерії;- молочнокислі бактерії ;

-           хвороботворні  бактерії.

image

1. Бактерії розкладу та гниття

imageimageВ грунті міститься велика кількість бактерій – сотні мільйонів в 1 г. 

Бактерії приймають участь в вивітрюванні гірських порід та мінералів. Так, залізобактерії сформували великі поклади залізних руд.

image

Сіркобактерії та мінералізація органічних залишків


imageБактерії, які беруть активну участь в мінералізації органічних з'єднань,

вважаються санітарами планети. З їх

допомогою органічні речовини загиблих рослин і тварин

перетворюються на перегній, який грунтові мікроорганізми

перетворюють в мінеральні солі, так необхідні для побудови рослин.


image

Мінералізація органічних речовин, що надходять у водойму, відбувається в результаті біохімічного окислення.

2. Азотфіксуючі  (грунтові) бактерії

image

imageimageВиявляється, зв'язувати азот і утворювати аміак вміють синьо-зелені водорості

(Ціанобактерії ), особливі бульбочкові бактерії . Всі ці корисні бактерії

imageвиробляють до 90% зв'язаного азоту і

втягують до 180 млн. т. азоту в азотний фонд ґрунту.

Очищення водойм


image

Широко застосовується діяльність ксенобактерій для

очищення грунтів і водойм, забруднених

imageБактерії, які очищають воду , стабілізують рівень її кислотності. З їх допомогою скорочуються донні

відкладення, поліпшується здоров'я риб і рослин, що живуть у воді.

Нещодавно групою вчених з різних країн були виявлені бактерії, які

руйнують детергенти, що входять до

складу синтетичних миючих засобів та деякі лікарські препарати.


нафтопродуктами.

image

3. Молочнокислі бактерії

imageМолочнокислі бактерії беруть участь в створенні кисломолочних продуктів. Кисломолочні продукти - група молочних продуктів, що виробляються з незбираного коров'ячого молока або його похідних

image(вершків, знежиреного молока і сироватки) шляхом сквашування заквасками. Молочнокислі продукти виготовляються також з молока овець, кіз, кобил та інших тварин.

Айран - різновид кисломолочного напою або різновид кефіру у тюркських та кавказьких народів. У різних мовах і в різних народів

точний сенс назви та технологія приготування трохи розрізняються, але загальним є те, що це молочний продукт, одержуваний за допомогою молочнокислих бактерій. Має різний рівень жирності. Башкири люблять втамовувати їм спрагу під час косовиць.

image

Виробляється з молока, сквашеного заквасками чистих культур, одна з яких - ацидофільна паличка. У 1910 році

російський вчений Гарт Е.Е. довів, що ацидофильную паличку

можна з успіхом застосовувати з лікувальними профілактичними

цілями в боротьбі з шлунково-кишковими захворюваннями, і що ця бактерія очищає кишечник від гнильних і деяких

хвороботворних мікробів

image

Кефір - кисломолочний напій, що отримується з незбираного або знежиреного коров'ячого молока шляхом кисломолочного і спиртового бродіння із застосуванням кефірних «грибків» - симбіозу

декількох видів мікроорганізмів: молочнокислих стрептококів

і паличок, оцтовокислих бактерій і дріжджів

image

Йогурт – кисломолочний продукт, який виробляється з незбираного молока шляхом його сквашування спеціальними культурами - Lactobacillus bulgaricus (болгарська паличка) і Streptococcus thermophilus (термофільний стрептококом).

image

Ряжанка - кисломолочний напій, що отримується з коров'ячого топленого молока спільним молочнокислим і спиртовим бродінням.

image image

Заквашування проводиться термофільними молочнокислими стрептококами і чистими культурами болгарської палички,

сквашується протягом 3-6 годин. Має жовтувато-буруватий відтінок і традиційний кисломолочний смак. фактично є одного з різновидів йогурту без смакових добавок.

image

Варенець, поряд з кисляком, - це стародавній кисломолочний напій, що виготовляється з топленого молока з допомогою закваски, сметани або

густих вершків. В Україні є національним блюдом, але готується також в

Сибіру, Вірменії, Туреччини, Грузії, Азербайджані. Структура однорідна, колір кремовий, поверхню рожева або коричнювата, смак приємний, солодкуватий. Консистенція залежить від технології приготування: «магазинний» варенець п’ють, а домашній їдять ложкою.

image

Мацун або мацоні - вірменський і грузинський йогурт з кип'яченого коров'ячого, буйволиного, овечого, верблюжого або козячого молока.

Основна мікрофлора цих напоїв - болгарська паличка і теплолюбні молочнокислі стрептококи. молоко заквашують

при підвищених температурах (48-55 ° С) і квасять в пристрої, зберігає тепло, приблизно 3-4 години.

image

Кумис - кисломолочний напій білуватого кольору з кобилячого молока, отриманий в результаті молочнокислого і спиртового бродіння за допомогою болгарської та ацидофільної молочнокислих паличок і дріжджів.

image

Молочнокислі бактерії в приготуванні овочевих страв

image

Бактерії-паразити

Бактерії по-різному взаємодіють з іншими організмами. Більшість бактерій веде вільний спосіб існування. Чимало бактерій є

паразèтами — вони оселяються у тілі тварин, рослин або грибів і, живлячись органічними речовинами хазяїна, спричинюють його захворювання або навіть загибель.

image

                                         Холерний вібріон       Туберкульозна паличка              Бліда спірохета

imageБактерії-паразити

Чисельні та різноманітні прояви паразитизму; Спричиняють інфекційні захворювання людей: правець, тиф, дифтерію, сифіліс, холеру, чуму, туберкульоз; тварин: сибірську виразку, мастит, сальмонельоз; рослин: бактеріальний рак винограду, кільцеву гниль картоплі, побуріння плодів абрикоса;

Розрізняють:                    Золотистий

ендопаразитичні (внутрішньоклітинні): рикетсії висипного тифу,

хламідія пневмонії;       стафілокок

imageекзопаразитичні (поверхневі): карієсний стрептокок, правцевий клостридій; облігатні: туберкульозна паличка; факультативні: золотистий стафілокок; аеробні: хелікобактер пілорі; анаеробні: холерний вібріон; паразити бактерій: бделовібріони (вібріоп’явки)

 З багатьма організмами бактерії здатні вступати у взаємовигідний симбіоз, при якому як бактерія, так і хазяїн, у тілі якого вона оселилась, отримують взаємну користь

imageimageЧайний гриб — це симбіоз оцтовокислих бактерій та грибів

дріжджів

Висновки

Бактерії відіграють визначальну роль у процесах очищення планети від органічних решток та продуктів життєдіяльності живих істот.

Різноманітність способів живлення та шляхів отримання енергії, а також відносин з іншими організмами є головними причинами повсюдного поширення бактерій.

Ціанопрокаріоти є прокаріотичними організмами, які живляться як рослини — шляхом фотосинтезу. Вони мають хлорофіл, але не мають хлоропластів.

imageЗавдяки ціанопрокаріотам на Землі виникла киснева атмосфера. Бактерії є найдавнішою групою живих організмів нашої планети.

pdf
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
25 листопада 2024
Переглядів
121
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку