Презентація "Значення бактерій у природі та житті людини"

Про матеріал
Бактерії відіграють визначальну роль у процесах очищення планети від органічних решток та продуктів життєдіяльності живих істот. Різноманітність способів живлення та шляхів отримання енергії, а також відносин з іншими організмами є головними причинами повсюдного поширення бактерій. Ціанопрокаріоти є прокаріотичними організмами, які живляться як рослини — шляхом фотосинтезу. Вони мають хлорофіл, але не мають хлоропластів. Завдяки ціанопрокаріотам на Землі виникла киснева атмосфера. Бактерії є найдавнішою групою живих організмів нашої планети.
Перегляд файлу

                                                                                                                                                                                                     ШЕВЧЕН                                                                                            ІВСЬ                                                                                               ИЙ                                                                                             ІЦЕЙ №1 ШЕВЧЕН                                                                                            ІВСЬ                                                                                                 ОЇ

imageЗначення  бактерй у природ та житт людини

image

                                                                                                                                                                                                                                   image                                         Вчитель б олог ї

Над я Приходько

Класифікація бактерій

-           imageimageбактерії гниття та розкладу;

-           грунтові бактерії;- молочнокислі бактерії ;

-           хвороботворні  бактерії.

image

1. Бактерії розкладу та гниття

imageimageВ грунті міститься велика кількість бактерій – сотні мільйонів в 1 г. 

Бактерії приймають участь в вивітрюванні гірських порід та мінералів. Так, залізобактерії сформували великі поклади залізних руд.

image

Сіркобактерії та мінералізація органічних залишків


imageБактерії, які беруть активну участь в мінералізації органічних з'єднань,

вважаються санітарами планети. З їх

допомогою органічні речовини загиблих рослин і тварин

перетворюються на перегній, який грунтові мікроорганізми

перетворюють в мінеральні солі, так необхідні для побудови рослин.


image

Мінералізація органічних речовин, що надходять у водойму, відбувається в результаті біохімічного окислення.

2. Азотфіксуючі  (грунтові) бактерії

image

imageimageВиявляється, зв'язувати азот і утворювати аміак вміють синьо-зелені водорості

(Ціанобактерії ), особливі бульбочкові бактерії . Всі ці корисні бактерії

imageвиробляють до 90% зв'язаного азоту і

втягують до 180 млн. т. азоту в азотний фонд ґрунту.

Очищення водойм


image

Широко застосовується діяльність ксенобактерій для

очищення грунтів і водойм, забруднених

imageБактерії, які очищають воду , стабілізують рівень її кислотності. З їх допомогою скорочуються донні

відкладення, поліпшується здоров'я риб і рослин, що живуть у воді.

Нещодавно групою вчених з різних країн були виявлені бактерії, які

руйнують детергенти, що входять до

складу синтетичних миючих засобів та деякі лікарські препарати.


нафтопродуктами.

image

3. Молочнокислі бактерії

imageМолочнокислі бактерії беруть участь в створенні кисломолочних продуктів. Кисломолочні продукти - група молочних продуктів, що виробляються з незбираного коров'ячого молока або його похідних

image(вершків, знежиреного молока і сироватки) шляхом сквашування заквасками. Молочнокислі продукти виготовляються також з молока овець, кіз, кобил та інших тварин.

Айран - різновид кисломолочного напою або різновид кефіру у тюркських та кавказьких народів. У різних мовах і в різних народів

точний сенс назви та технологія приготування трохи розрізняються, але загальним є те, що це молочний продукт, одержуваний за допомогою молочнокислих бактерій. Має різний рівень жирності. Башкири люблять втамовувати їм спрагу під час косовиць.

image

Виробляється з молока, сквашеного заквасками чистих культур, одна з яких - ацидофільна паличка. У 1910 році

російський вчений Гарт Е.Е. довів, що ацидофильную паличку

можна з успіхом застосовувати з лікувальними профілактичними

цілями в боротьбі з шлунково-кишковими захворюваннями, і що ця бактерія очищає кишечник від гнильних і деяких

хвороботворних мікробів

image

Кефір - кисломолочний напій, що отримується з незбираного або знежиреного коров'ячого молока шляхом кисломолочного і спиртового бродіння із застосуванням кефірних «грибків» - симбіозу

декількох видів мікроорганізмів: молочнокислих стрептококів

і паличок, оцтовокислих бактерій і дріжджів

image

Йогурт – кисломолочний продукт, який виробляється з незбираного молока шляхом його сквашування спеціальними культурами - Lactobacillus bulgaricus (болгарська паличка) і Streptococcus thermophilus (термофільний стрептококом).

image

Ряжанка - кисломолочний напій, що отримується з коров'ячого топленого молока спільним молочнокислим і спиртовим бродінням.

image image

Заквашування проводиться термофільними молочнокислими стрептококами і чистими культурами болгарської палички,

сквашується протягом 3-6 годин. Має жовтувато-буруватий відтінок і традиційний кисломолочний смак. фактично є одного з різновидів йогурту без смакових добавок.

image

Варенець, поряд з кисляком, - це стародавній кисломолочний напій, що виготовляється з топленого молока з допомогою закваски, сметани або

густих вершків. В Україні є національним блюдом, але готується також в

Сибіру, Вірменії, Туреччини, Грузії, Азербайджані. Структура однорідна, колір кремовий, поверхню рожева або коричнювата, смак приємний, солодкуватий. Консистенція залежить від технології приготування: «магазинний» варенець п’ють, а домашній їдять ложкою.

image

Мацун або мацоні - вірменський і грузинський йогурт з кип'яченого коров'ячого, буйволиного, овечого, верблюжого або козячого молока.

Основна мікрофлора цих напоїв - болгарська паличка і теплолюбні молочнокислі стрептококи. молоко заквашують

при підвищених температурах (48-55 ° С) і квасять в пристрої, зберігає тепло, приблизно 3-4 години.

image

Кумис - кисломолочний напій білуватого кольору з кобилячого молока, отриманий в результаті молочнокислого і спиртового бродіння за допомогою болгарської та ацидофільної молочнокислих паличок і дріжджів.

image

Молочнокислі бактерії в приготуванні овочевих страв

image

Бактерії-паразити

Бактерії по-різному взаємодіють з іншими організмами. Більшість бактерій веде вільний спосіб існування. Чимало бактерій є

паразèтами — вони оселяються у тілі тварин, рослин або грибів і, живлячись органічними речовинами хазяїна, спричинюють його захворювання або навіть загибель.

image

                                         Холерний вібріон       Туберкульозна паличка              Бліда спірохета

imageБактерії-паразити

Чисельні та різноманітні прояви паразитизму; Спричиняють інфекційні захворювання людей: правець, тиф, дифтерію, сифіліс, холеру, чуму, туберкульоз; тварин: сибірську виразку, мастит, сальмонельоз; рослин: бактеріальний рак винограду, кільцеву гниль картоплі, побуріння плодів абрикоса;

Розрізняють:                    Золотистий

ендопаразитичні (внутрішньоклітинні): рикетсії висипного тифу,

хламідія пневмонії;       стафілокок

imageекзопаразитичні (поверхневі): карієсний стрептокок, правцевий клостридій; облігатні: туберкульозна паличка; факультативні: золотистий стафілокок; аеробні: хелікобактер пілорі; анаеробні: холерний вібріон; паразити бактерій: бделовібріони (вібріоп’явки)

 З багатьма організмами бактерії здатні вступати у взаємовигідний симбіоз, при якому як бактерія, так і хазяїн, у тілі якого вона оселилась, отримують взаємну користь

imageimageЧайний гриб — це симбіоз оцтовокислих бактерій та грибів

дріжджів

Висновки

Бактерії відіграють визначальну роль у процесах очищення планети від органічних решток та продуктів життєдіяльності живих істот.

Різноманітність способів живлення та шляхів отримання енергії, а також відносин з іншими організмами є головними причинами повсюдного поширення бактерій.

Ціанопрокаріоти є прокаріотичними організмами, які живляться як рослини — шляхом фотосинтезу. Вони мають хлорофіл, але не мають хлоропластів.

imageЗавдяки ціанопрокаріотам на Землі виникла киснева атмосфера. Бактерії є найдавнішою групою живих організмів нашої планети.

pdf
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
25 листопада
Переглядів
7
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку