ШЕВЧЕН ІВСЬ ИЙ ІЦЕЙ №1 ШЕВЧЕН ІВСЬ ОЇ
Значення бактерй у природ та житт людини
Вчитель б олог ї
Над я Приходько
Класифікація бактерій
- бактерії гниття та розкладу;
- грунтові бактерії;- молочнокислі бактерії ;
- хвороботворні бактерії.
В грунті міститься велика кількість бактерій – сотні мільйонів в 1 г.
Бактерії приймають участь в вивітрюванні гірських порід та мінералів. Так, залізобактерії сформували великі поклади залізних руд.
Сіркобактерії та мінералізація органічних залишків
Бактерії, які беруть активну участь в мінералізації органічних з'єднань,
вважаються санітарами планети. З їх
допомогою органічні речовини загиблих рослин і тварин
перетворюються на перегній, який грунтові мікроорганізми
перетворюють в мінеральні солі, так необхідні для побудови рослин.
Мінералізація органічних речовин, що надходять у водойму, відбувається в результаті біохімічного окислення.
Виявляється, зв'язувати азот і утворювати аміак вміють синьо-зелені водорості
(Ціанобактерії ), особливі бульбочкові бактерії . Всі ці корисні бактерії
виробляють до 90% зв'язаного азоту і
втягують до 180 млн. т. азоту в азотний фонд ґрунту.
Широко застосовується діяльність ксенобактерій для
очищення грунтів і водойм, забруднених
Бактерії, які очищають воду , стабілізують рівень її кислотності. З їх допомогою скорочуються донні
відкладення, поліпшується здоров'я риб і рослин, що живуть у воді.
Нещодавно групою вчених з різних країн були виявлені бактерії, які
руйнують детергенти, що входять до
складу синтетичних миючих засобів та деякі лікарські препарати.
нафтопродуктами.
Молочнокислі бактерії беруть участь в створенні кисломолочних продуктів. Кисломолочні продукти - група молочних продуктів, що виробляються з незбираного коров'ячого молока або його похідних
(вершків, знежиреного молока і сироватки) шляхом сквашування заквасками. Молочнокислі продукти виготовляються також з молока овець, кіз, кобил та інших тварин.
Айран - різновид кисломолочного напою або різновид кефіру у тюркських та кавказьких народів. У різних мовах і в різних народів
точний сенс назви та технологія приготування трохи розрізняються, але загальним є те, що це молочний продукт, одержуваний за допомогою молочнокислих бактерій. Має різний рівень жирності. Башкири люблять втамовувати їм спрагу під час косовиць.
Виробляється з молока, сквашеного заквасками чистих культур, одна з яких - ацидофільна паличка. У 1910 році
російський вчений Гарт Е.Е. довів, що ацидофильную паличку
можна з успіхом застосовувати з лікувальними профілактичними
цілями в боротьбі з шлунково-кишковими захворюваннями, і що ця бактерія очищає кишечник від гнильних і деяких
хвороботворних мікробів
Кефір - кисломолочний напій, що отримується з незбираного або знежиреного коров'ячого молока шляхом кисломолочного і спиртового бродіння із застосуванням кефірних «грибків» - симбіозу
декількох видів мікроорганізмів: молочнокислих стрептококів
і паличок, оцтовокислих бактерій і дріжджів
Йогурт – кисломолочний продукт, який виробляється з незбираного молока шляхом його сквашування спеціальними культурами - Lactobacillus bulgaricus (болгарська паличка) і Streptococcus thermophilus (термофільний стрептококом).
Ряжанка - кисломолочний напій, що отримується з коров'ячого топленого молока спільним молочнокислим і спиртовим бродінням.
сквашується протягом 3-6 годин. Має жовтувато-буруватий відтінок і традиційний кисломолочний смак. фактично є одного з різновидів йогурту без смакових добавок.
Варенець, поряд з кисляком, - це стародавній кисломолочний напій, що виготовляється з топленого молока з допомогою закваски, сметани або
густих вершків. В Україні є національним блюдом, але готується також в
Сибіру, Вірменії, Туреччини, Грузії, Азербайджані. Структура однорідна, колір кремовий, поверхню рожева або коричнювата, смак приємний, солодкуватий. Консистенція залежить від технології приготування: «магазинний» варенець п’ють, а домашній їдять ложкою.
Мацун або мацоні - вірменський і грузинський йогурт з кип'яченого коров'ячого, буйволиного, овечого, верблюжого або козячого молока.
Основна мікрофлора цих напоїв - болгарська паличка і теплолюбні молочнокислі стрептококи. молоко заквашують
при підвищених температурах (48-55 ° С) і квасять в пристрої, зберігає тепло, приблизно 3-4 години.
Кумис - кисломолочний напій білуватого кольору з кобилячого молока, отриманий в результаті молочнокислого і спиртового бродіння за допомогою болгарської та ацидофільної молочнокислих паличок і дріжджів.
Молочнокислі бактерії в приготуванні овочевих страв
Бактерії по-різному взаємодіють з іншими організмами. Більшість бактерій веде вільний спосіб існування. Чимало бактерій є
паразèтами — вони оселяються у тілі тварин, рослин або грибів і, живлячись органічними речовинами хазяїна, спричинюють його захворювання або навіть загибель.
Холерний вібріон Туберкульозна паличка Бліда спірохета
Чисельні та різноманітні прояви паразитизму; Спричиняють інфекційні захворювання людей: правець, тиф, дифтерію, сифіліс, холеру, чуму, туберкульоз; тварин: сибірську виразку, мастит, сальмонельоз; рослин: бактеріальний рак винограду, кільцеву гниль картоплі, побуріння плодів абрикоса;
Розрізняють: Золотистий
ендопаразитичні (внутрішньоклітинні): рикетсії висипного тифу,
хламідія пневмонії; стафілокок
екзопаразитичні (поверхневі): карієсний стрептокок, правцевий клостридій; облігатні: туберкульозна паличка; факультативні: золотистий стафілокок; аеробні: хелікобактер пілорі; анаеробні: холерний вібріон; паразити бактерій: бделовібріони (вібріоп’явки)
Чайний гриб — це симбіоз оцтовокислих бактерій та грибів
дріжджів
Бактерії відіграють визначальну роль у процесах очищення планети від органічних решток та продуктів життєдіяльності живих істот.
Різноманітність способів живлення та шляхів отримання енергії, а також відносин з іншими організмами є головними причинами повсюдного поширення бактерій.
Ціанопрокаріоти є прокаріотичними організмами, які живляться як рослини — шляхом фотосинтезу. Вони мають хлорофіл, але не мають хлоропластів.
Завдяки ціанопрокаріотам на Землі виникла киснева атмосфера. Бактерії є найдавнішою групою живих організмів нашої планети.