Презентація "Знання та культура арабського світу

Про матеріал
Презентація призначена для поглиблення знань з теми "Перші середньовічні держави" у 7-му класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ми мета створення, сенс його відмінний, Погляд Божества і суть очей, що дивляться. Коло світу – перстень дорогоцінний А ми в тому персні – вправлений алмаз. Омар Хайам.

Номер слайду 2

Знання та культура арабського світу Презентацію підготувала вчитель історії та правознавства Хутірської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Берестова Оксана Миколаївна

Номер слайду 3

План уроку 1. Особливості розвитку арабської культури. 2. Система освіти у Халіфаті. 3. Наукові знання. 4. Арабська література 5. Мистецтво 6. Значення культури Халіфату.

Номер слайду 4

1. Особливості розвитку арабської культури. 1. Поважне ставлення до знань, заохочення розвитку науки. 2. Збереження, використання культурних досягнень античності та Стародавнього Сходу. 3. Заборона зображати людей та будь-які живі істоти. Відсутність ікон та картин. 4. Поширення арабесок та каліграфії, які замінили за змістом ікони.

Номер слайду 5

Освіта в арабських країнах Учитель та учні в мектебі Студенти у медресе

Номер слайду 6

Арабські цифри

Номер слайду 7

Освіта в арабських країнах Діти заучували Коран написаний на дерев’яних підручниках Вигляд сучасного медресе

Номер слайду 8

Наукові знання Харун ар - Рашид У VIII – IX століттях арабською мовою були перекладені праці давньогрецьких, іранських, індійських вчених; Найвідомішим перекладачем був Харун ар – Рашид У Багдаді був створений «Будинок Мудрості» – сховище, де перекладали , переписували та зберігали книги

Номер слайду 9

Математика Арабські математики Арабським математикам були відомі праці Піфагора, Евкліда, Архімеда, індійських астрономів та математиків. Вони створили алгебру, почали користуватися індійськими цифрами. Поступово ці цифри стали називати арабськими. Такими їх пізнали європейці.

Номер слайду 10

Астрономія Багдадська обсерваторія В Багдаді та Дамаску потужно працювали обсерваторії. Користуючись складними інструментами, астрономи змогли вирахувати окружність Землі, дали опис всіх зірок, які можна було спостерігати

Номер слайду 11

Історія Сторінка з арабського літопису Історія з‘явилася у арабів разом із ісламом. З’явилися перекази та легенди про Мухаммада, його біографії, відомості про те, як з’явився іслам Історики прославляли завоювання арабів; коротко передавали історію римських, ізантійських та іранських правителів

Номер слайду 12

Географія Арабські мандріники Великою повагою користувалася у арабів географія Про це говорить навіть арабське прислів’я: «Хто відправляється у мандрівку заради науки, перед тим відкриває двері раю». Географи вивчали не тіьки повідомлення про інші країни, але й намагалися побувти у них.

Номер слайду 13

Медицина Авіцена (Ібн – Сіна) Успішно розвивалася медицина. В Середній Азії жив великий вчений Ібн Сіна (980 - 1037), в Європі його називали Авіцена. Він був дуже різносторонньою особистістю - філософом, астрономом, географом, медиком, поетом. Йому належить більш ніж сто наукових праць; Авіцена описав ознаки багатьох хвороб, невідомих до цього

Номер слайду 14

Алхімія Алхімічні символи Алхімія – це наука, яка була явищем, характерним для всіх середньовічних держав; Головна мета алхімії – це пошук універсальних ліків від усіх хвороб (воскресальний камінь); Алхіміки працювали також над пошуком речовин, які перетворювали б у золото навіть воду.

Номер слайду 15

Арабська література

Номер слайду 16

Література На арабському ринку Купці та погоничі верблюдів привозили із інших країн чудові казки. Їх розповідали у палацах халіфа та багатіїв, на базарах, вулицях и в будинках Багдаду. Слухачі любили розповіді про дивні мандрівки та пригоди. Ще до ісламу у арабів виникла багата поезія, що відображала побут та звичаї кочівників. У кожному племені був свій визнаний поет, що виступав на святах.

Номер слайду 17

Фірдоусі (934 -1020) Фірдоусі читає поему «Шахнаме» Одним із самих відомих поетів був Фірдоусі (934-1020). Більше ніж 30 років він працював над поемою «Шахнаме» («Книга царів»). В ній розповідається про боротьбу арабських народів проти завойовників.

Номер слайду 18

Омар Хайам (1048 – 1123 рр.) Сучасний портрет На Близькому Сході Омар Xайям був знаний передусім як видатний учений. Слава про його дивовижні знання поширилася по всій Середній Азії. Він був видатним математиком, фізиком, астрономом, філософом - справжнім тогочасним енциклопедистом. Але у світі він відомий перш за все як автор «Рубаї» - віршів, що прославляють віру, любов, мудрість та силу духу.

Номер слайду 19

«Тисяча та одна ніч» Ілюстрації із книги Простий народ передавав смішні історії про хитрунів, які обманювали чиновників. Із цих переказів згодом був складена збірка, відома на весь світ «Тисяча та одна ніч». Головною героїнею стала Шахразада, яка завдяки своїй хитрості не тільки врятувала своє життя, але й вдало вийшла заміж.

Номер слайду 20

Арабська архітектура Палац Альгамбра

Номер слайду 21

Мечеті Блакитна мечеть В містах будували мечеті. Вони служили не тільки місцем молитви, але й залом суду, бібліотекою, клубом для житеів міста

Номер слайду 22

Собор Святої Софії У порівнянні із християнським храмом облаштування мечеті було більш ніж скромним: в ній немає ані меблів, ані дорогих речей, ані музичних інструментів. Підлога застелена килимами, на яких сидять відвідувачі, що залишили за дверима своє взуття; стіни розписані цитатами із Корану

Номер слайду 23

Арабески Зразки арабесок Прикрашалися арабські будівлі арабесками. Арабески - складний орнамент із геометричних фігур і стилізованих рослинних мотивів, який подеколи містить каліграфічні східні написи.

Номер слайду 24

Значення культури Халіфату 1) Європейці сприйняли від арабів багато цінних наукових знань. 2) Праці арабських математиків, лікарів, астрономів стали інструкцією для вчених середньовічної Європи. 3) Від арабів європейці отримали не тільки цифри, але й нову систему відліку, знання по астрономії, в тому числі назви багатьох зірок. 4) У арабів ми навчились креслити більш досконалі карти, пізніше - користуватися компасом та глобусом. 5) Твори Авіцени по медицині, перекладені на латинську мову до XVII століття були настільною книгою європейських лікарів. 6) Мусульманське мистецтво вплинуло на особливості архітектури, на звичаї та традиції Іспанії та Південної Італії, багатьох країн Африки. 7) У великих бібліотеках зберігалися старовинні рукописи. Багато праць давньогрецьких вчених та письменників із країн Халіфату стали відомими в Європі завдяки арабам.

Номер слайду 25

Домашнє завдання 1. Опрацювати параграф підручника 2. Скласти узагальнюючу таблицю «Досягнення арабської культури» 3. Підготуватися до практичного заняття.

Номер слайду 26

Висновки Індійський поет Рабіндранат Тагор сказав: «Я не хочу обносити стінами свій будинок чи забивати свої вікна. Я хочу, щоб дух культури різних країн як найбільш вільно віяв звідусіль: не потрібно лише, щоб він збив мене з ніг». Ці слова добре ілюструють історію розвитку арабської культури. Вона, увібравши в себе досягнення багатьох народів та поколінь, не впала, не втратила актуальності і зараз. Вона продовжує свою переможну ходу.

Номер слайду 27

Список використаних джерел Література 1. Рубель В. А. історія середньовічного Сходу: Курс лекцій. / Рубель В. А. -Київ, 1997. 2. Коран / Перекл. з араб. Я Плотнюка // Всесвіт. - 1990. - № 96. 3. Журавский А В. Христианство и ислам. / Журавский А В. - Москва, 1990. Інтернет – ресурси http://svitppt.com.ua http://www.schoollife.org.ua http://notatka.at.ua

ppt
Додано
27 жовтня 2019
Переглядів
16728
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку