Презентація "Знайомтесь - кантата"

Про матеріал

Презентація до інтегрованого уроку музичного мистецтва у 6класі за темою: "знайомтесь: кантата"

Презентація розповідає про втілення історичної події у різних видах мистецтва.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Знайомтесь: кантата. Мета: Ознайомити учнів з історією виникнення та особливостями жанру кантати;На прикладі кантати С. Прокоф’єва «Олександр Невський» розглянути композиційну будову кантати;Розвивати уміння вдумливо слухати музику, розповідати про її образний зміст;Виховувати інтерес до різних видів мистецтв;Тип уроку: Інтегрований;

Номер слайду 2

Історична довідка: Народився князь Олександр 30травня 1220р. в Переславлі- Залеському. Титул Невський одержав після перемоги над шведами в 1240р. (Невська битва)

Номер слайду 3

С. Ейзенштейн- режисер кінострічки «Олександр Невський»

Номер слайду 4

П. Д. Корін Триптих «Олександр Невський»

Номер слайду 5

Центральна частина триптиха «Олександр Невський» художника П. Коріна.

Номер слайду 6

С. С. Прокоф’єв (1891-1953) Кантата «Олександр Невський» Російський композитор, автор 8 опер, 7 балетів, 7 симфоній, камерно-інструментальнихтворів,кантат,сюїт та творів для оркестру.

Номер слайду 7

Кантата «Олександр Невський»Створена на вірші поета В. Луговського. Кантата складається з 7-ми частин. Льодове побоїще було описане у Новгородських літописах та «Римованій хроніці» (автор невідомий).

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Аналіз музичного твору.1. Розкажіть про особливості звучання хору в кантаті.2. Які засоби музичної виразності допомогли вам уявити картину бою?3. Якими засобами композитор зумів передати мужність та героїзм руського народу?4. Які інструменти звучать у творі?5. Розкажіть про свої враження від прослуханого твору.

Номер слайду 10

Музичний словничок. Кантата (італ. cantata, від лат. canto - співаю) -твір урочистого або лірико-епічного характеру, що складається з кількох завершених номерів; виконується співаками-солістами, хором у супроводі оркестру і призначений для концертного виконання.

Номер слайду 11

І. С. Бах. «Кавова», «Селянська», «Мисливська» : С. Рахманінов — «Весна»; М. Вербицький «Заповіт»; М. Лисенко — «Б’ють пороги», «На вічну пам’ять Котляревському», «Радуйся, ниво неполитая»;Д. Січинський — «Лічу в неволі», «Дніпро реве»; К. Стеценко — «Шевченкові» та ін.

pptx
Додано
1 листопада 2018
Переглядів
3031
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку