«Знищення української інтелігенції в період сталінських репресій 20-30 рр. ХХ ст. як культурно-історичної пам'яті»

Про матеріал

Презентацію створено на додаток до науково-дослідницької роботи ««Знищення української інтелігенції в період сталінських реперсій 20-30 рр. ХХ ст. як культурно-історичної пам'яті», яка може слугувати додатковим матеріаломдля опрацювання періоду ХХ ст.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«ЗНИЩЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ІНТЕЛІГЕНЦІЇ В ПЕРІОД СТАЛІНСЬКИХ РЕПРЕСІЙ 20-30 РР. ХХ СТ. ЯК КУЛЬТУРНО-ІСТОРИЧНОЇ ПАМ’ЯТІ» Автор: Малихін Андрій Романович, член Енергодарської малої академії наук учнівської молоді, учень 9-б класу Науковий керівник: Чиж Віолетта Сергіївна, керівник гуртка ЕМАН, вчитель історії та правознавства

Номер слайду 2

Народ, що не шанує своїх великих людей, не варт звання освіченого народу Іван Франко Сучасне – завжди на дорозі з минулого в майбутнє Олександр Довженко Інтелігент - це паразит, що виробляє культуру Тадеуш Котарбінський

Номер слайду 3

останнім часом питання діяльності інтелігенції, її громадянська позиція та місце в культурно-історичній спадщині України залишається відкритим, що потребує поглибленого дослідження на прикладі «Розстріляного відродження» періоду сталінських репресій 20-30 рр. ХХ ст. АКТУАЛЬНІСТЬ:

Номер слайду 4

Об’єктом дослідження є культура України 20-30 рр. ХХ ст. в період тоталітарного режиму. Предметом наукової роботи є становище української інтелігенції в період сталінських репресій 20-30 рр. ХХ ст. Методи: опис, аналіз, порівняння, статистичний, історичний.

Номер слайду 5

МЕТА: аналіз політики тоталітарного режиму 20-30 рр. ХХ ст. щодо діяльності української інтелігенції та значення цього періоду для культурно-історичної пам’яті України

Номер слайду 6

ЗАВДАННЯ: дослідити особливості культурного українського Ренесансу у 20-х рр. ХХ ст; охарактеризувати специфіку політики «українізації» та її основні етапи; визначати роль української інтелі-генції в суспільстві 20-30-х р. ХХ ст. та наслідки для майбутнього нашої держави.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

ПОЛІТИКА «УКРАЇНІЗАЦІЇ»:

Номер слайду 9

ПРИЧИНИ ЗГОРТАННЯ «УКРАЇНІЗАЦІЇ»:

Номер слайду 10

«Нам треба українську інтелігенцію поставити на коліна – це наше завдання, і воно буде виконане, кого не поставимо – перестріляємо» Соломон Брук, слідчий у справі «СВУ»

Номер слайду 11

Термін «розстріляне Відродження» вперше в українську історію запропонував Юрій Лавріненко, вживши як назву збірника текстів поезії та прози 1920-30-х рр. Юрій Лавріненко Обкладинка збірника

Номер слайду 12

Розстріляне відродження —покоління 20-х — початку 30-х рр. в Україні, яке дало високохудожні твори у галузі літератури, філософії, живопису, музики, театру і яке було знищене тоталітарним сталінським режимом.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

МЕТОДИ БОРОТЬБИ УРЯДУ: арешти розстріли замовчуваня Початок масового знищення − травень 1933 р., коли 12—13 травня відбулися арешт М. Ялового і самогубство М. Хвильового нищівна критика

Номер слайду 15

ВИБІР ІНТЕЛІГЕНЦІЇ: Більшість митців була розстріляна

Номер слайду 16

Кульмінацією дій репресій стало 3 листопада 1937 року. «На честь 20-ї річниці Великого Жовтня» у Соловецькому таборі особливого призначення були розстріляні:  Л.Курбас, М. Куліш, М. Яворський, В. Чеховський, В. Підмогильний, П. Филипович, В. Поліщук, М. Ірчан, М. Вороний, М. Козоріс, О. Слісаренко, М. Яловий та інші.

Номер слайду 17

Cоловецький табір особливого призначення, 1937 р. В один день було страчено понад 100 осіб - представників української інтелігенції.

Номер слайду 18

Масові розстріли української інтелігенції 30-х рр. ХХ ст.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Об’єднання «ВАПЛІТЕ» в особі Миколи Хвильового розпочало літературну дискусію 1925-1928 рр., що довела наявність і необхідність національної української літератури, орієнтованої на Європу Обкладинка журналу “Вапліте” Обкладинка журналу «ВАПЛІТЕ» Микола Хвильовий

Номер слайду 21

Сторінка з альманаху «ВАПЛІТЕ» Емблема «ВАПЛІТЕ»

Номер слайду 22

УЧАСНИКИ ОБ’ЄДНАННЯ «ВАПЛІТЕ»: Зліва сидять: П.Тичина, М.Хвильовий, М.Куліш, О.Слісаренко, М.Йогансен, Г.Коцюба, П.Панч, А.Любченко; стоять зліва: М.Майський, Г.Епік, О.Коваленко, І.Сенченко, П.Іванов, Ю.Смолич, О.Досвітній, І.Дніпровський.

Номер слайду 23

Концентраційні табори - ГУЛАГ

Номер слайду 24

Кількість людей в ГУЛАГ в 1939 році

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

МАСШТАБИ РЕПРЕСІЙ: Не відомі точні дані щодо кількості репресованих, але за деякими даними це число сягало 30000 осіб

Номер слайду 28

Указом Президента України від 21 травня 2007 р. № 431 встановлено щорічне відзначення у третю неділю травня Дня пам’яті жертв політичних репресій Президент України, Петро Порошенко (2014-сьогодні) Президент України Віктор Ющенко (2005-2010 рр.)

Номер слайду 29

Дарницьке лісництво (Биківня) під Києвом Київський Лук’янівський цвинтар Вінницький парк культури і відпочинку, колишній міський цвинтар Дніпровський: 9-й кілометр Запорізького шосе Привокзальної площі

Номер слайду 30

Київ, Братське поховання, присвячений представникам «Розстріляного відродження»

Номер слайду 31

ПАМ’ЯТНИКИ ПРЕДСТАВНИКАМ: Микола Хвильовий Лесь Курбас Володимир Винниченко Микола Куліш

Номер слайду 32

Висновки: досліджено особливості культурного українського Ренесансу у 20-х рр. ХХ ст.; охарактеризовано специфіку політики «українізації» та її основні етапи; визначено роль української інтелігенції в суспільстві 20-30-х р. ХХ ст. та наслідки для майбутнього нашої держави; виявлено, що українська інтелігенція працювала у напрямі піднесення національної самосвідомості, національної ідеї, розвитку української культури за що, її в 30-ті роки було знищено; визначено, що українська інтелігенція – це люди, які своїм світоглядом ставили самостійність мислення, віру у власні ідеали, розуміли важливість спирання у своїх творіннях не на маси, а на індивідуальність.

Номер слайду 33

Дякую за увагу!

ppt
Додано
17 лютого 2018
Переглядів
4403
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку