Презентація "Зняття психоемоційної напруги".

Про матеріал
Презентація містить комплекс простих вправ, за допомогою яких можна зняти психологічну напругу та нормалізувати емоційний стан у будь-якій стресовій ситуації. Рекомендовано учням 11-х класів у якості протидії стресу під час ЗНО.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗНЯТТЯ ПСИХОЕМОЦІЙНОЇ НАПРУГИВчитель біологіїКраматорська ЗОШ № 11 Парфілко Ольга Анатоліївна

Номер слайду 2

Ситуація іспиту, непроста сама по собі, ускладнюється ще й тим, що людина, і це цілком природно, хвилюється, непокоїться. Сильне занепокоєння заважає сконцентруватися, знижує увагу. Проте цей стан можна цілком регулювати.. ЗНО для вас може бути серйозним випробуванням стресостійкості. “Зміни ставлення до речей, що хвилюють тебе, і ти убезпечиш себе від них” – навчає нас мудрець. Для початку слід сформувати позитивний настрій і почуття відносно стресора.Існують різні психологічні прийоми, які стануть вам у нагоді в ситуації екзамену.

Номер слайду 3

Перелік дієвих вправ для самодопомоги“Протистресове Дихання”. Повільно виконуйте глибокий вдих через ніс (на 1-2-3-4); на піку вдихання затримайте дихання (на 1-2), після чого зробіть видих через рот (або як зручно) якомога повільніше (на 1-2-3-4-5-6). Це заспокійливе дихання. Постарайтеся уявити   собі, що з кожним глибоким вдихом і тривалим  видихом ви поступово позбавляєтеся від стресової  напруги, ніби «видихаєте її через трубочку». Виконуйте цю вправу 5-10 разів.

Номер слайду 4

Вправа для стабілізації “5-4-3-2-1”. Дієва вправа у випадку дезорієнтації від надмірних емоцій. Ця вправа допоможе вам швидко повернутися до реальності, по черзі активуючи п’ять органів відчуттів та вмикаючи нашу лобну кору за рахунок називання слів.Інструкція:– Роздивіться навколо себе та знайдіть очима 5 предметів синього кольру. Назвіть їх;– Прислухайтеся та почуйте 4 різних звуків. Назвіть їх;– Доторкніться рукою та відчуйте 3 різні поверхні. Назвіть, які вони на дотик;– Відчуйте два різні запахи. Назвіть їх;– Визначте щось на смак. Назвіть, що ви відчули на смак? (можливо, ви відчуєте смак у роті, а якщо маєте можливість, то випийте трішки води та відчуйте, який у неї смак).

Номер слайду 5

Вправа «Самоконтроль зовнішнього прояву емоцій». В момент дії стресових факторів, при зростанні емоційного напруження, необхідно запустити питання самоконтролю: «Як виглядає моє обличчя? Чи стиснуті мої зуби? Як я сиджу? Як я дихаю?». Якщо виявлені ознаки напруження, необхідно:1. Довільно розслабити м'язи, для розслаблення мімічних м'язів використовуйте наступні формули: м'язи обличчя розслаблені; брови вільно розведені; лоб розгладжений; розслаблені м'язи щелепи; розслаблені м'язи рота; розслаблений язик, крила носа; все обличчя спокійне та розслаблене.2. Зручно сісти, встати.3. Зробити 2-3 глибоких вдихи і видихи.

Номер слайду 6

Техніка "Обійми метелика"Схрестіть руки на грудях так, щоб права кисть ляглана ліве плече, а ліва - на праве. Почніть повільніпочергові постукування. Відстежите, якіасоціації виникають при билатеральной стимуляції іприпинити її при появі негативного матеріалу. Техніка використовується як для посилення позитивнихвідчуттів і безпечного місця, а також для релаксаціїпісля переживання стресу або при неспокої.

Номер слайду 7

ви можете навчитися робити собі точковий масаж, щоб знімати стрес і тривожність. Точка масажу Extra-1 (Інь-Тан) Точка масажу Extra-1, також звана точкою Інь-Тан, знаходиться посередині між бровами. Масаж цієї точки допоможе вам зняти стрес і тривожність. Сядьте і займіть зручне положення. Помістіть великий або вказівний палець правої руки між бровами (див. Малюнок 1). Натискайте на цю точку, роблячи кругові рухи, протягом 5-10 хвилин. Тиск повинен бути м'яким і не викликати дискомфорт. Ви можете виконувати точковий масаж цієї точки кілька разів на день або так часто, як необхідно для усунення симптомів.

Номер слайду 8

Розкрийте пальці лівої долоні і великим пальцем правої під час вдиху легко натискайте на точку у центрі долоні. Повторіть по 5 разів для кожної руки. Заплющити очі і під час вдиху спокійно та повільно стисніть пальці в кулак, загинаючи великий палець усередину. Під час видиху слід послабити зусилля. Повторити 5 разів.

Номер слайду 9

Слухайте музику. Ви можете підібрати свої улюблені мелодії, які викликають у вас  тільки позитивні емоції.  досить добре для релаксації підходить музика з мантрами.

Номер слайду 10

ароматерапія. При стресах добре використовувати аромати цитруса та ванілі.

Номер слайду 11

Жити і працювати чи навчатися взагалі без стресу неможливо, та й шкідливо. Під дією негативних факторів включаються захисні механізми організму, які ми повинні навчитися направляти в конструктивне русло. Підвищуйте вимоги до себе. Роберт Браунінг сказав : «Людина повинна тягнутися вгору, інакше для чого тоді існує небо» 

pptx
Додано
7 травня 2020
Переглядів
3098
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку