Презентація на тему "Екосистема болота"

Про матеріал
1. Загальна інформація про болото; 2. Типи боліт; 3. Рослинний і тваринний світ болота; 4. Рослина нашої місцевості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екосистема болота

Номер слайду 2

ПЛАН1. Загальна інформація про болото;2. Типи боліт;3. Рослинний і тваринний світ болота;4. Рослина нашої місцевості.

Номер слайду 3

Болотозволожена ділянка земної поверхні, вкрита вологолюбними рослинами, наприклад, мохом , з залишків яких звичайно утворюється торф. Болота розвиваються в місцях, де характер рельєфу зумовлює надмірне зволоження, в країнах з вологим кліматом вони можуть утворюватися і на вододілах. У болоті, зазвичай, відбувається процес накопичення нерозкладених рослинних залишків та утворення торфу. Переважання процесів акумуляції над розкладанням – головна відмінність болотяних екосистем від інших.

Номер слайду 4

Типи боліт. Низинні болота утворюються в низинах, де збираються ґрунтові води. Завдяки багатому мінеральному складу ґрунтових вод низинні болота мають рясну рослинність і, зазвичай, вкриті зеленими мохами , хвощем , високою густою осокою, очеретом, заростями верби, вільхи та берези. Верхові болота живляться лише за рахунок опадів. Ґрунтових вод в таких болотах або дуже мало, або ж вони розташовані занадто глибоко. Оскільки дощова вода майже не містить мінеральних речовин, на верхових болотах розвиваються лише рослини, пристосовані до дуже бідного харчування. Головним чином, це мох сфагнум. Перехідні болота мають добре виражені ознаки як низинного, так і верхового боліт. На перехідних болотах росте велика кількість сфагнума, можна зустріти журавлину та росичку.

Номер слайду 5

РОСЛИННИЙ І ТВАРИННИЙ СВІТ БОЛОТА Росичка Качка Жаба. Ракушка звичайна. Очерет. Багульник

Номер слайду 6

П’явка. Лотос білий. Жаба звичайна. Вуж. Метис. В’юн. Ондатра. Короп. Лотос рожевий

Номер слайду 7

Щука. Рак. Бобер Нутрія. Лотос. Водяна криса

Номер слайду 8

Журавлина. Шейхцерія. Буях. Бобівник. Чапля. Мох

Номер слайду 9

Рослина нашої місцевостіВодяний горіх (Trapa natans) - рослина родини плакунові. Реліктолвий (третинний) вид або водяна рослина. Стебло. Стебло підводне, довге (40 - 150 см). Листя. Листки (завдовжки 3 - 4 см, завширшки 3 - 4,5 см) плаваючі, широкоромбічні, подібні за формою на листя берези, зі споду вздовж жилок опушені, зібрані у розетку. Зарослі горіха на озеріЧерешки завдовжки 3 - 10 см, циліндричні або з довгасто-еліптичним здуттям біля листової пластинки. Черешки мають утовшення-здуття з бульбашками повітря, що слугують поплавками. Завдяки ним розетка листя утримується на поверхні води. Квіти. Квіти з'являються у пазухах листя у липні-серпні (за іншими даними - в кінці травня), утримуються під водою. На поверхні з'являються лише вранці або ввечері. Опилення квітів може бути і під водою в закритих квітках. Запилення відбувається в закритих квітках, часто під водою. Під водою на вигнутій квітконіжці утворюється з зав'язі твердий плід - горіх в 2 і навіть 5 сантиметрів завдовжки, з чотирма, а у деяких видів з трьома і двома загнутими ріжками, що нагадують якір. Тому в деяких місцевостях рослину і прозвали: «рогульник», «чортів горіх», «рогатий горіх», «водяний каштан», «водяний горіх».

pptx
Додано
8 травня 2020
Переглядів
5686
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку