Презентація "Золоті сторінки далеких епох"

Про матеріал
Презентація "Золоті сторінки далеких епох" для уроку зарубіжної літератури в 10 класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гомер. Данте Аліг’єріВільям Шекспір. Золоті сторінки далеких епох: Вчитель зарубіжної літератури. КЗ «Феськівський ліцей»БАБАК НАТАЛІЯ АНАТОЛІЇВНА

Номер слайду 2

Гоме́р— легендарний давньогрецький поет, якого вважають автором «Іліади» та «Одіссеї», двох славетних грецьких епічних поем, що започаткували європейську літературу.

Номер слайду 3

Ім'я Гомера. Тлумачення імені Гомера намагалися знайти вже античні автори. Ефор Кімський, спираючись на традиції, бачить в ньому значення «сліпого».

Номер слайду 4

«Іліада» та «Одіссея» не могли належати одному поетові, але були результатом творчості багатьох рапсодів і поетів;об'єднання окремих пісень (тобто билин) у дві великі поеми відбулося за багато сторіч після часу складання пісень;зведенням і редагуванням пісень займалися маловідомі поети;остаточна редакція належала редакторам при дворі афінського тирана Пісістрата в VI столітті до н. е. Гомерівське питання

Номер слайду 5

Да́нте Аліг'є́рі — видатний італійський поет доби Відродження, письменник і політик, якого називають «батьком італійської літератури».

Номер слайду 6

Народився у Флоренції у шляхетній родині. Точна дата народження Данте невідома: за різними джерелами він народився в 1265 році між 14 травня і 13 липня. Про освіту Данте теж мало відомостей, та, очевидно, він отримав добре виховання, бо вражав сучасників незвичайною освіченістю. Є припущення, що його навчали вдома.

Номер слайду 7

Влітку 1321 року Данте як посол синьйора Равенни вирушив до Венеції для укладення миру з республікою Святого Марка. Повертаючись дорогою між берегами Адрії і болотами По, Данте заразився і захворів на малярію[1], від неї помер у ніч з 13 на 14 вересня 1321 року. Його поховали в Равенні; чудовий мавзолей, який готував йому Гвідо да Полента, не був споруджений по смерті останнього, а нині збереглася гробниця, що належить до пізнішого часу.

Номер слайду 8

Ві́льям Шекспір — англійський драматург Єлизаветинської епохи, актор і поет. Один з найвідоміших драматургів світу, автор принаймні 17 комедій, 10 хронік, 11 трагедій, 5 поем і циклу зі 154 сонетів.

Номер слайду 9

Як драматург Шекспір почав виступати з кінця 80-х років XVI століття. Дослідники вважають, що спочатку він опрацьовував і перероблював вже існуючі п'єси — і лише згодом перейшов до створення своїх власних творів. П'єси Шекспіра користувалися великою популярністю, проте мало хто знав його ім'я у той час, оскільки глядач звертав увагу насамперед на акторів. У 1613 році Шекспір залишив театр, перестав писати п'єси і повернувся в Стретфорд-на-Ейвоні. Помер 23 квітня 1616 року, його поховали там же.

Номер слайду 10

Протягом 1920-х років до творчості Шекспіра зверталися українські театральні режисери Лесь Курбас («Ромео і Джульєтта», 1918—1919 роки; «Макбет», 1919—1920 роки, 1924 рік), Панас Саксаганський («Отелло», 1926 рік), Юра Гнат («Сон літньої ночі», 1927 рік).

Номер слайду 11

Цікаві факти про представників з далеких епох Гомер. Близько половини знайдених давньогрецьких літературних папірусів написані Гомером. Гомер був похований на острівці Хіос. На честь Гомера названий кратер на Меркурії. Приблизно половина знайдених давньогрецьких літературних папірусів – уривки з Гомера.

Номер слайду 12

Цікаві факти про представників з далеких епох Да́нте Аліг'є́рі Данте і Беатріче стали символами любовної пари такими як Петрарка і Лаура, Трістан та Ізольда, Ромео і Джульєтта. Коли Данте заледве виповнилось тринадцять років, його заручили з Джеммою ді Донаті і через 14 років вони одружились, але істинним коханням та музою поета стала Беатріче Портінарі.

Номер слайду 13

Цікаві факти про представників з далеких епох Ві́льям Шекспір Шекспір народився у заможній, багатодітній сім'ї. У нього було троє братів та чотири сестри. Твори Шекспір найбільш цитовані в англійській мові, за популярністю вони поступаються лише цитатам з Біблії. Шекспіру приписують винахід імен Олівія, Міранда, Джессіка і Корделія, які за багато років стали звичними у багатьох країнах. У Вільяма була лише одна внучка Єлизавета. Проте вона померла бездітною і тому в Шекспіра сьогодні не має прямих нащадків.

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Напишіть лист-звернення сучасників до письменника- представника далеких епох 

pptx
Додано
8 грудня 2021
Переглядів
8004
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку