Презентація "Зони небезпеки та їх огородження"

Про матеріал
Презентація до курсу з предмета "Охорона праці". Розглянути зони небезпеки та їх огородження.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДНЗ «Запорізький правобережний професійний ліцей»Тема програми: Тема № 2. Основи безпеки праці в галузіТема уроку: Зони небезпеки та їх огородження. Світлова та звукова сигналізація Запобіжні написи, сигнальні фарбування. Знаки безпеки

Номер слайду 2

Зони небезпеки та їх огородження. Небезпечна зона - це простір, у якому можлива дія на працівників небезпечного і (або) шкідливого виробничого чинника.

Номер слайду 3

Зони небезпеки та їх огородження. Для того, щоб запобігти появі людини в небезпечній зоні, а також локалізувати цю зону і зменшити її розміри до можливого мінімуму, використовують різні засоби захисту.

Номер слайду 4

Зони небезпеки та їх огородження. Засоби захисту можуть бути: об'єктивні (огородження, блокування, запобіжні пристрої та клапани, ізоляція та герметизація, заземлення тощо); суб'єктивні (запобіжні знаки і написи, сигнальні пристрої, контрольно-вимірювальні прилади, умовне забарвлення об'єктів тощо).

Номер слайду 5

Зони небезпеки та їх огородження. Суб'єктивні засоби не можуть гарантувати надійний захист від дії шкідливих факторів, оскільки стан людини внаслідок втоми, поганого самопочуття, шуму, вібрації тощо може погіршуватися, що пов'язано з небезпекою виникнення нещасного випадку. Огороджувальні пристрої поділяються:на стаціонарні;відкидні чи розсувні; знімні;переносні (тимчасові).

Номер слайду 6

Зони небезпеки та їх огородження. Стаціонарні огородження ізолюють небезпечні зони, механізми різних машин і окремі ділянки робочих місць. Усі приводні, передавальні та робочі механізми, якщо це можливо за технологією, розміщуються у корпусі машини. За конструктивним оформленням стаціонарне огородження виконується як невід'ємна частина машини.

Номер слайду 7

Зони небезпеки та їх огородження. Відкидні чи розсувні огородження (кожухи, футляри, кришки, дверцята тощо) використовуються для укриття систем приводу, робочих та інших механізмів, які вимагають частої наладки, чистки, змащування та оглядів між плановими ремонтами машин і верстатів. Вони приєднуються до нерухомих частин машин (корпусів) за допомогою петель, завіс і можуть відкриватися без допомоги інструмента.

Номер слайду 8

Зони небезпеки та їх огородження. Знімні огородження використовують для укриття приводних, передавальних механізмів, які не потребують наладки, чистки та огляду під час всього міжремонтного періоду роботи обладнання. Такі огородження можуть застосовуватися замість відкидних та розсувних, якщо останні не можна встановити на обладнанні через його конструктивні особливості. Знімні огородження закріплюються на машині або верстаті болтами, гвинтами тощо; щоб їх зняти, потрібен інструмент.

Номер слайду 9

Зони небезпеки та їх огородження. Переносні (тимчасові) огородження використовують при ремонті та налагодженні для захисту людини від випадкових доторків до механізмів, що обертаються, струмопровідних частин тощо, їх застосовують на робочих місцях зварювальників, газорізальників для захисту від дії електродуги та ультрафіолетових променів. Працювати на обладнанні, з якого знято огородження, або на несправному, забороняється.

Номер слайду 10

Світлова та звукова сигналізаціїСигналізація призначена для попередження працюючих про пуск і зупинку обладнання, порушення технологічних процесів, аварійну ситуацію. За принципом дії вона може бути світловою, звуковою, кольоровою або тією та іншою одночасно .

Номер слайду 11

Світлова та звукова сигналізаціїФункціональне призначення сигнальних пристроїв

Номер слайду 12

Світлова та звукова сигналізаціїНа виробництві найчастіше використовують суміщена сигналізація, що сигналізує, попереджає й автоматично усуває небезпеку. Наприклад, пожежна світлова й звукова сигналізація попереджає про виникнення пожежної небезпеки (сигналізує) і включає систему автоматичного гасіння

Номер слайду 13

Світлова та звукова сигналізаціїЗвукова сигналізація у вигляді сирен, гудків, дзвінків, зумерів, ревунів, свистків використовується на машинах з невеликим рівнем шуму.

Номер слайду 14

Світлова та звукова сигналізаціїСигнальні звукові та світлові пристрої розташовують так, щоб на ділянці роботи обслуговуючого персоналу звукові сигнали було добре чути, а світлові - добре видно. У цехах і на робочих місцях вивішуються таблиці сигналів та інструкції про порядок пуску і зупинки обладнання. Зазначимо, що ефективність сигналізації у разі виникнення небезпеки значною мірою залежить від уваги та навченості працюючих.

Номер слайду 15

Запобіжні написи, сигнальні фарбування. З метою підвищення уваги працюючих, попередження їх про можливу небезпеку на робочому місці рекомендується фарбувати машини та устаткування у сигнальні кольори. Встановлені такі сигнальні фарбування відповідно до міждержавного стандарту ГОСТ 12.4.026—76 ССБТ. «Цвета сигнальные. Знаки безопасности»: червоний -заборона, безпосередня небезпека, засіб пожежогасіння; жовтий - попередження, можлива небезпека; зелений - припис, безпека; синій - вказівка, інформація.

Номер слайду 16

Запобіжні написи, сигнальні фарбування. Для кращого сприймання сигнальні кольори необхідно використовувати на тлі контрастних кольорів: жовтий - на чорному, зелений чи червоний - на білому.

Номер слайду 17

Запобіжні написи, сигнальні фарбування. Для зниження рівня травматизму і підвищення культури праці будівельно-монтажне оснащення та устаткування обов'язково фарбують у жовтий сигнальний колір. У цей же колір фарбують і тару, що містить небезпечні та шкідливі речовини.

Номер слайду 18

Запобіжні написи, сигнальні фарбування. У зелений колір фарбують сигнальні лампи нормального режиму роботи обладнання. У червоний колір - внутрішні поверхні корпусів і кожухів, які огороджують рухомі частини машин і механізмів, двері шаф струмопровідних елементів, трубопроводи гарячої води, електромашини, попереджувальні знаки, сигнальні лампи «тривога» тощо. У синій колір фарбують вказівні знаки, місця для приєднання заземлювачів тощо.

Номер слайду 19

Запобіжні написи, сигнальні фарбування. Відкриті трубопроводи фарбують у різні кольори, залежно від речовини, що транспортується: червоний - для пари; блакитний - для повітря; брунатний - для мастил; сірий - для кислоти; зелений - для води; темно-брунатний - для лугу.

Номер слайду 20

Запобіжні написи, сигнальні фарбування. Колір одягу для осіб, які працюють у небезпечній зоні, має бути різко контрастним щодо місцевості.

Номер слайду 21

Знаки безпеки. Знаки безпеки призначені для привертання уваги працюючих до безпосередньої або можливої небезпеки, припису чи дозволу на виконання відповідних дій з метою забезпечення безпеки, а також для отримання необхідної інформації. Якщо знак безпеки встановлено на воротах чи вхідних дверях приміщення, при в'їзді на об'єкт або дільницю, це означає, що дія знака поширюється на все приміщення, на весь об'єкт або дільницю.

Номер слайду 22

Знаки безпеки. Знаки безпеки повинні контрастно виділятися серед довкілля і бути у полі зору людей, яких вони стосуються. Форма, розмір і колір знаків безпеки мають відповідати чинним стандартам. Знаки безпеки можуть бути: заборонні (використовують червоний колір), попереджувальні (жовтий),приписувальні (зелений)вказівні (синій).

Номер слайду 23

Знаки безпеки. Сигнальні кольори - спеціальний набір кольорів фарбування поверхонь конструкцій і елементів лабораторного устаткування, які можуть служити джерелом небезпеки, поверхонь захисних пристроїв, а також пожежної техніки. {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}група. Геометрична форма. Сигнальний колір. Смислове значеннязаборонні знакиколо з діагональною смугою червоний. Заборона небезпечної поведінки або діїпопереджувальні знаки трикутникжовтий. Попередження про можливу небезпеку. Обережність. Увага. приписуючі знакиколосиній. Припис обов'язкових дій для уникнення небезпеки. Знаки пожежної небезпеки Квадрат або прямокутникчервонийпозначення і вказівка місць знаходження засобів протипожежного захисту, їх елементівевакуаційні та медичніКвадрат або прямокутникзелений. Позначення напрямку руху при евакуації. Перша допомога при аваріях або пожежах. Надпис, інформація для забезпечення небезпеки. Вказівні знаки. Квадрат або прямокутник синій. Дозвіл. Вказівка. Надпис або інформація

Номер слайду 24

Знаки безпеки. Заборонний знак відкритого вогню використовується тоді, коли необхідно заборонити роботи з використанням відкритого вогню, оскільки це може призвести до пожежі або вибуху. У пояснювальному написі знака завжди є слово «Заборонено», наприклад: «Заборонено використання відкритого вогню», «Заборонено палити».

Номер слайду 25

Знаки безпеки. Знаками електробезпеки користуються для заборони робіт або дій поблизу кабельних ліній або ліній електропередач, а також робіт з електрообладнанням, які можуть призвести до аварії або електротравматизму. Пояснювальні написи розпочинають словом «Стій», наприклад: «Стій! Охоронна зона ЛЕП. Роботи заборонено», «Стій! Обрив кабелю. Не підходити».

Номер слайду 26

Знаки безпеки. Попереджувальні знаки призначені для попередження про можливу небезпеку. Знаки небезпечних зон попереджують, наприклад, про розташування зон обвалів, сховищ отруйних/шкідливих речовин. До знаку може входити пояснювальний напис, який залежить від конкретних умов, наприклад: «Небезпечна зона. Працює кран», «Небезпечна зона. Тихий хід».

Номер слайду 27

Знаки безпеки. Знаки небезпеки падіння необхідно встановлювати поблизу відкритих та неогороджених ям, котлованів тощо. Основне слово на таких знаках - «Бережись». Наприклад: «Бережись. Проріз» (яма, котлован тощо).

Номер слайду 28

Знаки безпеки. Знаки небезпеки поранення попереджують про небезпеку, що пов'язана з гострими предметами, арматурою тощо. Основне слово - «Обережно». Наприклад: «Обережно. Гострі предмети».

Номер слайду 29

Знаки безпеки. Знаки небезпеки руху попереджують про небезпеку, пов'язану з рухом транспорту, будівельних машин тощо. Приклади: «Бережись. Рух транспорту», «Бережись електрокари».

Номер слайду 30

Знаки безпеки. Приписувальні знаки призначені для дозволу відповідних дій працюючих тільки після виконання конкретних вимог безпеки (обов'язкове використання працюючими засобів індивідуального захисту тощо), вимог пожежного захисту. Знаки із зазначенням засобів індивідуального захисту вміщують приписи щодо обов'язкового використання запобіжних поясів, касок, окулярів тощо. Кожен знак має символічне зображення відповідного засобу індивідуального захисту. Наприклад: «Тут працювати у запобіжному поясі» (касці, захисних окулярах, рукавицях тощо).

Номер слайду 31

Знаки безпеки. Вказівні знаки призначені для зазначення місцезнаходження різних об'єктів і пристроїв, пунктів питної води, пожежних кранів, сховищ, майстерень тощо. На вказівних знаках можуть бути такі пояснюючі слова: «Безпечний прохід ліворуч», «Запасний вихід».

Номер слайду 32

Знаки безпеки. Знаки засобів першої допомоги потерпілому інформують про місцезнаходження пунктів першої допомоги, наприклад, «Аптечка ліворуч, ЗО м».

pptx
Додано
25 лютого
Переглядів
310
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку