Презентація "Зоряне небо в ілюмінаторі"

Про матеріал
Презентація "Зоряне небо в ілюмінаторі" для здобувачів освіти , які вивчають образотворче мистецтво у 5 класі. В презентації дано поняття рівноваги, наведено зразки робіт відомих художників, які малювали космос, а також представлені дитячі роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Подія 6. Зоряне небо в ілюмінаторі

Номер слайду 2

Зореліт покинув Землю. Ми у космосі. Як завжди, коли мандруєш, хочеться поглянути у вікно і подивитися, шо там. Зазирни в ілюмінатор космічного корабля. На тебе чекає дивовижне видовище: нескінченне зоряне небо з переплетіннями яскравих сузір’їв. Хутчіше намалюй цю красу, щоб втілити в композиції перші емоції та враження.

Номер слайду 3

Скарбничка мистецької мудрості Краса художнього твору багато в чому залежить від його гармонійної побудови. Ми не зможемо сприймати твір закінченим, якщо його частини візуально не будуть врівноваженими. Встановлення рівноваги в художньому творі залежить від розподілу мас ком поз и ції відносної! центра. Врівноважена композиція викликає відчуття спокою, впевненості, стійкості. Рівновага — це стан форми, при якому всі елементи композиції збалансовані між собою.

Номер слайду 4

Андрі́й Володи́мирович Чеби́кін (народився 14 квітня 1946 р. (75 років)), — художник-графік, педагог. Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка. Ректор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури. Президент Національної академії мистецтв України. Учасник вітчизняних та міжнародних художніх виставок. Твори Андрія Чебикіна зберігаються у Національному художньому музеї України (Київ), Державній Третьяковській галереї (Москва), інших музеях та приватних колекціях України і світу.

Номер слайду 5

У графічній композиції рівновага досягається:•   взаємним підпорядкуванням великих і маленьких світлих і темних плям;• напрямком товщиною і характером накреслення ліній;• скупченням чи розрідженням точок штрихів.

Номер слайду 6

Завжди врівноваженою є симетрична композиція, адже вона згуртована навколо центра симетрії чи по обидва боки від осі симетрії. Проте рівновага досягається і в асиметричній композиції: за рахунок врівноваження між собою частин зображення за розмірами, конфігурацією, кольором, тоном. Роздивись, як композиційна рівновага досягнута в картині завдяки взаємодоповнюючому розміщеню світлих і темних плям.

Номер слайду 7

Для побудови гармонійної композиції необхідною умовою є також досягнення цілісності — такого взаємного підпорядкування та неподільності всіх її складових елементів коли ні додавати, ні вилучити з композиції вже нічого не можна.

Номер слайду 8

Олексій Леонов – космонавт-художник, малював перебуваючи в космосі, на борту корабля

Номер слайду 9

Андрій Соколов

Номер слайду 10

Павло Краснов

Номер слайду 11

Роздивіться безкраї зоряні простори, сузір’я та галактики.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Практичне завдання Намалюйте зоряне небо в ілюмінаторі космічного корабля. Застосуйте засоби виразності графіки: точки і лінії різної товщини, пляму. Залежно від задуму оберіть художні матеріали: фломастери і маркери чорного кольору; папір та гуаш білого або чорного кольору; пензлі. Поради Головне у створенні композиції— врівноважити чорну пляму ілюмінатора з білим тлом і деталями зображення. Розташуйте точки-зірочки довільно або впорядковано — у вигляді туманності чи сузір’я. Хочете, домалюйте лініями себе (можна з друзями) біля ілюмінатора. Пам’ятайте: композиція має бути врівноваженою, створювати враження цілісності, закінченості. Виконайте кілька ескізів, вони допоможуть вам знайти найкраще композиційне вирішення.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

 1.    Яка роль засобів виразності графіки в досягненні композиційної рівноваги?2.    Що є важливим для побудови гармонійної композиції?З *. Самостійна пошукова робота. Розгляньте ілюстрації до художніх творів та проаналізуйте їх композиційну побудову. Визначте, які елементи композиції забезпечили її рівновагу. Запитання    і    завдання

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Дитячі роботи

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Бажаю творчого настрою і натхнення!

pptx
Додано
2 жовтня 2021
Переглядів
3275
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку